Lite reflektioner

Tänkte skriva lite om mina reflektioner om livet här i Förenade arabemiraten.

Vi bor i en liten stad som heter Al Ain, som också är en egen Emirat ca 16 mil ifrån AbuDhabi och ungefär lika långt ifrån Dubai. Al Ain har inte samma fina arkitektur med skyskrapor och andra höga fina byggnader utan mer småstads känsla. Men småstadskänslan slutar ungefär där.
Varje emirat har en egen kung (eller vad dom kallas) och resten av emiratbefolkningen verkar också känna sig som kungar. Man ser aldrig en emirat som jobbar med serviceyrken. Affärer och resturanger är oftast ägda av emirater men de som jobbar där är alltid antingen kvinnor ifrån Filipinerna eller män ifrån Indien och Pakistan. Och är det någon med arabiskt utseende är han ifrån Egypten, Libanon eller Syrien. Några Iranier har vi också träffat.
Emirater kör oftast stora vita stadsjeepar. Och det är knappt att dom kliver ut om det inte är en stor Galleria de ska till. Är det en mindre affär så kör de bara fram utanför och tutar så kommer en indier eller annan nationalitet ut till bilen och tar beställningen, går in och hämtar och tar betalt ifrån bilen. Det samma om det är mindre snabbmatsrestauranger.
Flera dagar har varit hembjudna på fotor (middag) hemma hos familjen som svägerskans familj är bekanta med sen innan. De hade ett helt vanligt hus (eller vad man ska kalla det) inget lyxigt hus som man ser på arabiska TV-serier. Utan helt standard i våra ögon. Men de har inte mindre än fyra hemhjälper, från Indien och Afrika som passar upp på dom. Allt ifrån städning, matlagning och servering till att hämta pappas tofflor från det andra rummet. Och en chaufför som hämtar det som vill. Ofta när man är i Galleriorna så ser man emiratkvinnor med barn så har de oftast en hemhjälp med sig, om de ska fika passar hon barnen. Handlar dom som är det hon som går bakom och styr kundvagnen med alla varor, styr barnvagnen eller håller barnen i handen.
För oss som är vana vid att ha alla möjliga nationaliteter som våra jämlikar i Sverige känns det verkligen främmande. Det finns en klar skillnad mellan nationaliteter och om det inte vore för detta skulle nog detta vara ett drömland...
Högstandard. Billig bensin (ca 3 kr/litern). Fina gallerior med allt man kan tänka sig behöva inklusive bönesalar och de fräschaste offentliga toaletter jag sett. Kanske för att varje toalett har en filipinska anställd som går och städar hela tiden.
-----------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0