Mera färgrik mat...

Hej vänner! Hoppas ni överlever kylan. Fick en mindre chock när jag gick ut idag, minus 8 grader! Kallaste hittills. Pratade med mamma och pappa häromdagen och dom hade 18 minus. Så klaga ska man väl inte egentligen... men neej, nu räcker det! Eller vadå räcker, snart ska vi dit upp till norra delen. Hurvens va kallt det lär vara!

Barnen stod för matlagningen här idag.



mmm, mums. Blå och grön spaghetti och chockrosa och orange köttbullar. Nej det är inte mitt färgpulver som varit framme. Utan helt vanlig play-doh. Fast en dag när dom lekt med leran fattades det en färg. Jag brukar ju få den stora äran att reda ut färgerna och sortera tillbaka dom i sina burkar igen. Men en burk hade ingen lera.

Började faktiskt tro att dom ätit "maten" på riktigt. Men jag tror att dom helt enkelt blandat ihop den med en annan färg. Knådar man ett tag så blandar sig ju färgerna riktigt fint och man kan inte längre ana att det varit två olika färger från början. En annan burk hade också ovanligt mycket lera så jag hoppas att den är där. Jag tror inte heller att leran smakar så gott faktiskt. Idag blev det lite väl naturtroget när dom hämtade bestick t.o.m. så att Jomi av farten fick in en köttbulle i munnen men efter några grimaser åkte den ut lika snabbt.


----------------------------------------------------------------------------


Fram och tillbaka

Idag har jag verkligen varit i gång från morgon till kväll. Känns som att jag inte gjort annat än att åka fram och tillbaka. Lagade mat på förmiddagen och pluggade lite innan jag skulle iväg till skolan.

Efter skolan hann vi nästan bara äta middag innan barnen skulle iväg på deras hoppa-och-leka-träning. När vi kom hem så visade det sig att det var en väldigt viktig match. Barcelona - Real Madrid. Hm som händer, typ, jättesällan. Och makens bror som hade tänkt skjutsa deras mamma till Lund där hon ska opereras imorgon. Så eftersom maken också skulle iväg på träning så blev det jag som fick stå för skjutsandet. Men det var inga problem. Jag och makens lillebror hjälpte henne komma tillrätta. Pratade med sköterskorna. Listade ut vilket håll som var qibbla (dit man vänder sig när man ber). Sköterskorna var hur snälla som helst, skrev ut karta ifrån datorn så att vi skulle kunna veta väderstrecken.

Även om Lund inte är så långt borta så tog det sin lilla tid. När jag kom hem 21,30 så sov barnen redan. Och sen kunde jag alltså sätta mig ned och andas ut. Inget mer åkade hit och dit för idag. Så där var min dag. 

Och ja föresten det har snöat ännu mer idag. Blåser också en massa så det är inte roligt alls att vara ute. Tack och lov för sätesvärmen i bilen! 


------------------------------------------------------------------------------

My name is Khan

Tittade på en film i som många rekommenderat - My name is Khan. Och den var verkligen bra! Så nu kan jag rekommendera den jag också.



Har ni inte sett den, gör det!

Kul att en film som inte svartmålar muslimer kommit upp och blivit populär.

-------------------------------------------------------------------------

Söndag

Hej på er! Hoppas att ni haft och har en bra helg. Igår var vi hos svärmor på middag. Vår lördagstradition. Idag är det göra-ingenting-dagen. Barnen leker olika lekar och jag också... Häromdagen var svägerskan här och tittade på lite babysaker. Hon är höggravid och vi har ju en massa saker som vi inte behöver längre. Så plockade fram babysakerna och såklart så fastnade barnen för flera av dom direkt. Babyfiltarna blev superman-cape, eller varför inte huvudbonad emarat-style.



När vi var i Emiraten så hade de flesta emirat män dishdasha klänningar och sjal (typ palestinasjal) knuten på huvudet på ett särskilt sätt som är typiskt för just Emiraten. (Inte med dom svarta ringarna som dom brukar ha i Saudi). Nåja, nu heter det här sättet "emarat" hemma hos oss. Mamma kolla jag har emarat nu! Roligt


(bildens källa)

Ganska likt?

--------------------------------------------------------


Räddningen

Min hud gillar verkligen inte vinter och kyla. Nu när det är så kallt (eller nåja, kallare än vanligt) så blir jag en riktig torris. Jag fick ju gratis prover ifrån Decubal (läs mer om det här) och dom har verkligen kommit till användning!

Den stora räddning (och min favorit) är deras "lips and dry spot balm". Äntligen en läppbalsam som verkligen hjälper.



Så den rekommenderas!

Gillade dom andra cremerna också, men denna var verkligen en höjdare.

-------------------------------------------------------------------

Fredags funderingar

Idag har det fortsatt snöa.  Det är ovanligt tidigt för att vara här nere och det verkar bli fortsatt kallt. Minus 3 grader. Sådär ja det var dagens väderrapport. Barnen har varit ute och lekt en massa i snön. Pulkaåkning har det blivit av också, även för Soso som var så bekymrad över att skolan inte hade några pulkor. Men det visade sig att fritids hade så nu har det blivit pulkaåkning av även för honom. Vilken glädje! Han ville nästan inte gå hem idag.



Egen pulka åknings stil - ståendes! Han vill väldigt gärna ha en skatebord och såg väl sin chans att prova på nåt likande.

Soso funderade varför endel saker blir mindre. Jag fattade ingenting först. Jamen saker blir ju mindre ibland! Då kom jag på att vi hade pratat om att vinterstövlarna kanske blir för små snart. Men det är ju alltså inte själva stöveln som blir mindre egentligen, utan hans fötter som blir större! ;)


--------------------------------------------------------------------

Snö!

Möttes av det här i morse...



Bara att börja skrapa. Så nu är det vinter på riktigt här också.

Barnen var väldigt glada iallafall. Pulkaåkning brukar vara det första som gäller på dagis när den första snö kommer (och ligger kvar). Men nu har ju Soso börjat skolan och var besviken när han kom hem. Ingen pulka. Men man får ta med sig en egen. Mamma jag vill ta med en pulka imorgon! Vänta ett tag nu, ta med en pulka till skolan? Det här är jag inte van vid. Minns när jag var liten hur skolan hade ett helt förråd med pulkor, flygande mattor och stjärtlappar. Men så är ju snön lite mer frekvent där uppe i norr.
Här har dagis pulkor, men inte skolan. Orättvist!


--------------------------------------------------------------------------




Färgrik mat

Häromdagen så satt Jomi och lekte med play doh lera medan jag lagade mat. Dom gillar att med [eelan]. Ibland har dom gjort maträtter på tallrikar. Spaghetti och köttbullar eller pizza och kakor i olika färger brukar se så fint och färggrannt ut faktiskt. Sen kom jag på mig själv med att leka på samma sätt. Fast med den rikiga maten...

Vi köpt några små pulver burkar från vår indisk/pakistanska mataffär. Det är matfärgningspulver som man blandar ytte-pytte-lite i ett glas vatten så blir vattnet en fin färg som man sen kan hälla på och blanda ris med.



Riktigt färggrannt! Tog bort en liten del av riset när det nästan var färdigt och blandade i varsin skål. Annars brukar jag använda saffran på riset ibland. Men det är inte billigt och inte så stark färg blir det heller (om man inte använder jättemycket saffran!)



Såhär ser pulver burkarna ut. Inget man använder varje dag kanske, men när man vill göra maten lite färgrikare. Contains no animal matter. Inga animaliska ämnen.

 

Och tillbaka i grytan med det vita riset och blandade lite så blev det så här fint.

Gillar att göra olika sorters ris. Lägger i hela kryddor i vattnet när det kokar. Kardemumma, kanelstång, hela nejlikor. Eller någon kryddblandning som ger en god smak till riset. Brukar steka strimlad lök. Fidelini. Gula russin, berberis, flagad mandel... Ja det finns hur många varianter som helst. Denna blandade jag i gröna ärtor i sen. Blev inte bara fint utan väldigt gott också!

--------------------------------------------------------------------------------


Måndag

Hej på er!
Dagens uppdatering, regnar, 3 plus grader. Idag har jag varit i skolan och ikväll har jag och barnen varit på "hoppa och leka". Alltid lika roligt, för mig också att sitta och titta på dom ;)
Intet nytt som ni ser. Dåligt med någon blogginspiration just nu. Men det kommer kanske snart snart, vem vet!


-----------------------------------------------------------------------

Kalas x 2

Först vill jag bara säga... Det snöade igår! Årets första snö, i Malmö. När man bodde i norra delen av Sverige så blev man ju alldeles till sig när det snöade första gången. Mysigt, stämningsfullt och fint accosierade man snön med. Då. Nu får jag samma känsla i en millisekund innan jag återvänder till verkligenheten och vad snö betyder här. Slask, smuts och ännu mera slask. Jag skickade iväg två välklädda, varma och rena barn till dagis och skola. När jag kom för att hämta dom då var alla ytterkläder tunga, blöta och totalt ned sandade. Alla ombyteskläder var använda. Barn snoriga. Jag ni fattar bilden. Inte roligt. Mest förvånad var jag för att personalen på dagis inte satt på galonisarna ovanpå overallen. Inte så förvånad var jag över att en 6 åring inte gjort det. Då ska det ju gå så snabbt som möjligt ut. Ingen fröken som står och påminner om regnkläderna längre. Tydligen. För snöade gjorde det inte särskilt länge, det regnade resten av dagen. Nåja det var igår det.

Idag då. Härlig sovmorgon! Men jag ställde väckarklockan iallafall, bara för att jag får ont i huvudet om jag sover för länge. Inte roligt det heller.

Efter det började vi förbereda oss inför dagens festligheter. Här händer allt det roliga på en och samma gång! Först var vi bjudna på barnkalas. Jätteroligt! Barnen sprang omkring och lekte så mycket som orkade. Jag satt och åt chips och läsk och allt sånt som hör till. Pratade med intressanta människor. Sen tårta på det, kan det bli bättre liksom.  
Sen avrundade vi och körde iväg till nästa kalas. Eller fest kallas det ju när någon fyller 19. Partajade loss, åt ännu mera tårta. Sen när vi kom hem var barnen helt slut. Jomi ville läsa saga iallafall men han somnade efter två sidor.

Ja så att det var dagens lördag. Allt på samma gång men det funkade ju det också. När jag kom hem så kom jag på att jag ju glömde att äta mat innan vi gick. Barnen åt medan jag gjorde mig i ordning och packade sakerna vi skulle ha med oss. Sen gick dom och tog på sig jackor och väntade i hallen. Sen gick vi. Så där stod maten kvar och väntade när vi kom hem. Inte ofta man lever på tårta!

Tack för ikväll tjejer!

---------------------------------------------------------------------


Min Eid

Hade en riktigt trevlig Eid igår! Barnen stannade hemma från skolan och dagis. Men mest för att Soso hade fått lite hosta. Sen var det roligt att ta det lungt mitt på dagen. Satt och berättade om varför vi firar Eid för att göra Soso lite mer allmänbildad (Jomi hade lite svårt för att koncentrera sig). Sen Eid:ade olika folk. Det vill säga ringde och besökte.

Först köpte vi en massa godsaker ifrån ett Baklava bageri och åkte till svärmor. Sockerchock verkligen. Köpte en sak som heter "dehina" (direktöversatt oljig?) badar det inte i sockerlag så är det alltså riktigt fett fett. Inget ska sparas på ;)

Efter att vi fått första sockerchocken hos svärmor gick vi till svägerskans familj en bit bort för att Eid:a dom också. Ännu mera godis, kakor och nötter. Det blev lite sent så idag har barnen fått haft sovmorgon också och varit hemma. Men imorgon är det vardag igen. Eller inte, det är ju fredag! Och på lördag vankas det en massa roligheter igen, så det ser vi fram emot!  


----------------------------------------------------------------------------

Trevlig Eid!

Hoppas alla ni som firar Eid al adha har en riktigt trevlig Eid!



Nu är det alltså Eid al adha. En muslimsk högtid.

Och vad är det vi firar då...
Vallfärden till Mecka utförs under några speciella dagar varje år och efter den sista dagen firar alla muslimer över hela världen Eid al adha. Offerhögtiden. Under vallfärden så ska man utföra olika moment som vår profet Abraham gjorde på samma plats. Abraham blev tillslut beordrad av Gud att offra sin son. Men när han var beredd att göra det så skickade Gud ett får istället som han skulle offra. Traditionen är alltså att man ska offra ett får/lamm och festa på denna dag. Men man kan också skänka pengar till fattiga så att de i sin tur kan köpa ett lamm att äta.

Imorgon ska barnen vara lediga ifrån skola och dagis och så får vi se vad vi kan hitta på för skoj!

Ha det så bra!

----------------------------------------------------------------------------

Helgen

Hej på er!
Har haft en massa saker för oss dom senaste dagarna. Och ingen energi att skriva ihop något vettigt här.
I fredags höll vi igång allt vi kunde från morgon till kväll. Jag var ovanligt länge i skolan, hämta barnen, tvätta, laga mat, städa och den samma den vanliga. Sen kom kusinen och hans pappa hit och hälsade på. Sen stupade vi i säng, bokstavligt talat. TGIF (Thank God Its Friday) gjorde verkligen rätt för sitt namn.  

Igår blev det efterlängtad sovmorgon. Sen var vi till svärmor allihopa på middag. Barnen spelade fotboll utanför huset, alla nöjda och glada.

Idag har vi varit hemma. Tvättat. Igen! Soso och pappa var ute och badade på Aqvakul. Vi vill lära honom simma men har inte anmält honom till någon simskola än. Men det går ganska bra faktiskt. Han älskar att vara i vattnet.

Sen passade vi på att äta en god choklad tårta. För att det är ju farsdag! Alltid gott att fira något ju.



Åt hallon till. Köpta frysta hallon. Jättegott tänkte jag och öste på med socker. Men det var ingen hallonsmak? Är bortskämd med mammas hallon som hon plockar i mängder utanför deras hus och fryser in. Hallon som smakar hallon. Dessa såg mest ut som hallon. Men ingen smak. Synd. Men choklad kan ju aldrig bli fel iallafall så det är tur!

Japp så att det var helgen i ett nötskal. Veckorna bara rasar iväg. Bara en månad kvar till 16 december...

-----------------------------------------------------------------------------

Jag vill ha burka

Mamma jag vill ha burka! Idag hackade jag lite grönsaker till middagen. Gott! Barnens favorit är "burka" Ja, gurka alltså. Låter lite roligt när Jomi säger att han vill ha burka. Är man muslim så tänker man ju inte först och grönsaken med liknande namn.



Var och handlade idag på AllFrukt efter att jag lämnat barnen på skola och dagis. Kl 8,30. Tidigaste storhandlingen någonsin. Och det var som en dröm! Personalen var så trevlig, det blev min tur direkt i köttdisken. Hann inte ens ta en kölapp innan kvinnan som jobbar där mötte mig med ett Sabahalsheeer! (Godmorgon) I kassan gick det riktigt snabbt också eftersom de få andra som var där bara hade några saker i sina korgar. Inga fullastade kundvagnar så långt ögat kunde nå. Förutom min då.

Några andra dagens reflektioner. Måste kanske gå till en logoped med Jomi om han inte snart snart blir mycket bättre på att tala längre och mer utveckalde meningar. Han är ju 4 ½ år nu. Försöker påminna honom och få honom att utveckla "Mamma e'få burka" till "Mamma kan jag få gurka". Han kan ju bara han vill egentligen, men han använder inte dom där utfyllnadsordet iallafall. Måste kanske få mera tips ifrån någon som vet vad dom talar om...

---------------------------------------------------------------------------



Uppsats

Idag har jag varit i skolan. Ny kurs, uppsatsskrivning! Som jag har längtat efter det här, älskar att göra egen undersökningar och skriva om. Hade inga idéer direkt om vad jag skulle skriva om bara. Men kom därifrån full med inspiration och idéer så nu längtar jag verkligen tills jag kan komma igång ordentligt med det. 

Nej nu är det John Blund, vi hörs...

Sovgott!

------------------------------------------------------------------


Grattis till 20 000kr

Jag kanske är jättesen nu men... aaa vilket roligt klipp! Ja ja jag vet lite många Youtube-klipp på sistone, men detta måste ni bara titta på. Vi dog av skratt - Grattis syrianen du vann 20 000 kr!




Annars då. Idag har det inte hänt så mycket. Barnen tillbaka på skola och dagis. Allt som vanligt igen alltså i morse, förutom att det var j-j-jätte kallt! Endast 1 liten grad visade termometern.  Det är snö mamma, snöö! Nej men väl is på hela bilen. Najs.

Jag har tränat och nu är barnen med pappa på hans träning. Men misstänker att dom stormar in här snart.

Hörs vänner!


-------------------------------------------------------------------------------

Polisen fick honom

Igår greps den sk. "nya lasermannen". Hoppas nu bara att det är rätt person. Och han är kanske glad (?) att polisen fick honom först får man anta.

Ni har väl inte missat klippet med Laserturken



"Jag vill inte att ni ska säg nåt, men jag har fullt på bilen grejor" hahaha, komedi på hög nivå ;)
Reportern är helt allvarlig medan han, uppenbarligen, driver och överdriver så mycket han orkar.

Ja så nu behöver man inte tänka mer på misstänkta buskar när man står och väntar på bussen då. Förhoppningsvis.


------------------------------------------------------------------------------

Risgrynsgröt

Ikväll har jag gjort en laddning risgrynsgröt. Tomtegröten även kallad risifrukti här hemma. Favoriten och perfekta mellanmålet!
 
Gör man en laddning och har i kylen är det ju väldigt enkelt att bara ta fram en skål, värma lite om man vill det, och lägga favoritsylten på.



Bildbeviset på vad jag har ägnat mig åt ikväll.

Det tar ju lite tid att göra den (en timme?). Men väldigt mycket billigare än att köpa små förpackningar för 10 kr styck. 

Den som väntar på nåt gott... Och för att inte äta oss trötta så blir det inte med kanel och socker innan jul - utan bara sylt!


-----------------------------------------------------------------------

6 november

Hej på er, hoppas ni har en trevlig helg!
Idag har vi varit hemma hos svärmor på middag, vår lördagstradition. Alltid roligt att träffa familjen. Även om jag känner mig välkommen i min mans familj och som en i familjen på alla sätt så längtar jag väldigt mycket efter min egna lilla familj. Mamma, pappa och lillebror. Men snart, 16 december åker vi norrut, snart bara en månad kvar. Längtar!

Annat roligt som vi hunnit med idag är att handla och dammsuga bilen. Jo du så att så är det!

Men nu blir det filmmys.

Hörs!

-------------------------------------------------------------------

Dörrvakt

Idag har jag och barnen varit till tvättstugan och tvättat. Roligt! Nja. Jomi passade på att göra det lite roligare iallafall och tog en tur på bobbycar i korridorerna utanför tvättstugan. Och nu står ett stycke bobbycar och vaktar dörren ser det ut.



Ikväll har vi lekt och aktiverat barnen med alla medel här hemma. Tränat, lekt en massa olika lekar, bl.a. kurragömma. Passar ju bra när man tvättat föresten, en massa nya gömställen bland upphängda sängkläder!


------------------------------------------------------------------

Hoppa och leka

Hej på er!
Och dagen börjar vi med regn och ännu mera regn. Igen.
Igårkväll var vi på "hoppa och leka" på brottningsklubben. Barnen älskar att visa sina konster, göra kullerbyttor framlänges och baklänges, åla och stå på huvudet. Igår klarade Soso att stå på huvudet helt utan hjälp. Väldigt stolt!

Idag vet jag inte vad vi ska hitta på, så tråkigt när vädret är som det är ju.

Hörs!

---------------------------------------------------------------------


Happy feet

Blir så otroligt trött på vädret just nu. Varenda dag regnar det. Känns inte alls roligt att gå ut alls. Har passat på att leka och mysa så mycket som möjligt med barnen nu när dom varit hemma ifrån skola och dagis och inte behöver gå och sova någon speciell tid.

En ny film som vi sett är Happy Feet. Så himla söt!

Ett roligt klipp ifrån filmen. Alla kejsarpingvinerna ska kunna sjunga riktigt bra...

 

Men Mummel kan dansa. Det är inte så tokitgt det heller.



----------------------------------------------------------------------------

Halloween

Jag är inget Halloween-fan. Tyvärr. (För gammal för att tycka att det tillhör svenska traditioner?) Jag menar vi har ju redan en tigga-godis-helg, påsken och påskkärringar. En gång om året räcker väl.

Efter idag kommer jag inte att gilla den nåt mer heller. Idag trodde jag föresten att Halloween var slut?

JomJom är förskräckligt rädd för masker. Det började med att hans farbror skulle skoja och kom in i köket hos deras mamma en gång med en mask för ansiktet. Ingen spökmask utan en teatermask. Men detta var nog för Jomi. Han skrek rakt ut med oanad kraft. Jag blev rädd bara av att se honom så rädd! Efter det har han väldigt svårt för allting som liknar en mask. Detta var dock 2 år sedan och nu hade vi nästan glömt att han var så rädd för masker. När vi var i Emiraten köpte vi utklädningskläder till dom, bl.a batman som har en svart mask och öron. Och den har han aldrig reagerat på. Kanske för att det är hans egen?

Idag plingade det på dörren. Han vill alltid öppna så jag sa åt honom att titta först vem det var. Han tittade genom brevlådan samtidigt som jag tittade genom kikhålet i dörren. Utanför stod ett barn med spökmask. Snabbt kom mask-rädslan tillbaka och han sprang direkt och gömde sig under bordet i köket och ville inte komma ut. Stackarn.

Vet inte riktigt hur jag ska hantera det här. Letade fram reklamen ifrån några leksaksaffärer som vi fått tidigare med en massa Halloween grejer och förklarade att det var en sån som barnet hade köpt och klätt ut sig i.



(Denna bild är ifrån Buttericks)

Men det såg knappast ut att hjälpa. Så inga sånna här hemma hos oss tack!
Och nej jag öppnade inte dörren sen efter det. Hade ändå inget godis hemma.

----------------------------------------------------------------------

Höstlov

Nu har barnen höstlov. Jag också kan man säga, för jag har ingenting i skolan den här veckan. Tänkte gå och låna lite nya böcker till barnen på biblioteket någon dag.

Några favoriter hemma hos oss är Alfons Åberg och Pelle Svanslös. Jag gillar också att läsa dom och andra klassiker eftersom man kommer ihåg dom från när man själv var liten. Men en sak som jag upptäckt nu är att det är lite konstiga saker dom gör ibland. 



Alfons pappa röker pipa konstant, inomhus? Och medan han nattar Alfons?



Och Rödluvan dricker vin tillsammans med sin mormor efter att vargen dött? "Alla tre var nu glada och lyckliga. De åt av kakan och drack upp vinet som Rödluvan hade haft med sig..."

Ingen moral-panik här inte ;)

------------------------------------------------------------------------------

RSS 2.0