Heldag

Idag har vi varit ute och ätit på Nowroz vid möllan. Persisk Chelo kebab kobide, min favorit! Så gott och man kan omöjligt göra så goda köttfärskebab hemma, det går bara inte. Sen gick vi till Folkets park. Efter att barnen åkt några karuseller tyckte maken att vi alla skulle åka en lite större snurrig karusell tillsammans. Sån som man åkte hur-mycket-som-helst när man var mindre. Vi satt alla fyra i en sån sittgrej, och himmel vad det snurrade! Efteråt ångrade vi oss lite, är det karusellerna som har blivit snurrigare eller vi som blivit gamla och överkänsliga mot karuseller? 

Nu blir det filmkväll. Barnen har valt filmen. 

  

Popcorn, godis och saft. Hörs!


----------------------------------------------------


Matat fåglarna

Idag har jag inte vetat vad det har varit för väder egentligen. Ena stunden sol, andra stunden regn. Passade på att städa lite. Sen tittade vi ut och såg solen. Alla barnen nu går vi ut och hittar på något! Hade en massa bröd som jag tänkt vi skulle ge till fåglarna så då passade det ju bra att ta en tur till Pildammsparken. På med cykelhjälmar, någon som skulle kissa. Knöla in cyklarna i hissen. Ut... och ja då började det regna igen. Gah.

Men eftersom det ändå var ganska varmt och det bara småduggade så försökte vi ignorera regnet. Gillar att mata fåglarna, bättre att gå till parken och ge dom än kasta brödet i soporna. Eller kasta det ut genom köksfönstret! Som några av mina grannar gör. Men det är inte så populärt med måsskrik och en massa bajs, bättre gå i väg en bit eller hur?   



Det ska helst vara änder och andra större fåglar. Måsarna är inte mina bästa vänner. Särskilt inte efter en viss händelse....


------------------------------------------------------------

Abo Simsim

Ikväll har jag bakat "Abo Simsim". Kakor med sesamfrön på. Dom är riktigt enkla och snabba att göra. Och jättegoda till te! mmm

Till dessa kakor behöver man:

2 ägg
2½ dl socker                     
8 dl mjöl
1 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver                 
1 tsk mald kardemumma
2 dl matolja
1 dl mjölk                        
1 msk rosenvatten
sesamfrön

Vispa först ägg och socker. Häll i matoljan, mjölk och rosenvatten. Blanda de torra varorna i en egen skål först innan man blandar allt tillsammans. Rör ihop allt till en deg. Lägg sesamfrön på en tallrik. Sen rullar man bollar av degen och trycker ned ena sidan i sesamfrön. Sen vänder man den sidan uppåt och lägger dom på en plåt med bakplåtspapper.



Sen ska dom vara i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter. Tills de precis fått färg. Klart!



Och då ser dom ut nåt sånt här.

--------------------------------------------------------------

Moskén

Ikväll har vi varit i Moskén. I vår nya Moské i Annelund. Innan brukade vi gå till en liten källarlokal på Ramels väg. Denna var i och för sig också i källarplan, men mycket mycket större, finare och bättre på många vis.

Det var maolod (eller hur man ska stava det?) födelsedagsfest till Imam Mehdi. Den tolfte av våra Imamer. Först var vi och köpte en massa godis som vi skulle kasta på folk (eller till folk) i moskén. Svägerskans dotter ville vara min godisutkastare så det fick hon mer än gärna vara. "Till dom som är långt bort så kastar jag, men till dom som är nära så kan jag göra såhär..." (typ räcka fram handen bara) Satt hon och planerade i bilen. Sen dog vi lite av skratt när hon kastade ut godiset till dom som satt precis bredvid oss med full styrka. Typ. Se upp för flygade godisar ;)

Efter godisinköpet var vi och hämtade Mimo och hennes mamma. Sen åkte vi till Rosengård för att återförenas med min lilla bebis! Som jag hade längtat efter honom men han verkade ha trivts bra där. Övernattningen gick ju hur bra som helst. Bytte till honom en fin t-shirt med krage, måste ju ha fina kläder när man ska till moskén. Är det födelsedagsfest så är det. Själv slog jag till med en riktigt färgstark klänning och korallfärgad kofta. Lite ovanligt för att vara mig. Men jag gillar den. Rea-fynd från H&M.  



Såg några "kändisar" i Moskén också. En av mina favoritbloggare MammaMarie och hennes döttrar. MammaMarie var lika trevlig IRL som på bloggen, riktigt härlig norrländsk dialekt också. Inshallah vi ses fler ggr!

Jättetrevlig kväll! Förutom att vi badade i svett tillslut... Varmt! Men det är precis som att det "hör till". Går man till en moské ska det vara knökfullt med folk och ännu fler barn. Sen ska man sitta och svettas och tycka att bastu är väl ganska svalt ändå. Innan man går därifrån ska man dessutom ha ätit godis för en hel månad och ätit middag på plats.

Det blev ingen middag på plats för oss. När dom rullade ut dukar på golven tog vi vår mat och gick ut i friska luften. Tack för idag, slut för idag!

-----------------------------------------------------------

Sova över

Ikväll är det lite konstigt här hemma... Jag var alltså till svägerskan ikväll. Bara min lilla JomJom följde med eftersom Soso hellre ville följa med pappa på träningen. Även om han först var lite sur för att han också ville följa med pappa så lekte han med svägerskans flickor förfullt när vi kom dit. Sen när vi skulle hem ville han inte. Låt han sova över sa äldsta flickan. Och han var med på det. Sova över själv? Aldrig innan har min lilla bebis velat det. Även om han är fyra år nu så är han ju som min lilla bebis.

Svägerskan har två flickor så den ena fick följa med mig så att Soso inte blir själv. Men väldigt vad konstigt det kändes att lämna honom där själv. Och nu... Satt länge och väntade på att dom skulle ringa och säga att han gråter, du måste komma. Men nej... han verkar sova sött.

Kanske jag också borde gå och sova nu.

Zzz

------------------------------------------------------


Kobba

Ikväll har vi varit hos makens syster och knådat kobba. Brukar hjälpa henne ibland, och sen kommer hon hem till mig och hjälper mig nästa gång ;) Tar ju lite tid att sitta och knåda dom så det klart roligare att vara minst två så man pratar bort tiden. En massa kobba blev det.

En typisk irakisk maträtt. Ris och potatisdeg fyllda med en köttfärsröra. Finna olika varianter på deg och fyllning och utseende... avlånga, platta, runda som bollar... Fryser bara in dom, sen tar man bara fram så många man vill ha. Den här varianten brukar vi fritera i olja men det finns andra som man brukar koka antingen i tomatsås, buljong eller yoghurt (väldigt god den med yogurt också faktiskt!).

Satt och tittade i "Vår Kokbok" häromdagen med kusinens fru för att visa henne var som är typisk svensk mat. När vi kom fram till pitepalt och kroppkakor så utbrast hon "Det är ju kobba!" Ja just det, inget fläsk blir det i dom här iallafall.

Såhär gör vi våra irakiska gula kobba:


Kobba - Välkokt ris och lite potatis ihopmosade, salt och gurkmeja så att de blir gula och fina.


Fyllningen - köttfärs med hackad lök, bladpersilja, salt, svartpeppar, spiskummin och torkad krossad lime. Gula russin, berberis och hackad mandel.











Till dessa brukar vi äta grönsaker, färska eller inlagda. Och arabiskt bröd. Riktigt gott är det!

----------------------------------------------------------------------


BJJ-kids

Idag när maken kom hem ifrån jobbet vid 12 tog med sig barnen och gick och tränade. Har köpt två Gi (kimono dräkter) till barnen nu så dom ska börja träna BJJ (brasiliansk jiu jitsu) med honom ;) Vi får väl se. Dom leker bara, men har lika kul för det. Får se om dom blir några BJJ-kids (istället för Karate-kid). BJJ är som brottning och handlar mycket om att komma ur olika grepp. Inte så våldsamt med andra ord som endel tror.


Passade på att handla under tiden jag var själv hemma. Ibland tänker jag att jag ska ta med barnvagnen (som vi inte sålt än Nej) med mig till Lidl. Men tänker oftast att det ska nog gå bra. Sen ångrar mig ungefär när jag står i kassakön och inser att min överfulla korg kommer bli ganska tungt att bära hem trots allt. Lidl's påsar har ju så långa handtag att de hamnar nästan nere vid marken. Väldigt oergonomisk bärposition. Kändes som att mina armar hade dragits ut och blivit några cm längre när jag kom hem.


Senare på eftermiddagen var vi bjudna till min mans syster på middag. Hon hade lagat en väldigt god kycklinggryta med aprikoser. Den måste jag skriva ned och göra själv någongång. Älskar när det är söt-surt i maten! Inga bilder idag, ska bli bättre på det.

Ciao!

---------------------------------------------------


Söndag

Idag är det en riktig slappardag. Har haft en massa besök och påhälsningar inbokade den senaste veckan. Jätteroligt såklart! Men ibland vill man bara göra... ingenting. Slappa och pyssla lite hemma bara. Inget vidare väder är det heller så ingen stress att gå ut och ha picknick eller grilla.

Nu är det bara det att jag börjar känna mig lite nojjig över att värmen har försvunnit. 21 grader står det på termometern, men det känns ju kallt! Hoppas att vi får lite varmare igen så att man kan ut och grilla på stranden igen.

----------------------------------------------------------

Foul

Idag har jag gjort en favoritfrukost - Foul. Tänkte dela med mig av detta eftersom det är väldigt gott och mättande.

Till detta behöver man: en burk foul (favabönor) citron, olivolja, bladpersilja, lök och tomat.



Brukar köpa favabönor på burk ifrån Willys, märket Al Wadi Alakhdar (den på bilden), dom är kanske lite dyrare än de andra billiga märken men mycket godare! (Ingen smak av konserveringsmedel eller andra konstigheter)

Favabönorna brukar jag hälla med vattnet och allt i en liten kastrull och låter dom koka upp, mosar dom sen i kastrullen (med ett glas eller med en mixer). Sen häller jag på en halv citron ungefär och så låter jag vattnet koka bort lite så att det blir en bredbar konsistens...  

Hackar bladpersilja, lök och tomat. Breder ut bönröran på en tallrik och lägger på alla hackade saker ovanpå.



Sen häller man bara på med lite olivolja ovanpå alltihopa, klart! Äts med arabiskt bröd (eller något annat bröd som man gillar).

---------------------------------------------------------

Möllevångstorget

Idag har vi varit och handlat frukt på Möllevångstorget. Sook al khodra. Var hos makens bror igår och han berättade att hemligheten är att gå dit strax innan dom stänger, kan man göra riktiga fynd! Arabiserad som jag blivit så nappade jag direkt på detta. Vem vill inte ha jättebillig frukt liksom?

Idag drog vi dit. Det var faktiskt en upplevelse. Ingen stillsam torghandel här inte. "Allt för 10 kronor kg - Allt för 10 kronor kg" Och folk trängs verkligen för att plocka smågurkor och annat. Stod och plockade körsbär för 10 kronor kg, "Allt 10 kronor kg, 2 kg för 15 kronor!" Även om man fick sortera själv ut de som inte var dåliga så är det ju värt det. Efter ytterligare ett tag hörde vi att det var 2 kg för 10 kronor också, men vi var väldigt nöjda ändå.

Eftersom det ramlat ner på marken och folk trampade på dom så fick jag fullt med röda prickar på skorna. Men det ska ju synas att man varit och fajtats. Nackdelen är att man får trängas en massa och plocka bland frukt som hälften är dåliga. Idag var det dessutom Möllevångsfestivalen och stört omöjligt att hitta någon parkering. Men det bästa... 



Fick en massa god frukt för en billig peng!

Nu ska min mans kusin, hans fru och kusinens morbror och hans fru komma hit med sin lille bebis. Första gången vi träffar bebisen så det ska bli roligt. Dom sa "vi kommer kl 18", och klockan är nu snart 18:45 så dom kommer kanske snart nu. Eller om någon timme till?

-----------------------------------------------------------

Ut på landet

Igår var vi och grillade utanför makens brors hus. Dom bor i bostadsrätt så det känns alltid lite mer... spännande? att grilla där. Lite som att man är rädd att "skräpa ned" med någon melonkärna eller nåt. När allt är så fint och prydligt känns det nästan lite olagligt att slänga ut en stor filt och sätta i gång och grilla. Nåja.

Idag har jag varit och handla. Storhandlat. Sen drog jag och barnen iväg till en kompis som vi bodde granne med uppe i Övik. Men nu har hon flyttat tillbaka till Malmö. Eller utanför Malmö. Skäms att säga att jag bott i över fyra år här och inte varit mer utanför Malmö.



Första gången vi var och hälsade på. Lockarp. Hur mysigt litet ställe! Jag menar hade det varit... lite fler hus hade man kanske kunnat bo här? Kanske. Hade en riktigt mysig kväll iallafall. Fikade en massa, nötter och frukt. Sen åkte vi raka vägen hem till stan igen och nu behöver det inte ta ett halvår tills nästa gång. Ses igen snart!    

----------------------------------------------------------------

Tallriken

Igår var vi och grillade i Tallriken. Riktigt fint väder!



Blev inte så många bilder. Här en snart-skolkille som spelar fotboll. Gräset är väldigt torrt så man får ju vara försiktig när man grillar. Hade med mig tre flaskor vatten som jag dränkte in grillen i sen innan vi packade ihop. Maken tänkte vara snäll mot måsarna och kastade ut lite mat som blivit över... Hann säga "bara dom inte skiter nu då" när dom flög omkring som galningar. Sekunden efter.... aaaah, vad i.... En otacksam mås sket precis på makens solglasögon. Och jag som precis hällt bort allt vatten. Fanns bara lite kvar i en flaska, så sen blev det hem och duschen direkt. Och nästa gång blir det ingen mat måsar OK!? Tyvärr ;)

---------------------------------------------------------------

Mot Rosengård

Idag har barnen cyklat och jag promenerat till Rosengård. Till makens syster. Den vägen är en favorit eftersom det är cykelväg mest hela tiden (inga snabba farliga bilar för mamman att oroa ihjäl sig för) och för att det finns en massa saker att se, och köpa, på vägen.



Mot Rosengård!



Snart officiellt i Rosengård. Gillar citatet från Zlatan "Man kan ta en kille från Rosengård. Men man kan inte ta Rosengård från en kille." Två cykelkillar på väg in i tunneln.



Bokalerna på Bennets väg. (Affärer som ligger i anknytning till varsin lägenhet) Perfekt för en vätskekontroll. Riktigt varmt och soligt var det idag! Soso ville vi skulle köpa med oss vattenmelon hem också, men den hade jag ingen lust att bära omkring på.



Snart framme vid vårt mål. Ramels väg. Var ända bort till kolonilotterna och fick med mig en påse [rihan] . Har inte klurat ut vad den heter på svenska än? Satt ute och fikade framför svägerskans hus medan barnen cyklade omkring ännu mer på gården. Mycket cykling idag, verkligen.

-----------------------------------------------------------------------


Minigolf / Green golf

Liten uppdatering vad jag haft för mig dom senaste dagarna. Riktigt dålig uppdatering, I know! 

Vi har varit till Ribban, badstranden här i Malmö, med makens kusin och hans fru. Inte för att bada utan på kvällen för att bara promenera lite... För att göra något som man inte gör så ofta så spelade vi minigolf också. På Ribban Green Golf. Jättekul var det! Dom har inte "vanlig" tråkig minigolf utan en miniatyr variant av riktig golf. Väldigt nytt och fint allting och mycket skratt blev det eftersom våra golffärdigheter inte var dom bästa precis ;)



Kan verkligen rekommendera det! Bilden är ifrån deras hemsida (kan inte hitta sladden till datorn för att lägga in mina egna bilder)

Och hur hittar man dit? Den ligger mittemot Zlatans villa. Borde ju stå i vägbeskrivningen, stranden Ribban är ju lång menar jag.

-------------------------------------------------------------

Torsdag

Det var mulet på förmiddagen så blev ingen strand idag. Efter en liten regnskur så sken det upp på eftermiddagen så vi gick till Annelundsparken.  



Och här är en liten del av barnens favoritlekplats.

När maken sen skulle iväg och träna blev jag och barnen väldigt sugna på Slush. Så... vi åkte till Rosengård. Nåja, inte bara för att äta Slush, utan för att bara gå omkring lite. Bara genom att promenera omkring några minuter stötte vi på några bröder. Sen hans brors fru, en till bror... Satt och prata en stund. Sen på väg tillbaka till bilen mötte vi svägerskan och hennes tjejer. Sånt gillar vi! Många samlade på samma ställe. 

--------------------------------------------------------------- 


Sibbarp

Åkte iväg till Sibbarp när jag var klar med tvätten kl 12. Sen blev det en heldag på stranden. Efter en stund kom lite fler ur familjen. Makens bror, hans fru och hennes familj. Och så min svägerska och hennes flickor. Ja vi blev några stycken tillslut. Första gången vi träffade dom efter vår lilla semester i norr så det var roligt.

Barnen badade massor. Perfekt barnvänlig strand.



T.o.m. JomJom som på sin höjd doppar fötterna badade en massa och plaskade på som en säl.

Grillade kebabspett och fisk. Sen blev det vattenmelon och té. Och så tittade vi på fotboll, ja alltså när "våra" lag spelade. Det var kanonväder för att vara på stranden. Varmt, 28 grader och lite vind. Mera sånt!

Det var två trötta badkillar som somnade ikväll. Har bäddat i vardagsrummet bara med tunna lakan och så har vi fläkten på. Mycket skönare att sova då.

---------------------------------------------------------

Hemma

Nu är vi hemma. Eller vi kom hem igår. 1,5 timme försenade kom vi äntligen fram till Malmö central. Puh.

Och efter att ha läst om detta (folk satt fast i 7 timmar i stekhett tåg) så är jag ju väldigt GLAD att vi "bara" satt fast 1,5 timme! Vi satt också fast efter Södertälje. Ja, glad är man att man inte ska åka tåg mer på ett tag.

Var väldigt trött igår så det blev en väldigt tidig kväll. Efter att ha sovit på väldigt dåligt på tåget hade jag verkligen längtat efter att sova i min egen säng, men det blev ingen jätteskön sömn. Varmt! 28 grader är det nu. Älskar värme men kanske inte när man ska sova...

Tvättar nu, får se om man kan hitta på något roligare sen. 

-----------------------------------------------------------------------------

Sista dagen

Imorgon blir det sista dagen för den här gången för oss här uppe i Norrland. Imorgonkväll tuffar vi mot Malmö.  



Måste ju få visa upp "stationen" vi har här ute i skogen. Tänker bara att med den lille perrongen, undrar vilken vagn som ska få turen att stå där. Kort, ja, minst sagt. Men alltid något. Och ni ser väl stationshuset? Den lilla trä-rekvisitan vid buskarna. Nämen jag tycker bara det är himla synd att det är stört omöjligt bara att få kliva av och på här. Nä nä, 5-6 mil med bil måste ju åka innan vi får kliva på.  

------------------------------------------------------------------------------

Vandring i skogen

Igårkväll tog jag och brorsan en promenad ute i skogen. Bara sådär. Det här trodde jag aldrig om mig. OK promenad, men ute i skogen? Ja ja, sånt här kan man ju inte göra i Malmö så varför inte. Folk kommer ju hit upp till den lokala campingen från Holland och Tyskland (Norge också) så något är det väl med skogarna här uppe. Dessutom kände jag mig så himla lat efter några veckor här uppe. Ingen träning. Så tog min chans att gå på en rask promenad med någon som också gillar att gå mycket.

Det blev en väldigt fin vandring faktiskt. Så vackert att det nästan är sagolikt. Det var ju inte bara för promenadens skull vi var ute och gick utan även för naturen. En upplevelse i sig. Lite spännande också med tanke på alla djur som finns i skogen... Man vet ju aldrig...



Gick ett tag längs med en väldigt lugn å. Inga djur än så länge förutom ca 1000 myggor per kvm.



En väldigt gammal kvarn, mitt ute i skogen. Men den fungerar och hit kan man komma för att mala mjöl om man skulle vara intresserad av det.  



Hittade ett riktigt smultronställe. Med massor av söta små bär. Är det det här... skogstrollen mumsar på kanske. 



Mystisk skogsväg. 



Och vita kor. Trollen brukar ha sånna va? Dom kom rakt emot oss, spännande, Ja!

  

Men dom var instängslade, av en liten tunn vit gräns som dom snällt stannade vid. Inga trollkor kanske trots allt.

---------------------------------------------------------------------

Fredag

Idag börjar mina föräldrars semester. Dom har eget företag och bjöd ut deras anställda (12 st tror jag det är?) på en av stans finaste restauranger. Sen var dom och körde Go-kart allihopa. Där hade jag också velat jobba!

Barnen har tjatat sönder mormor att dom vill fiska, så dom har stått nere på bryggan halva dagen och Soso fiskade Han fixade allt själv och var mäkta stolt :) Det var väldigt små fiskar, men vad gör det. Katterna fick mat iallafall.

----------------------------------------------------------------------------------


Fiskat

Är man på landet så måste man ju fiska också. Soso har visat sig vara en riktig fiskare och är den som tjatar på mormor varje dag nu om dom ska gå ner och fiska. Själv är jag ingen fiskare, dåligt tålamod att stå och stirra på ett flöte OCH för finmagad för att trä på en äcklig mask på kroken. Så själva fiskandet får mormor stå för. Men kul att se på barnen hur spännande dom tycker att det är.



Första dagen dom fiskade fick dom upp flera abborrar av lite större storlek. Smarta jag hade inte förutsett hur kul barn kan tycka det är att leka med fiskarna sen... Alltså låter man dom inte gå och fiska med "vanliga" kläder utan kläder som det spelar mindre roll om dom blir nerkladdade med fisklukt och blod. Hm. Men nu har jag lärt mig.

Idag har vi ätit abborrefilé till middag. Gott ju!


--------------------------------------------------------------------------------


En tur till stan

Idag har vi varit till stan. Hade stämt träff med en kompis ifrån gymnasiet och hennes lille bebis, 3 månader. Det är ju så kul att handla bebiskläder så passade på att handla lite innan vi gick dit. En översöt liten Nalle blev det också. Ingen bilddokumentation dock. Slarvigt...

Sedan gick vi allesammans till Cityleken. Stor lekpark framför museet mitt i stan. Massor av barn så mina ungarna sprang omkring och lekte som aldrig förr medans vi kunde sitta och prata bara. 

En liten "rolig" sak som hände. Lilla V satt i sin mammas knä och bara tittade och smålog mest hela tiden och var bara allmänt söt. Då började vi prata om att bada i sjön, varpå min vän säger "jag har inte vågat bada, är rädd att man kanske kan få mjölkstockning" DÅ, en millisekund efter mjölkstocknings-ordet bristen lillen ut i ett vrålgråt som ingen hört innan. Vi blev så chockade att vi började skratta, ja lillen då blir det inte kul för dig. Det förstod han väl ;)

När vi sen satt och åt på MAX så såg vi min kusins bil utanför i Drive-In kön. Så då blev det en tur hem till dom också. Alla trötta och glada när vi kom hem till mormor och morfar igen. Zzz...


-----------------------------------------------------------------


På stranden

Igår var vi till en kompis och hennes lilla kille. Vädret var helt underbart. Gick till en liten strand nära deras hus och barnen badade en massa.



Väldigt barnvänlig strand. Hur mysig som helst. Efter badningen gick vi upp till hennes hus och grillade korv. Satte oss i skuggan resten av eftermiddagen. Skönt.   

-------------------------------------------------------------------------

Rensat ogräs

Jag har blivit en riktig lantis nu. Idag har jag rensat ogräs i mamma och pappas potatisland. Klappar mig själv på axeln. Och det var ganska kul att gå där och riva också.



Dom små potatisplantorna är ju nästan mindre än ogräset själv. Ingen potatis än på länge här alltså. Men nu vinner potatisen mot ogräset. Bilden är alltså efter rensningen. Vet inte om jag var för snabbt och slarvig. Fick lov att skynda mig innan jag blev uppäten av alla myggor och knott. 

Har varit riktigt fint sommarväder de senaste dagarna så vi trivs verkligen ute! Bara idag som det var lite molnigt men varmt har det varit iallafall. Så länge det är över 20 grader är jag nöjd.

Igår kom min kusin och hennes man hit. Vi grillade och hade det mysigt. Satt ute på altanen hela kvällen. Har börjat prata med mina föräldrar riktigt mycket historia kring gamla släktingar och vad de gjorde, "på den gamla goda tiden". Som inte alls var så himla god. Pappa har pratat mycket med hans morfar innan han gick bort så det är riktigt intressanta berättelser.  

-----------------------------------------------------------------------

Här hittar man Halal

Här, mitt ute i ingenstans, i en liten liten by, i en liten liten affär... Här hittar man halal kyckling (och grillkorv). Inte illa!  



Då blir man glad :)

---------------------------------------------------------------------


Monica Zetterlund

Svenska sommarvisor satt vi och lyssnade på i bilen ner till Bönhamn häromdagen. Passade bra när man cruisade omkring på småvägarna och pratade gamla minnen...



Gillar namnet. Känns... Norrländskt?

-----------------------------------------------------------------------------------

Jordgubbar

Jordgubbar måste man ju ha när det är sommar. Min mamma har haft ett jordgubbsland men eftersom det kräver lite tid och arbete att hålla efter så har hon låtit det växa igen. Som av en slump började det växa vildhallon där istället, vilket ju inte heller var helt fel! Men dom är inte mogna ännu så vi får vänta...

Igår köpte vi hem svenska jordgubbar. Verkar som om priset gått ned nu efter midsommar eller?



Alla bloggar måste ju ha bilder på jordgubbar nu när det är sommar, så jag är väl inte sämre jag heller ;)



Och så här smarrigt blev det, jordgubbar med grädde. Passade nog på en jordgubbsbricka.

-------------------------------------------------------------------------


Höga kusten

När jag var liten spenderade vi stora delar av somrarna i min farmors sommarstuga. Min pappas morfars ställe och stället där min pappa också växte upp om somrarna. Bönhamn. Igår åkte vi ner dit över dagen bara. Vilken nostalgi. Måste ju lägga upp lite bilder så att ni får se.



Bönhamn är en liten liten hamn med små sjöbodar. Väldigt mysigt! Och väldigt mycket mindre än vad jag minns när jag var liten. Då var ju sjöbodarna gigantiska och att gå den lilla promenaden runt var ju jättelång. Nu går man den på under fem minuter.



Utsikt mot ön Högbonden, där ligger Sveriges näst högst belägna fyr. Och här ser ni varför det heter Höga kusten.



Mina släktingar på farmors sida var alltså fiskare. Här fiskade dom lax och strömming i mängder. Pappa har berättat många historier om hur mycket strömming och lax dom fick upp. Surströmming blev det tydligen också. Fattar dock inte hur vi kunde springa omkring här och leka. Själv var jag på helspänn hela tiden igår för att hålla koll på var mina små busungar sprang omkring någonstans. Så att de inte skulle springa ut för någon klippa...

Efter Bönhamn åkte vi till Nordingrå och muséet Mannaminne. Massor av fordon bl.a. av alla slag. Gamla och lite nyare.



Flygplan på väg att landa?

Det blev en heldag i Bönhamn och på Mannaminne. Passade på att träffa min kusin som bor i Göteborg som var här uppe nu på semester också.


------------------------------------------------------------------------------------


Här och där

Idag har vi haft en slö dag, som vanligt. Har varit ute och promenerat med barnen. Tagit dom till byns mest livfulla lekplats, den utanför skolan/dagis/fritids. Barnen lekte en massa och var helnöjda. Själv pratade jag med förskolefröken som var ute med barnen. Bland annat om kontraster. I Malmö så är det ju otänkbart att promenera in på förskolans gård med sina ungar och låta dom leka där också. Här tycker som det är roligt med lite fler barn. Int gör de na.

Har börjar vänja mig vid tystnaden här uppe nu. Från början gjorde det nästan ont i öronen för att det var så väldigt... tysssst. Man går ute, hör...inget  utom bladens svaga prassel. Typ. Väldigt stor kontrast mot stadslivet jag är van vid. Har en av Malmös mest trafikerade vägar utanför köksfönstret.

Här klingar tågbommen med jämna mellanrum när den är på väg ned när det ska komma ett tåg. I Malmö hör vi ambulanser, polisbilar och brandbilars sirener tjuta ungefär lika ofta.

På förskolan var det idag runt tio barn. I Malmö går barnen på Nordens största förskola. Dessutom ligger det tre stycken andra förskolor precis framför, bakom och bredvid. Typ. Mycket mer barn, Ja. Men det finns väl för- och nackdelar med allt.


------------------------------------------------------------------


RSS 2.0