Och här håller vi till nuförtiden

Huset som vi hyr här i Emiraten. Helt vanligt hus, arabländernas svar på röd-villa-med-vita-knutar.




Pluspoäng för flera balkonger där man kan sola (och gå ner några kilon av all svett).
--------------------------------------------------------------------

Badat

Har varit och badat flera dagar. Här i Al Ain finns det ett berg precis utanför stan som är vulkaniskt. Precis där berget börjar har dom gjort badhus där man kan bada i vattnet som kommer ifrån berget. Det sägs vara renade och läkade för kroppen, vet inte om det stämmer, men det var riktigt varmt vatten!
En liten bäck, eller vad man ska kalla det, som rinner bredvid vägen. Vattnet var hett hett (nästan kokade) här.
Och badhuset för kvinnorna. Riktigt lugnt och skönt! Det mesta går nog på sparlåga nu under Ramadan. Dom har bara två av fyra badhus öppna nu och igår när vi var där och badade så var vi dom enda kvinnorna som badade. Och inget klorvatten här och massa barnskrik, bara lugnt och sköööönt, riktigt avslappnade!
(Rekommenderas om någon har tänkt åka hit)
---------------------------------------------------------------------------

Bilder!

Ja, nu kommer bloggen bli roligare igen!
Igår kom jag på att makens bror har ju samma märke på sin kamera som jag, sladden fungerade inte, men la in mitt minneskort i hans kamera och vips så kunde jag lägga in bilderna på datorn! Så nu ska ni få se lite mer bilder...
---------------------------------------------------------------------------

Söndag

Söndag Lördag Måndag? Har väldigt dålig koll på vilken dag det är nuförtiden ;) Det enda man behöver veta när man är i ett muslimskt land är att fredag är helgdagen då vissa affärer kan ha stängt. Men eftersom vi är i en stad märks det knappt då heller.

Idag har vi inte gjort så mycket än, klockan är två timmar mer än svensk tid här, alltså 17.30 snart. Fotor är klockan 18.45 ungefär så ska börja fundera på vad vi ska äta till middag idag. Brukar vara hemma på dagen. På dagen är det runt 40-45 grader här, på kvällen och natten runt 35 grader. Det är alltså alldeles för varmt för att vara ute på dagen.
Många affärer har dessutom stängt under dagen nu under Ramadan. Det är på kvällen efter fotor som det blir liv. Galleriorna har öppet till 00 minst, vissa till 02. Restauranger och cafeer till kl 04.
Bloggen blir kanske lite tråkig nu men den enda lilla sak som jag glömde innan vi reste var kamerasladden till datorn... Ska se om jag kan sno några bilder ifrån svägerskan istället så att ni får se lite hur det ser ut här!
Vi hörs!
----------------------------------------------------------------------------------------

Lite reflektioner

Tänkte skriva lite om mina reflektioner om livet här i Förenade arabemiraten.

Vi bor i en liten stad som heter Al Ain, som också är en egen Emirat ca 16 mil ifrån AbuDhabi och ungefär lika långt ifrån Dubai. Al Ain har inte samma fina arkitektur med skyskrapor och andra höga fina byggnader utan mer småstads känsla. Men småstadskänslan slutar ungefär där.
Varje emirat har en egen kung (eller vad dom kallas) och resten av emiratbefolkningen verkar också känna sig som kungar. Man ser aldrig en emirat som jobbar med serviceyrken. Affärer och resturanger är oftast ägda av emirater men de som jobbar där är alltid antingen kvinnor ifrån Filipinerna eller män ifrån Indien och Pakistan. Och är det någon med arabiskt utseende är han ifrån Egypten, Libanon eller Syrien. Några Iranier har vi också träffat.
Emirater kör oftast stora vita stadsjeepar. Och det är knappt att dom kliver ut om det inte är en stor Galleria de ska till. Är det en mindre affär så kör de bara fram utanför och tutar så kommer en indier eller annan nationalitet ut till bilen och tar beställningen, går in och hämtar och tar betalt ifrån bilen. Det samma om det är mindre snabbmatsrestauranger.
Flera dagar har varit hembjudna på fotor (middag) hemma hos familjen som svägerskans familj är bekanta med sen innan. De hade ett helt vanligt hus (eller vad man ska kalla det) inget lyxigt hus som man ser på arabiska TV-serier. Utan helt standard i våra ögon. Men de har inte mindre än fyra hemhjälper, från Indien och Afrika som passar upp på dom. Allt ifrån städning, matlagning och servering till att hämta pappas tofflor från det andra rummet. Och en chaufför som hämtar det som vill. Ofta när man är i Galleriorna så ser man emiratkvinnor med barn så har de oftast en hemhjälp med sig, om de ska fika passar hon barnen. Handlar dom som är det hon som går bakom och styr kundvagnen med alla varor, styr barnvagnen eller håller barnen i handen.
För oss som är vana vid att ha alla möjliga nationaliteter som våra jämlikar i Sverige känns det verkligen främmande. Det finns en klar skillnad mellan nationaliteter och om det inte vore för detta skulle nog detta vara ett drömland...
Högstandard. Billig bensin (ca 3 kr/litern). Fina gallerior med allt man kan tänka sig behöva inklusive bönesalar och de fräschaste offentliga toaletter jag sett. Kanske för att varje toalett har en filipinska anställd som går och städar hela tiden.
-----------------------------------------------------------------------------

Emiraten nu!

Hej på er! Jag är tillbaka! På bloggen alltså, inte i Sverige.
Nu är vi i Emiraten i Al Ain. Hade först tänkt bo i AbuDhabi men det blev change of plan. Lika bra det, vi var i AbuDhabi en dag och det var faktiskt mycket dyrare. Och vi kom inte hit för att leva lyxliv och shoppa dyra saker. I Al Ain är det billigare och lugnare, men man hittar ändå de fina galleriorna om man vill ha det.
Svägerskans brors kompis kom och hämtade oss direkt ifrån flygplatsen i Dubai. Kändes som att vi klev in i en enda stor bastu när vi kom ut ifrån flygplatsen. Sen klev vi in i hans bil, kylskåp! Alla Emirater kör omkring i vita stora stadsjeepar. Första veckan bodde vi på ett hotell som inte hade internet. Men nu hyr vi ett hus, lättare sagt än gjort. De flesta vill hyra ut minst ett år inte en månad bara. Men nu alhamdulillah, hus med internet och allt man behöver. Inklusive Shisha ;)
(vattenpipa)
Har fått väldigt många intryck OCH fördomar efter bara en vecka här. Vi har bland annat varit hembjudna flera dagar på fotor (middag) hos kompisens familj. Att komma in i äkta emirat hem var en upplevelse i sig. Men mer om det får ni veta en annan dag, nu är det Sohor. Äta lite innan solen börjar gå upp.
Hörs!
-----------------------------------------------------------

Snart är vi på väg!

NU har jag packat klart. Jag gillar verkligen inte att packa. Är så långsam också för att jag inte vill glömma något men nu (tror jag) allt är med. Ska bara sova några timmar sen upp och iväg till flyget. Ska mellanlanda i Istanbul innan vi kommer fram till Dubai.

Får se om jag lyckas blogga lite under tiden vi är på semester annars får ni ha det så bra!


----------------------------------------------------------------------------

Update

Hej på er!

Har gått några dagar nu sen jag uppdaterade. Oj vad tiden går snabbt. Här kommer en liten update vad jag haft för mig dom senaste dagarna. I lördags kom makens kusin och hans fru och kusinens pappa till oss på iftar, middag. Sen pratade vi bort resten av kvällen, och natten! Dom åkte hem runt kl 06. 

Igår lagade vi tre sorters fisk, två stekta och en tredje sort i ugnen med grönsaker och starksås. Hur gott som helst. Då var alla samlade hos svärmor. Kusinen hans fru och pappa också. Ju fler desto roligare sägs det ju! 

Idag var det barnens sista dag på dagis innan vi åker och Soso's sista dag någonsin, sen börjar han ju skolan. När vi var uppe hos mina föräldrar så passade jag på att göra ett slags diplom, scannade foto på Soso och skrev lite till fröknarna. Soso fick skriva sitt namn och sen plastade vi in det. Jättefint blev det. Idag gav vi det till fröknarna som minne. Han har ju ändå varit där i tre år nu och han (och jag också) har verkligen trivts med allting där, så det kan vara kul för dom! Dom har en vägg med massor av bilder på barn som gått där, och en del hade också gjort sånna "diplom" så därav idén. Det verkade vara uppskattat!

-----------------------------------------------------------------------

Hemma

Ikväll har vi varit hos svärmor, igen, och brytit fastan. Vi brukar hämta med oss maten dit. Hans bror brukar göra samma sak, och hans syster hjälper mamman med maten. Alltså blir det lite jobb för varje, men mycket mat och riktigt trevligt att man bryter fastan tillsammans!

Fastan har gått jättebra idag också, alhamdulillah, tack och lov. Är inte lika trött eller yr som jag blev igår efter maten. Men fick lite ont i huvudet. Efter att jag ätit. Lite konstigt? Nåja...

Nu är det bara FYRA dagar kvar till vi reser! InshAllah, om Gud vill.

Ser fram emot att fasta i Dubai och AbduDhabi. Även om det är varmt, (42 grader idag) så är vi ju där på semester och kan alltså ta det hur-lugnt-som-helst. Dessutom är det mer tid att äta på kvällen... Så att man hinner och orkar äta åtminstone två ggr innan det är dags att fasta igen. 


----------------------------------------------------------


Knafe

En riktigt god arabisk efterrätt är Knafe/ Knafa. Den passar särskilt bra nu under Ramadan (eller annars) när man bjuder hem folk t.ex. för det blir ganska mycket, och den är absolut godast att äta när den är nygjord! Så här brukar jag göra knafe...

Till denna efterrätt behöver man:

1 paket "kataifi pastry" (liknar minispaghetti) brukar finnas i frysdisken >>
1 förpackning halloumi ost
2-3 msk ghee smörolja (det går bra att använda vanlig olja också)
pistagenötter naturella



Smeten:

1 liter mjölk
1 st grädde på burk [kuchta] (liten burk som det står "puck cream" på) >>
1 ½ dl mjöl
2 msk socker
1 tsk rosenvatten
lite saffran (efter smak)

Sockerlag:
2½ dl vatten
5 dl socker
1 tsk rosenvatten
1 tsk pressad citron
lite saffran


Sockerlagen: Koka upp vattnet och sockret tillsammans. Tillsätt rosvatten och pressad citron. Citron behövs för att sockerlagen inte ska kristallisera sig. Och lite saffran (om man vill, efter smak). Låt svalna.

Smeten: Börja med att ta lite mjölk i en gryta och vispa ut mjölet i (så att det inte blir klumpar). Häll sedan i resten av mjölken och de andra ingredienserna. Värm sedan på medium värme, rör hela tiden tills den blir lite tjock. Låt den svalna.

Dela och riv isär "minispaghettin". Riv ner dom till några cm långa. Värm 2 msk smörolja (eller vanlig olja) och häll 2/3 delar och sprid ut. Blanda runt lite med händerna.

Sprid ut hälften av "minispaghettin" på en ugnsäker bricka eller bakplåt med kanter så att det täcker botten bra.
Lägg på smeten, sprid ut den jämt.
Dela halloumi osten med händerna till mindre bitar (mängd efter smak) och sprid ut.
Krossa pistagenötter och sprid ut.
Lägg sen på resten av "minispaghettin" ovanpå.
Häll sedan över resten av ghee/smöroljan.

Grädda i ugnen 200 grader, tills den blir gyllenbrun. Varje ugn är ju olika, men det kan vara bra om man börjar värma underifrån. Sen både uppe och nere. Om ni förstår vad jag menar. Så att det blir gräddad bra underifrån också.



Man kan sprida ut lite krossade pistagenötter ovanpå ocskå efter att man tagit ut den ur ugnen.
Häll på sockerlagen och låt den svalna lite, skär upp och den är färdig att avnjutas!

Tips! Om det skulle bli något kvar måste den förvaras i kylen. Vill man ha den dom nygräddad igen värm den en kort stund i micron.

--------------------------------------------------------------




Första fastedagen

Igår fastade jag första fastedagen. Det gick över förväntan bra. Alhamdulillah, tack och lov. Kände mig knappt hungrig bara lite trött i kroppen. Var mest orolig att jag skulle råka äta något, av misstag. Det går ju så snabbt att ta ett smakprov när barnen äter t.ex. Men klarade mig ifrån ofrivilliga smakprov också.

Till fotor (middagen som man bryter fastan med) lagade vi piroger, minipizzor och vårrullar med olika fyllningar... Det blev en hel del. Maken stod för bakandet och jag för rullandet.



Sen tog vi med oss lite av varje och åkte till svärmor för att bryta fastan där. Jättemysigt blev det med all mat. Svärmor gör världens godaste linssoppa. Den blir omöjligt lika god när jag gör den själv. Riktigt gott också när man har fastat, det blir som en mjukstart att börja med soppan.

Endel tror kanske att när man fastat hela dagen så är man så vrålhungrig att man äter hur-mycket-som-helst. Men det är snarare tvärtom. Det blev väldigt små portioner. Det känns som att magen gått in i viloläge och inte ens behöver så mycket mat.

Det svåra nu när man bryter fastan så pass sent tycker jag inte är att man är så hungrig, det är snarare att man inte hinner eller orkar äta så mycket när man väl får äta. Igår efter middagen när vi åkte hem blev jag  trött. 

Men annars så måste jag säga att det gick väldigt bra att fasta! Alhamdulillah


------------------------------------------------------------


Trevlig Ramadan!

Imorgon börjar Ramadan, för oss, några har redan börjat fasta idag. (Men som jag skrev innan är det olika tolkningar om när man verkligen ser nymånen)
 
Har förberett mig idag genom att köpa hem dadlar. Ett måste att bryta fastan med. Mjuka, söta och saftiga ska dom vara...mmm. Och sen har jag storstädat hela lägenheten, puh. Så behöver jag inte städa så mycket när jag fastar utan kan ägna mig åt viktigare saker....

Hittade några jättebra tips att tänka på Alas blogg för er som fastar som jag verkligen rekommenderar. Saker att tänka på när man fastar. 

Och varför fastar vi muslimer nu då... (En fråga om man aldrig kan få nog av)

"det är obligatoriskt för varje muslim som kan fasta då koranen uppenbarades under Ramadan. Det ligger många välsignelser i fastan t.ex. medlidande, gudsfruktan, jobba på sina goda egenskaper och att hjälpa behövande och fattiga."

Önskar alla er muslimer (och alla andra också för den delen) en riktigt



---------------------------------------------------------


Barnens dagis

Var lite dålig med uppdateringen igår så tar igen det idag. Barnen var alltså på dagis igår första dagen efter en lång och skön semester. Jättefint väder var det och dom var ute där och lekte hela dagen och ville knappt gå hem när jag kom för att hämta dom på eftermiddagen.

Eftersom jag skröt om att dom hade så mysigt dagis så måste jag ju komma med bildbevis.




Halva gården ungefär (försökte ta kortet så att så lite barn som möjligt skulle komma med). Bakom träden är det alltså en väg, oundvikligt då man ändå bor i en stad. Men den är välkamouflerad iallafall.

Hursomhelst. Efter dagis gick vi hem och åt, sen cyklade vi iväg till Malin och hennes flickor. Minsta är bara en månad gammal. MashAllah hon är så söt! Har blivit många bebisträffar på slutet och det är inte utan att man blir lite sugen på en liten själv...

Det är lite konstigt, när man är småbarnsmamma så tycker man ofta att sin lilla bebis gråt är jättestressande, särskilt ute. Minns själv när man skulle handla och bebisen börjar storgråta otröstligt mitt i kassakön. Och då är det egentligen bara EN sak som hjälper. Mat! Och försök plocka upp varor, betala, packa ned varor utan att vara stressad. Stressad över bebis som skriker och stressad över alla blickar /ta upp ungen då/ men försök göra ta upp varor-betala-packa i med en hand. Det går ännu långsammare. Och allt man vill är att det ska gå så fort som möjligt. Men sen när mina små kommit över bebisgråt-stadiet börjar jag le och längta efter en egen gråtbebis själv när jag hör dom. När jag ser en överstressad mamma med skrikig bebis så vill jag också ha en. Lite konstigt ja. Men som någon klok människa sa, alla bebisar gråter, det hör till. (Sen glömmer man hur mycket dom grät) 

-----------------------------------------------------------

Snart Ramadan

Hej på er! Snart är det Ramadan. Har sett att några ska börja redan imorgon, men tror vi börjar på torsdag. InshAllah.  

Varför börjar muslimer fasta på olika dagar i samma land? Det här tycker jag är riktigt konstigt, men det har att göra med vilken inriktning och religiös ledare man följer. En ny månad börjar när nymånen är synlig vilket brukar skilja sig beroende på vilket land man bor i. Några följer dock t ex. Saudi och börjar fasta när månen syns där. Men vi följer den som anser att nymånen ska vara synlig i det land man bor i. (Samma som med bönen, man ber i de tider som solen står i det land och stad man bor i.) Men detta är som sagt en tolkningsfråga.

Månåret är inte lika konsekvent som solåret. Lite synd faktiskt eftersom det också innebär att muslimer i samma land börjar fira Eid (högtiden som kommer när Ramadan är slut) på olika dagar också.

Ser fram emot årets Ramadan, det är alltid något speciellt med Ramadan, men ser extra mycket fram emot att kunna fira en stor del av Ramadan i ett muslimskt land. Höra böneutropen och vara ibland en massa andra som också fastar... Snart snart.

----------------------------------------------------------------


Dagis

Idag tog vi en (mycket kort) cykeltur till en lekplats nära oss som vi ofta gick till när JomJom var bebis och Soso inte hade så höga krav på lekplatser. Den är utanför ett dagis och alltså perfekt för nyblivna tvåbarnsmammor eftersom det är staket och grindar och sånt. Man kunde slappna av lite med andra ord.



På helger och kvällar går det alltså bra för utomstående att komma och leka. Inte för att den är särskilt spännande, men alltid något när man inte orkar dra iväg så långt. (Var och tränade tidigare idag på 24seven så min träning för idag var redan avklarad.)

Inte särskilt spännande nej, detta var mardrömmen för mig när jag sökte dagisplatser (f-ö-r-s-k-o-l-e-platser) till barnen. En plan liten gård inramad av staket mitt bland bilar. En gungställning, rutchkana och sandlåda. Slut. Hur tråkigt? Var ska fantasin flöda liksom. Finns en rolig sak med den här lekplatsen och det är äppelträdet (i mitten i bild) och päronträdet. Men än är dom inte mogna. Det fungerar bra att leka här också, inte det, men inte varje dag.

Tack och lov hittade jag en pärla till förskola till mina små sen. Med pulkabacke och mycket lummiga buskar som småttingar kan gå omkring i och utforska saker. Imorgon ska dom till sitt dagis igen efter semstern. Får bli några dagar nu innan vi åker så dom får träffa sina kompisar lite. Särskilt Soso som ska börja skolan sen.

----------------------------------------------------------------


Regn

Idag har det varit riktigt tråkigt väder. Regn hela dagen. Kusinen och hans fru kom till oss idag också. Sen gick vi till svärmor tillsammans och fick dagens sockerkick. Alltid när svärmor varit utomlands så köper hon med sig en massa godis. Även fast jag inte ens gillar godis så mycket så kommer man på sig själv med att sitta och äta. Om inte annat så blir man påtvingad - Ät! Ta mer, prova dom här! Lika bra att ha en godis i munnen och tugga hela tiden.

Sitter och funderar nu på vad jag ska ta med till AbuDhabi. Abaya (långklänningar). När det är riktigt varmt finns det inget skönare att gå omkring i än dessa!



Från webshopen Love&Loyalty
 
Snart slipper vi regnet och får SOL och värme igen. InshAllah.

-------------------------------------------------------------

Snart reser vi...

Snart reser vi hit!



Nu har vi bokat biljetter till årets Ramadan-resa. Det blir till Dubai. Vi ska dock inte bo i själva Dubai, utan utanför AbuDhabi. Men det känns som den samma den. Förenade Arabemiraten. Vi kommer vara nära iallafall. Vi ska åka med makens bror och hans fru så det blir roligt också. Ramadan i ett muslimskt land plus en massa upplevelser. InshAllah det blir riktigt roligt! 

Mellan 18 Augusti till 15 September vet ni var jag befinner mig iallafall!

Tar gärna emot tips om allt möjligt om AbuDhabi och Dubai, måsten eller saker att tänka på...

-------------------------------------------------------------- 


Lördag

Hej på er! Idag har vi hållit igång från morgon till kväll. Har handlat lite och lagat mat, maken gjorde ghorma sebzi, jättegott! Hans kusin och fru kom hit och åt middag med oss. Sen gick vi ut till lekparken med barnen. När vi kom tillbaka blev det fika, frukt och arabiska tv-serier. Och ja... nu är mitt huvud helt slut. 

Hans fru har inte varit i Sverige så länge så det blir med andra ord arabiska hela tiden utan undantag. Det är ett väldigt bra sätt att lära sig. Men nu... Zzz.

-------------------------------------------------------------

Färdigmonterade

Måste bara visa hur presenterna blev när dom var färdigmonterade. Hade missat några delar i påsen igår.



Hade det inte varit för dom där små rosa raketerna så...

----------------------------------------------------------

Leksaker från Syrien

Jag hade intalat mig själv att jag minsann inte skulle låta mina barn leka med skjutvapen. In i det längsta försökte jag. Låter lite svagt nu kanske eftersom dom bara är 6 och 4 år. Men det är ju stört omöjligt att undvika, leksakshyllorna för pojkar är ju verktyg och vapen. Sen när dom börjar på dagis bygger dom skjutvapen av lego, använder en pinne, allt kan vara ett skjutvapen med lite fantasi. Svårt att plocka ifrån dom presenter också när dom är såå roliga!

Idag hade svärmor med sig två jätteroliga leksaker ifrån Syrien.

 

Snäppet mer krigsaktiga också än de som finns här i Sverige? Dom låter och rör sig fram och tillbaka och blinkande lampor. Sist när svärmor kom ifrån Irak och ville ha några liknande leksaker som handbagage blev det tvärstopp i säkerhetskontrollen. Hon fick kasta dom. Tyvärr. Men som vi skrattade, klart att dom inte ville ha med automatvapen ombord på planet ;)

En annan "nackdel" med leksaker därifrån är att dom har en helt annan ljudnivå än de leksaker som är godkända av svenska myndigheter. Då blir man glad när batterierna tar slut. En "fördel" är att de brukar inte ha lika lång livslängd... Men de är roliga så länge de varar iallafall.

-------------------------------------------------------------------  

Till svärmor

Idag ska vi åka till Rosengård för att hälsa på svärmor. Hon har varit i Syrien och Irak en månad ungefär och kom hem idag. Alhamdulillah. Ska bli roligt! Svägerskan och svärmor är grannar så hon har gått dit och lagat mat så vi äter där.

Har varit och tränat idag så känner mig pigg och frisk. Andra gången den här veckan nu, ett försök att kompensera upp att jag inte varit där på över en månad. Snart kommer Ramadan och då lär det inte bli mycket träning heller så får passa på nu...

Hörs!

---------------------------------------------------------------------

Min fina blomma

Något som jag verkligen önskar att jag hade är gröna fingrar. Älskar att ha mycket växter, gröna blad och sånt som gör att hemmet blir mer levande. Men tyvärr dör mina växter på löpande band. Jag går och köper nya och lovar mig själv att "nu ska jag ta bättre hand om dom" men så dör dom iallafall några månader senare.

Är det en växt som ska ha mycket vatten eller lite vatten, jag lyckas alltid göra fel. Antligen torkar dom ut, eller blir övervattnade och ruttnar. Jag är hopplös.

Nu senast kan jag dock skylla på min man. Mina två sista levande krukväxter dog när jag var bortrest några veckor i Norrland. Blev dock inte speciellt förvånad. Hade t.o.m. blivit mer förvånad om dom hade levt när vi kom hem igen.

Häromdagen fick jag en jättefin blomma/växt av Mimo och hennes mamma när dom kom till oss. Åh så vacker den är!

 

Men nu måste jag väl gå en kurs för att kunna ta hand om den. Dessutom ska vi, InshAllah, snart resa bort allihopa. Hur ska det gå då?

Makens bror hade ett förslag idag när han var här. (Han bor hos mamma ännu). Jag kan komma hit och vattna den. Ge mig nyckeln bara! ... hahahaha! Bra försök ;)

------------------------------------------------------------

Middagen

Dagens middagsbjudning var jättetrevlig! Riktigt roligt att alla kom, än fast det kändes lite oplanerat från början. Men egentligen gillar jag också mer när saker händer nu eller imorgon. Spontana saker. Inte "vänta ska jag kolla kalendern..... på torsdag nästa vecka?" Då känner det som att det blir för planerat. Nej sponatant är bra. Även om jag stressade upp mig lite i onödan för att det blev så många helt plötsligt.

Gick och handlade lite ifrån AllFrukt sen blev det maken som stod för det mesta av matlagningen. Han gillar att laga mat, särskilt när vi bjuder hem folk. Pluspoäng där. Inga bilder på mat idag. Men det blev en jättegod het räk och risblandning med spenat och koriander. Riktigt bra kombination. 

Lite senare gick jag, svägerskan och barnen ut och åt glass och barnen fick leka i Annelundsparken. Och nu sover min lilla JomJom över hos hans kusin. Stora killen han har blivit.  

Så där har ni min dag!

--------------------------------------------------

Mera matprat

Sitter och funderar vad jag ska laga för mat imorgon. Det började med att vi skulle bjuda makens ena bror och hans fru "någon dag". Ikväll träffade vi dom lite snabbt och då blev plötsligt denna någon dag till imorgon. Jättebra. Sen kom han med förslaget att vi skulle bjuda andra brorsan. Sen blev det deras syster och hennes flickor. Sen blev det... nej det var nog stopp där. Så imorgon blir vi alltså 10 eller 11 till middagen. MashAllah!

Det kommer bli jätteroligt, men jag har inte tänkt ut vad jag ska laga än, hjäp! Men hittar nog på något gott. Måste planera lite bara innan jag kan sova. Vad jag ska laga. Vad jag ska handla först. Annars kommer jag inte kunna sova gott känner jag.

Wish me luck!

-----------------------------------------------------------------

Mloukhia / Molokhia

Häromdagen gjorde jag Mloukhia. En lite spännande maträtt, såklart måste den finnas med i min receptsamling!

Mloukhia/Molokhia (stavningen kan vara lite olika eftersom den inte har något svenskt namn) är gröna blad som liknar spenat men har en annan smak. Det finns flera olika varianter på grytor och soppor; libanesisk, palestinsk eller egypiskt är nog vanligast.

Min variant vet jag inte varifrån den kommer... (det var min man som fick idén en dag och stod och hällde på kryddor) Men den liknar nog mest den libanesiska varianten, tror jag. Så detta är alltså min högst egna version. Kom gärna med synpunkter! 


Till den här maträtten behövs:

Mloukhia (fryst eller torkad)
Koriander (fryst, torkad eller färsk) ...vad man nu hittar

en hel kyckling
två citroner  
7-8 klyftor vitlök    (bli inte rädda, dom ska koka länge)
Kycklingkrydda    (innehåller vitpeppar, muskot, nejlika, vitlök och salt)
Curry
Salt

Kycklingen skär man ned i mindre delar kokar med kryddorna och vitlöken. Mängden på kryddorna är en smaksak, men tycker själv att man inte ska snåla. Smaka. När kycklingen blivit mjuk, ca 30-45 min, så tar man upp den och delar isär den till små bitar/strimlor. Häller av vattnet i en skål och sparar. Därefter lägger man i kycklingen, mloukhia och koriander i grytan. Sen häller man på vattnet som man sparat så att det täcker (det får inte vara för mycket vatten så att det blir som en soppa).

Därefter ska man låta det koka tillsammans ganska länge, ca 60 minuter, så att bladen blir mörkare i färgen. Pressar i citron och smakar av med mer av kycklingkryddan och salt.

Om Mloukian...

Har gjort Mloukhia två olika vägar. Att använda fryst Mloukhia är kanske en genväg, men väldigt gott iallafall. Jag brukar ta två förpackningar (400 gram) Mloukhia (en med hela blad och en med hackad så att det blir blandat och en förpackning (400 gram) Koriander.



Häromdagen gjorde jag av torkad Mloukhia och färsk Koriander och det var faktiskt ännu godare!
Köpte en ganska stor påse Mloukhia så jag tog halva påsen. Kokade dom först i en egen gryta ca en timme. Sen hällde av dom i ett durkslag. Sen blandade jag i dom med kycklingen som jag beskrivit ovan. Mängden koriander ska vara ungefär hälften av mloukhian. Men man kan minska det om man använder färsk eftersom den gör av sig så väldigt mycket mer. Hacka och koka koriandern och lägg i samtidigt som mloukhian i grytan med kycklingen. Sen ska de alltså koka ca en timme till. 

Som ni ser så behöver dom koka länge, ingen snabbmat alltså.



Men den som väntar på något gott...



...OK det kanske inte ser så vackert ut, men det är riktigt gott!

Till detta ska man äta basmati ris. Brukar göra med [sharie] krossade minispaghetti som man steker hastigt och sen kokar lite innan man blandar i det i riset. Men det går att hoppa över.


------------------------------------------------------------

Update

Hej på er!

Händer inte så mycket här, men lyckas fylla dagarna iallafall med småsaker... Städa, tvätta, laga mat. Inte så intressant att skriva om med andra ord. Men snart händer något spännande! Ska skriva mer om det när allt är spikat och klart. Ska boka biljetter...

Igår kom Mimo och hennes mamma på besök, jätteroligt! Blev en massa fika och sånt. Men nu börjar jag seriöst undra vad som hänt med min träning? Har helt kommit av mig. Påminnelse till mig själv - Gå och träna, du betalar ju för det!

Så ja, får se vad som händer idag. Håller på och lagar mat nu. Ska lägga in fler matrecept snart. 

Hörs!

--------------------------------------------------------------- 

Sminkning

Idag har det inte hänt så mycket spännande. Min svägerska skulle på en bröllopsfest. Efter några tappra försök att få mig att följa med så gick jag med på att hjälpa henne med sminkningen iallafall. Nog för att det är roligt att gå på fester men det kändes lite för avlägset idag. Hennes klasskompis och ingen annan vi känner skulle dit. Så nej, inget party ikväll. Men sminkning då.

Tycker det är roligt att sminka. Är väldigt sparsam med smink i vanliga fall men när det är fest ska det synas. Särskilt ögonen. Araber är inte de som snålar på ögonskugga eller eyeliner. "Dom måste ju ha mycket smink för att det ska synas" Eller är ni vackra redan från början, alltså behövs det inte så mycket? Nåja, fick leka lite med färger iallafall.

Så det är väl vad som hänt idag ungefär.

Hörs!

------------------------------------------------------------------------

RSS 2.0