Het Biryani med räkor

Gillar mat inspirerad av Indien och Pakistan. Så här kommer dagens mattips! Som jag har skrivit innan så har vi en indisk/pakistansk affär nära oss som vi gärna köper olika kryddor och annat ifrån.

Denna burk är en favorit som jag brukar använda till bl.a. en variant av biryani (risotto) med räkor. Så gott!



Curry paste - cumin chili. Den är hot (så man behöver inte använda så mycket).

Till den här maträtten behövs:

ca 5dl basmati ris
500 gram skalade räkor
15 cm purjolök eller en röd lök
en röd paprika
minispaghetti (fidelini)
1 dl berberis (små röda sura torkade bär)
2 klyftor vitlök
2 msk curry paste - cumin chili
spiskummin
salt 

Koka basmati riset som vanligt. Blötlägg berberis bären i en skål. Strimla och stek löken och paprikan. Lägg sedan på en tallrik. Minispaghettin krossas och steks först så att den blir lite brun. Häll sedan på lite vatten så att den kokar några minuter i stekpannan. När minispaghettin nästan är klar häll i berberis bären så att de kokar en stund och blir mjuka.

Stek sedan räkorna snabbt med krossad vitlök och curry paste. Brukar ta ca 2-3 msk beroende på hur starkt man tycker om. Blanda sedan i alla stekta saker tillsammans med räkorna och krydda lite extra med salt och spiskummin. Tänk på att inte tillaga räkorna för länge bara (så att dom inte blir som gummi).

Sedan är det bara att blanda i alltsammans med riset.



Klart!

Några saker kanske är lite special saker som man inte har hemma alltid. Berberis bären ger en lite extra sting eftersom de är väldigt sura. De brukar oftast finnas i affärer som har utländska matvaror, men hittar man dom inte så går det nog bra att hoppa över också.

Man tager vad man haver. Hoppas ni blir lite inspirerade iallafall!

---------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Ala

Oh vad gott, det måste jag prova.

Tack, jo det är bra, hoppas detsamma om er =)

2011-02-16 @ 12:15:04
URL: http://www.regndroppe.me

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0