Från Megamind till Rosengård

I helgen såg vi barnens nya favoritfilm Megamind. Igen. När dom sett en bra film kan dom se den hur många ggr som helst sen. Tycker också den är bra. Rolig och välgjord!



Kan rekommendera den av flera anledningar, och framförallt av budskapet med filmen!

Inte helt osökt kan jag göra några paralleller från filmen till Rosengård (eller andra områden som av media är utnämda som "problemområden").

Filmen handlar om Megamind. Han har oturen att hamna i "fel område" så att säga. Medan Metroman (hjälten) har turen att hamna "rätt". Megamind lyckas inte bli populär i skolan heller utan blir utsedd till klassens svarta får. Han vill gärna bli populär och duktig men lyckas inte alls med det. Så han bestämmer sig för att om dom vill ha ett svart får så ska han vara ett svart får, och göra det ordentligt!

Han blir därmed en elaking och gör allt en elaking förväntas göra.

Detta är ju något som media lyckats väldigt bra med i Rosengård. De enda bilder som visas och sätter sig på folks minne om Rosengård är problem och kriminalitet. Barnen som växer upp där matas med att de är sämre än andra. De förväntas vara kriminella eller åtminstone allmänt ostyriga. Det är svårt att lyckas om man är i motgång med hela samhället. De är redan utsedda till svarta får. Så lika bra att leva upp till ryktet!

Det är hemskt, men tyvärr så det fungerar.

Spoilervarning på filmen nu! Men inte ens elakingen Megamind var så elak som man kunde tro. Det var inte roligt att vara elakingen längre.

Fick en idé av MammaMarie att visa upp Rosengårds vackra sida. För Rosengård är väldigt vackert! Och Rosengård har väldigt många tillgångar. Folk tror att det är hög ungdomskriminalitet men i brottsstatistiken hamnar Rosengård långt ned på listan. Den enda som är tråkigt är att så många barn försöker leva upp till bilden av ett stökigt område. Istället för att inse att dom inte behöver låta andra bestämma vad dom kan bli. Och bli det dom har möjlighet att bli istället!

-------------------------------------------------------------------------------



Kommentarer
Postat av: Mona

Men ååå vilken fin koppling du gör! det är verkligen som du säger, många lever upp till sitt rykte till slut och det är verkligen hemskt. Det är som en självuppfylande profetia.Jag får gåshud för det är så tråkigt att samhället tillåter detta fortgå. Vissa sparkar på dem som ligger ner på marken och kan INTE se andra lyckas!! Sadistiskt och otroligt rasistiskt. Fin blogg du har förresten!! kram1

2011-05-02 @ 17:53:39
URL: http://columbinerainbowglow.bloggo.nu/
Postat av: MammaMarie

Ja Camol du satte nog fingret på rätt ställe där. Det blir tillslut en slags självuppfyllelse. Jag själv älskar... ÄLSKAR.. att gå genom Rosengård på somrarna. Det är liv och rörelse där, vuxna som har naturliga möten ute på gator, bänkar och lekplatser. Man sitter och pratar och delar en kanna te och lite nötter mm.



Barnen ser föräldrar vara ute med andra föräldrar. Vart ser man det i ett svenskt bostadsområde? På sin höjd är det föräldrar med barnvagnar som samsas kring sandlådan en stund på dagen i helsvenska områden....



Det är lite utlandskänsla, samtidigt som jag känner lite nostalgi över en tid som flytt här i Sverige när jag passerar dessa gårdar av rosor under mina promenader.:)!

2011-05-04 @ 21:31:36
URL: http://mammamaries.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0