Snart Ramadan

Hej på er! Snart är det Ramadan. Har sett att några ska börja redan imorgon, men tror vi börjar på torsdag. InshAllah.  

Varför börjar muslimer fasta på olika dagar i samma land? Det här tycker jag är riktigt konstigt, men det har att göra med vilken inriktning och religiös ledare man följer. En ny månad börjar när nymånen är synlig vilket brukar skilja sig beroende på vilket land man bor i. Några följer dock t ex. Saudi och börjar fasta när månen syns där. Men vi följer den som anser att nymånen ska vara synlig i det land man bor i. (Samma som med bönen, man ber i de tider som solen står i det land och stad man bor i.) Men detta är som sagt en tolkningsfråga.

Månåret är inte lika konsekvent som solåret. Lite synd faktiskt eftersom det också innebär att muslimer i samma land börjar fira Eid (högtiden som kommer när Ramadan är slut) på olika dagar också.

Ser fram emot årets Ramadan, det är alltid något speciellt med Ramadan, men ser extra mycket fram emot att kunna fira en stor del av Ramadan i ett muslimskt land. Höra böneutropen och vara ibland en massa andra som också fastar... Snart snart.

----------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Somaiyah

Assalamo alaykom,Det finns de som inte klarar av att fasta de långa dagarna i nordiska breddgrader så de har fått tillåtelse att fasta enligt egyptiska räkningar eller annat arabiskt land. Finns även de som har ursprung i ett arabiskt land och tror att det är okej att fortsätta fasta enligt denna tid. Det finns de som lider av okunskap om fastandets tider, och det finns de som tror att de gör rätt men ändå gör fel. Alhamdolillah är det våra intentioner som räknas. Birka (en viss bönetabell) följde jag länge tills jag upptäckte att det inte kändes rätt överhuvudtaget då ishaa på Birka var efter midnatt medan det på tre andra bönetidtabeller var halv 11. Där gällde det att ta det mest pålitliga.

2010-08-10 @ 13:51:08
URL: http://somaiyah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0