20 juni

Hej mina trogna läsare!
Tycker synd om er som tittar in trots att det finns noll komma noll nya inlägg att läsa. Hade flera inlägg på lager men utan bild känns dom inte så roliga så hoppas att mobil appen börjar fungera snart igen så jag kan lägga upp bilderna.

Barnen har sommarlov nu så vardagen är lite enklare. Inte hundra olika tider att passa, lämna och hämta, packa väskor, tjata om läxor. Dom har till och med sommarlov från deras träningspass också så kvällarna är lugna. Slut med rutinerna för ett tag och bara ta det lugnt och hälsa på folk, njuta av sommaren (så mycket det går trots att man jobbar).

Härligt, härligt!


Tekniska problem

Har haft stora problem i dagarna. Har inte kunnat logga in på appen på min lur. Bloggar ju alltid från den. Alltså har inläggen uteblivit. I väntan på att tekniken ska fungera igen. Men det gör den ju inte så nu blir det ett inlägg på vanliga internet sidan i alla fall. Väldigt stora problem som ni hör. Hum. Bara för att Blogg.se vill förnya sin layout lite.

Hur som helst ska se om jag kan fixa ett ordentligt inlägg. Med förhoppningen att problemet med appen till iPhone snart är löst.

Kikärtshalvor

Sedan jag fastnat för arabisk matlagning har många nya ingredienser och kryddor etablerat sig i mitt kök. Dom finns bara där och används regelbundet. Fick en fråga om vad kikärtshalvor är för någonting efter att jag la ut ett recept där dom ingick så jag tänkte presentera denna ingrediens.

Kikärtshalvor är precis som det låter, små torkade delade kikärtor. Fördelen med dom är att dom tillskillnad mot vanliga kikärtor inte behöver blötläggas från dagen innan och inte heller kokas i en mindre evighet innan dom blir ätbara.

Jag brukar låta dom stå en stund i vatten bara, sen skölja dom och koka dom. Koktiden kan variera lite mellan olika märken men cirka 30 min. Tills dom blir mjuka.

Kikärtshalvor brukar finnas på påse i butiker som har andra så kallade utländska varor. Brukar kallas [lebbe] på arabiska. Okänt vilket språk det står på min påse? Split peas på engelska är egentligen delade gula ärtor. Men dom är väldigt lika.

Jag brukar använda dom till olika köttgrytor med tomatsås. Antingen med zucchini (maget chdjer) eller aubergine (persiska varianten av marget betenjan) eller min nya favorit ghoreshte ghime (köttfärsgrytan jag la upp receptet på häromdagen).

Passar också på att dela med mig av ett matminne. När Soso var runt tre år och upptäckt att man kan peta ut och in saker i lämplig storlek i näsan. En sån liten rackare passade mycket bra i hans lilla näsa. Lite för bra. Så bra att det blev ett besök på öron/näsa/hals på sjukhuset dagen efter.

Älskar kikärtor och olika bönor och linser och gillar kombinationerna av dom och kött/kyckling som finns i den arabiska och persiska matlagningen.



10 juni

I fredags kom svärmor och svägerskan med hennes flickor och hälsade på oss. Eftersom Soso opererat sig. Han fick stanna hemma ifrån skolan men eftersom han var mycket trött efter operationen i torsdags och sov en del efter att vi kom hem så var han piggare än någon annan i familjen i fredags. Det märktes knappt att han opererat sig dagen innan, förutom när vi skulle äta. Samma dag som operationen fick han bara äta kall halvflytande mat och isglass, dagen efter gick det bra med vanlig mat igen. Men han hade lite ont och ingen vidare aptit.

Igår fick vi äntligen lite sol och varmare väder igen. Passade på att vara ute så mycket som möjligt för att ta tillvara på det fina vädret, innan det börjar regna igen.

Vi begav oss till lekplatsen vid Annelund. Barnen fick cykla vilket innebar en rask promenad för mig. Efter att dom lekt en stund gick vi vidare till svärmor och åt middag där. Sen på kvällen hälsade vi på några bekanta på samma område. Riktigt skön dag!

Men sen började det mycket riktigt att mulna på och regna. Tur vi tog tillvara på soltimmarna.


Operation

Idag blev en ovanligt tidig morgon. Jag och Soso satte oss i bilen klockan 07:00 och körde iväg mot Ystad.

Soso snarkar på natten och sen märkte vi att han var tät i näsan än fast han inte var förkyld. Var hos en läkare för ett tag sen och fick remiss till operation eftersom det var polypen som var för stor bakom näsan. Tydligen görs inga sånna operationer här i Malmö så vi fick åka till Ystad istället.

Det var lite läskigt (främst för mig) att han skulle sövas. Det var första gången jag var med när någon ska sövas. Soso var så lugn så allt gick så bra. Operationen gick snabbt och han vaknade och mådde bra. Alhamdulillah. Efter att ha ätit en piggelin ville han åka hem så då gjorde vi det. Klockan 12 var vi hemma.

En erfarenhet rikare är vi nu bägge två och Soso fick dessutom ett diplom.


Köttfärsgryta med kikärtshalvor

Den här maträtten har blivit en favorit hemma hos oss sedan jag fick recept och inspiration från den persiska grytan "Khoreshte ghime" på Alas blogg

http://www.regndroppe.me/index.php/2011/02/16/khoreshte-ghime-persisk-kottkottfarsgryta/

Tycker den påminner om den irakiska rätten med kött och kikärtor "Qime". Men tillskillnad mot Qime som tar flera timmar att laga (och måste förberedas från dagen innan) så går den här maträtten mycket snabbare att laga.

Såhär brukar jag göra. Låt er inspireras!

Till den här maträtten behövs:

500 gram köttfärs
2 dl kikärts halvor
1 hackad lök
4 msk tomatpure
5-6 dl vatten

Kryddor: torkad lime (krossad), sju kryddor (innehåller koriander, svartpeppar, kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma) salt

Skölj kikärts halvorna några ggr och koka i en egen gryta tills dom börjar bli mjuka (hur lång tid det tar beror på sort, ca 30-45 min). Stek köttfärsen med den hackade löken och krydda. Häll över till en gryta när den fått färg. Tillsätt tomatpure och vatten och kikärts halvorna.

Smaka av och krydda mer med torkad lime (detta är den viktigaste kryddan) Brukar ta extra koriander också. Låt det koka tillsammans 10-15 min tills det kokat ihop. Det ska inte vara för mycket vatten när den är färdig.

Till grytan har vi basmati ris med saffran. För att lägga saffran på riset brukar jag koka upp lite vatten i vattenkokaren, lägga lite saffran i ett glas och hälla på ca 1/2 dl hett vatten. Låt stå medan riset tillagas. När riset nästan är klart tar man undan några slevar ris till en djuptallrik och häller över och blandar ner saffrans vattnet i djuptallriken så att riset blir gult. Sedan blandar man ner saffrans riset med resten av det vita riset i grytan. Klart.

Mycket god och enkel maträtt!


1 juni

Regnet bara öser ner nu. Tar tillbaka det där jag skrev häromdagen att det kan behövas regn och att det inte gjorde något. Nu vill vi ha varmare och sol igen. Tack.

Idag var Soso hem till en kompis efter skolan. Jomi fick gå till hans lilla kusin och vara hemma hos dom. Så det blev rättvist.

Som grädde på moset trotsade vi vädret och köpte mjukglass innan vi åkte hem. Alla nöjda men trötta ikväll.



RSS 2.0