Solbrända

Idag har det varit jättefint, alldeles... alldeles underbart väder :)
Sol, inte ett moln, väldigt lite vind, 23 grader. Äntligen sommar som jag vill att den ska vara. Har suttit ute och solat på gräsmattan. Mina föräldrars hus ligger ju, som hus ska göra när man bor på landet, lite avskilt och alltså ingen insyn. Perfekt. Så har man fått lite sol i håret och armarna också. Aj. Lite för mycket kanske.

Barnen har badat och sprungit genom vattenspridare. Vi satt och åt glass, 10 minuter senare hör vi glassbilen. Hm. Och plötsligt blev vi väldigt sugna på den enda sortens glass som mormor inte hade, nämligen isglass. Liten by som det är och med lite tur så hann vi ifatt glassbilen och fick tag i dom efterlängtade isglassarna. Ibland är det bra att tåget går förbi och hindrar bilar (inklusive glassbilar) att köra iväg för långt. 


----------------------------------------------------------------------------

Här kan barnen leka fritt

Nu är vi (om någon missat det) långt ute på vischan, eller ute i buschen som dom säger här. På landet. Ja ni fattar. Mina föräldrar trivs ju som fiskar i vattnet här. Själv känner jag OK... att vara här ett tag på semester är bra. Men sen vill jag hem. 

Nåja, mina föräldrar tycker ju såklart att detta är den bästa miljön för barn. "Inga faror" som pappa sa. Nä nä. Häromdagen så ropade han på mig när vi var ute, "Kolla så fint barnen leker här behöver du inte oroa dig för bilar och sånt". Går och tittar vad barnen gör och möts av Soso som kommer susnade/ skakade ner för lobryggan på deras lagård (som egentligen inte är någon lagård utan ett enda stort garage) på en trehjuling som han hittat. Står chockad och tittar på håll när min stora 6-åring sträcker ut benen och parerar den lilla trehjulingen, först nedför träbryggan i en väldig fart, sen viker av och kör hela vägen ner till grusplanen som är bredvid lagården. Jahapp, pustar ut när han stannar oskadd, detta är ju verkligen en väldigt ofarlig miljö för barn ;)

Idag har vi varit och lekt utanför skolan där jag faktiskt gick ett år. Lång rutschkana som barnen kunde ha åkt resten av dagen om dom hade fått.



Bildbevis på att jag också var där. Skymtar en same-inspirerad grillplats där bakom gräskullen?



Ser ut som att rutchkanan åker rakt in i min mun. Men det bjuder jag på.

------------------------------------------------------------------


Reunion

Idag har vi haft reunion här hemma hos mina föräldrar. Tänkte att Facebook ska väl vara bra till nånting. Eftersom jag har flera av mina högstadieklasskompisar som vänner på Facebook så var det ju så himla enkelt att klicka iväg ett "ska-vi-ses-allihopa-meddelande". Gjorde det i måndags tror jag det var. Idag kom dom hit. Passade ju bra eftersom några varit hos familjen under midsommarhelgen.

Trevligt var det iallafall att få träffa alla. En tjej har jag inte träffat sen vi gick ut 9:an. En annan ska flytta till Nya Zeeland till hösten så jag var just-in-time med min reunion, verkligen.

Blev en massa mat, fika och barn. Gjorde efterrätten Leyli Lebnan som jag bjöd på.



Och dom gick ju ner.

----------------------------------------------------------------------------- 


Midsommar

Igår åkte vi till mina föräldrars kompisar. Dom har umgåtts långt innan jag själv föddes och det är en oskriven regel för mina föräldrar att åka till deras sommarstuga varje midsommar. Även om dom bor långt ifrån varandra och inte heller pratar i telefon så ofta så vet dom var dom ska på midsommar iallafall.

Åt en massa god mat från att vi kom dit tills att vi åkte hem (idag) så nu behöver man inte äta på några dagar åtminstone... Borde man tycka. Konstigt nog blir man ändå mer hungrig bara för att man varit van att mata magen nonstop. Måste nog försöka gå och träna någon dag kanske.

Sommarstuga var det ja, med allt vad det innebär. Utedass! Hade nog drömt att dom hade installerat en riktigt toalett, för det hade dom inte alls. Allt var som jag minns när jag själv var liten och var där. Soso är en riktig storstadsbo märkte jag. När vi kom in på dasset råkade han titta ner i hålet... Han skrek rakt ut och vägrade sätta sig där. Hehe. Nåja, skogen är stor som tur är ;)

Idag har det varit blåsigt och kallt som en äkta svensk sommar. Usch. Och jag som brukar skryta nere i Skåne att "i Norrland där blåser det vääääldigt sällan". Eller hur. Bara andra dagen vi är här blåser det isvindar som aldrig förr.

Imorgon ska det bli fint så det har jag stora förhoppningar på nu. Jag har bjudit in några gamla klasskompisar från högstadiet på myspys, grillning och sånt. Alla har två barn var, småbebisar eller 1-åringar så mycket småbarn kommer det bli. Hoppas vi kan vara ute. Ska bli roligt att träffa tjejerna som vi brukade hänga med i högstadiet. Räknade efter att det var 12 år sedan vi gick ut 9:an. VA? Min mamma fick en liten chock också.



Midsommarbild. Kl 00:45. Månen går upp över bergen. Har blivit en naturfotograf tydligen. Kunde inte låta bli. Nu ska det alltså bli mörkare tider, men det dröjer ett tag till innan vi har en skymning här uppe.

-----------------------------------------------------------------------------------


Just nu

En stor skillnad från Malmö och här är att solen inte går ned ordentligt... Det blir liksom inte mörkt.
 
22:47

Just nu. 22:50.

Och än fast jag är uppvuxen norrlänning så blir jag alltså imponerad av detta varje år nu när vi bor i Malmö. Sen den här växande oron, hur sjutton blir det om ett par år när Ramadan infaller i Juni/Juli? Ingen mat på en hel månad?

-------------------------------------------------------------------------

Semester nu

Nu har vi semester! Har haft massor av saker att fixa och ordna med innan vi åkte så hann verkligen (och orkade inte) sätta mig vid datorn. Dessutom var det ju så fint väder att vi passade på att vara ute och ha picknick. Igår eftermiddag kl 15.00 satte vi oss på tåget i Malmö och rullade iväg norrut. Imorse kl 05.00 kom vi fram. Alhamdulillah.

Åkte X2000 till Stockholm där vi bytte sen till nattåget mot Luleå. Väldigt vad lång tågresan mot Stockholm blev. Direkt när tåget åkte från Malmö sa Soso "Jag vill att vi ska vara framme NU!" ... sen blev det väldigt många "hur länge är det kvar? Hur långt ska jag räkna?

Sen började han prata med de som satte sig bakom oss. Trots att vi åkte baklänges och jag blev aningens yr, så fick jag mig några skratt. Vi åkte ju länge och väl medan många andra bara åkte några stationer så det kom flera stycken som frågade ut oss var vi skulle. Var vi kom ifrån... osv.

Soso lämnade bl.a. ut vår adress till flera som frågade var vi kom ifrån. Vår gata avslöjar en stad i Skåne varpå en kille säger "Jaha, ligger det i Skåne kanske?" "Nej det ligger i Sverige" svarar Soso bestämt.

En annan frågar Soso kan några andra språk än svenska. "Ja, engelska, lite danska och så kan jag skånska!"

Jaja, Skåne har ju en egen flagga så nästan ett eget land ;)

Nu är vi alltså i norra delen av Sverige och vi har som man brukar säga "tagit med oss värmen!" Första dagen idag som det varit över 20 grader, det tackar vi för! Vi känner oss välkomna Norrland.

Ska se nu om jag kan få in lite bilder...

Hörs! 

------------------------------------------------------------------------ 

Vitaminer vitaminer tjejer

Idag har det varit ett stålande väder! Har varit ute och laddat vitaminer, eller ja solat lite. Ja det är ju så att man får vitaminer ifrån solen. Det pratas alltid om hur farliga farliga solens strålar är. Aldrig om att de där strålarna faktiskt är bra, i rimliga mängder såklart.

Många kvinnor får ju D-vitamin brist. Här i Sverige ser vi ju knappt solen under många månader. Sen vi som har slöja får ju ännu mindre solstrålar på oss eftersom vi behåller kläderna på även om sommaren. Många av de jag känner som har slöja är också direkt rädda för att vistas i solsken "Eftersom dom blir bruna och fula så snabbt, och dessutom är ju solens strålar farliga har vi ju läst på varenda löpsedel". Typ. Ja idealet i Irak är så ljus hy som möjligt = så vacker som möjligt.

Detta leder dock till att unga tjejer (nåja, i min ålder) får stor kalciumbrist, benskörhet? Hur kul är det på en skala att känna sig som en 80-åring i kroppen när man är knappt 30? Nej just det.

Så ut och få lite sol tjejer!

Idag har vi alltså varit ute och passat på att få lite vitaminer. Efter middagen gick vi till Rosengård och satt utanför makens syster. Fikade och myste så mycket vi orkade medan barnen sprang omkring och lekte... Tills solen började gå ner.

----------------------------------------------------------------------------------

Loppis

Idag har jag varit på loppis och köpt lite smink. Jag minns första gången min man ville dra med mig på Loppis "dom har billigt smink och sånt som du kanske vill ha". Eh.. Nej! Tänker inte köpa nåt omärkes-man-vet-aldrig-vad-det-är-smink. Sen upptänkte jag att det ju är nytt (såklart) och märkes smink. Vet inte varför det kallas Loppis? Varför köpa Loreal och Maxfactor till fullpris när man kan köpa dom för en tredjedel av priset liksom.

Som vanligt när det gäller mig så är det sista minuten, går inte dit förrän det är 10 min kvar till stängning. Annars är det ju ingen sport heller? Så fick stressa som tusan, men hann köpa det jag behövde iallafall.

Efter middagen drog vi iväg till Annelundsparken så barnen fick leka en massa. Den parken är en favorit faktiskt. Tog dock inga bilder, får göra det nästa gång. När vi kom hem blev det bad och film. Nu sover dom som stockar. Alhamdulillah.

------------------------------------------------------------------------------

Grönsaker

Det kan hända att jag varit kanin i ett tidigare liv. Jag älskar grönsaker, kan inte få nog, äter hellre än godis (det är sant!).

Varje gång vi är i Rosengård nu har jag passat på att gå till kolonilotterna för att köpa med mig lite gräs hem. Hehe. Det är ett beroende.



Igår blev det Rishad (krasse?) och Rihan (vad heter den på svenska då? Någon som vet?). Äter dom gärna men har inte så stor koll på vad dom heter egentligen. 

Föresten miljövänligt att köpa direkt ifrån ett grönsaksland. Inga transport sträckor i onödan menar jag, ekologiskt kanske rent av. How knows...

------------------------------------------------------------------------

Lördag

Idag har vi (såklart) fått lov att titta på bröllopet mellan fina Kronprinsessan Victoria och Daniel. Det fick man ju faktiskt inte missa om man ska få kalla sig svensk eller? ;)

Även om jag inte är det minsta royalist eller gillar att frossa i kändisars vad-dom-gör-och-inte-gör, så var det ju faktiskt roligt att titta på dom när dom gifte sig. Historisk händelse och ja, hon är ju en representant för Sverige så varför inte liksom.

Nu har vi makens kusin och hans fru här och tittar på fotboll.

Hörs!

-----------------------------------------------------------------------


Glass i stora lass!!! (och lite reklam)

Idag passade vi som sagt glassbilen. Hämtade ut en massa glass. Nu snackar vi glass i stora lass. Inte mindre än 10 kartonger med olika sorter blev det. Och det bästa av allt, HELT GRATIS!



En påse tog vi med oss och åkte direkt till svärmor för att festa loss. (Allt gick ändå inte in i frysen) Detta var resterna framför frysen när vi kom hem.

Så nu ska jag berätta hemligheten bakom detta. (Nej jag är ingen "storbloggare" som får gratissaker bara för att)

Jag har blivit "Buzzador" efter ett tips av en vän. Himmel vad kul! Det går ut på att man får smakprover och rabattkuponger på olika saker som man ska "buzza" alltså bjuda på och berätta om för sina vänner och bekanta.

Klippt och klistrat ifrån Buzzadors hemsida:
"Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster. Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna."


Om ni också blir väldigt sugna på att prova olika saker så är det som sagt helt gratis att bli "Buzzador".
Enda kravet är att man ska fotografera lite när man bjuder sina vänner och ladda upp bilder och kommentarer på sin Buzzador-sida. Men det är ju inte så stor skillnad mot de flesta som bloggar iallafall.

KLICKA HÄR om ni vill ha mig som rektryterare in i Buzzador-världen
(mitt användarnamn som buzzador är CamillaALR)


Om du vill veta mer innan du bestämmer dig kan du följa den här länken.


--------------------------------------------------------------------



Soligt idag


Det verkar bli fint väder idag också, härligt!
Vi har tagit sovmorgon och sitter och funderar vad man kan hitta på för roligt idag då. En rolig sak som vi ska göra är att hämta ut glass ifrån glassbilen.

Tycker det är bra att man kan gå in på deras hemsida och kolla vilken tid glassbilen ska komma... Att lyckas kasta på sig kläder och springa ut när man hör den känns ju annars lönlöst. 

Ska se om jag har plats för glassen i frysen nu bara. 


Hörs!

---------------------------------------------------------------------


Fågelnötter

Idag har det varit sådär fint väder igen! Barnen var på dagis idag så dom var ute hela dagen och var lagom trötta när dom kom hem. Ingen idé att dra iväg med dom ut på någon lekpark igen. Istället har vi bara mysit, ätit vattenmelon och tittat på fotboll på eftermiddagen. JomJom somnade i soffan sen var dom vakna när makens bror och hans fru kom hit och tittade på matchen mellan Frankrike och Mexico.

Som alla normala "invandrare" så äter vi fågelnötter i tid och otid. Eller solrosfrön. Även barnen.



Det kan vara lite klurigt innan man fått in rätt teknik för att bara bita upp skalet tillräckligt mycket för att få ut kärnan, utan att skalet blir tusen småbitar och det bara blir söligt. Men JomJom hade nog listat ut hur man gör. Mamma man gör såhär! (Tar in ett frö i munnen biter en gång sen tar ut den och lägger den på skaltallriken) Hehe, härliga unge.

Plusset med att äta nötter med skal är ju att man äter och äter men får inte i sig så himla mycket iallafall. Om man bortser ifrån salt. Mina läppar är helt förlamade nu.

---------------------------------------------------------------------------


Bagille b'dihin

Idag gjorde jag bagille b'dihin [Bondbönor i olja] nja låter inte sådär jättegott. Men det är det! Det är typisk irakisk frukost, men det är som en hel måltid. Alltså mer som frukost-lunch-i ett.


Till detta så behöver man: (detta blev två stora potioner)

Bondbönor på burk (brukar jag använda iallafall)
Citron
Lök
Smörolja [dihin al hurr]
Spiskummin
Salt
Arabiskt bröd



Börja med att värma/koka upp bönorna snabbt i en liten gryta. Riv ner arabiskt bröd i en djuptallrik (ca ett bröd, men man kan ta mindre). Häll på lite av bönornas vatten på brödet (så att det inte blir så torrt). Ta bort skalet på bönorna och lägg dom sedan ovanpå brödet. Krydda med salt och spiskummin och ca en halv pressad citron. Strimla och stek en halv gul lök och lägg på bönorna. Värm smörolja (några msk) och häll försiktigt på. Och sist av allt, vispa upp och stek två ägg och lägg ovanpå. Klart!

Smörolja är något som är kännetecknet för Bagille b'dihin.



...Och såhär ser det färdiga resultatet ut.



Väldigt gott och mättande, minst sagt! Äts med sked ... eller med händerna om man är en riktig iraqi.

------------------------------------------------------------------------


Ute hela dagen

Idag har det varit riktigt fint väder! Började dagen med sovmorgon. Barnen hemma ifrån dagis. Lagade den efterfrågade spenaten och potatisen. Soso berömde mig och sa att den är preciiis som dagis! Jaa, sån lyckad mamma jag är kände jag. Mina barn älskar spenat och jag är en utmärkt kock. Sen efter halva tallriken, mamma jag kommer nog att kräkas om jag äter mer. Nej jag har nog helt vanliga barn iallafall, som vanligtvis inte gillar svenska stuvad spenatmat.

Sen gick vi ut och gjorde en massa saker som man måste göra när det är varmt och soligt. Barnen lekte i en park. Vi köpte glass. Gick till Folkets park och åkte radiobilarna. Sen lekte dom i deras lekpark (helt gratis tack och lov).



Soso klättrade högst upp i "spindelnätet" för första gången så fick ju lov att dokumentera det. Dock inte utan att ha hjärtat i halsgropen hela tiden. Herregud det är ju enormt högt! Nåja, han kom ner helskinnad och jag kunde slappna av igen.

-----------------------------------------------------------------------

Finns det nåt godare!

Idag har barnen varit på dagis. As usual. Dom trivs bättre än bäst där och jag kunde inte hittat bättre förskola. Nåväl, vad ska en ensam mamma hitta på då då. Jag gick till Mobilia och shoppade. Usch vad olaglig jag kände mig. Men dom vet ju på dagis att jag inte har någon skola eller jobb så... Kunde gå omkring i lugn och ro för en gångs skull och bara kolla och fundera... Annars är det snabbt in-ta vad man ska ha-snabbt ut igen som brukar gälla. Fick med mig lite småsaker också. Bland annat nya badbyxor till Soso.

Ikväll har vi faktiskt tittat på lite fotboll. Och ätit en massa vattenmelon.



Finns det nåt godare nu på sommaren? Den är svårslagen iallafall!

Imorgon ska vi ha sovmorgon hade jag tänkt. Soso ville först inte vara hemma från dagis. Men vi ska ju äta spenat imorgon mamma, jag vill ha spenat! MashAllah, vilka barn jag har alltså. Nu har jag lovat att vi ska göra spenat med potatis hemma istället så alla nöjda och glada!

--------------------------------------------------------------------

Brolloppet 2010?

I helgen var det Broloppet 2010. Bro-loppet alltså springa över Öresundsbron. Känner att jag blivit lite skadad av dålig svenska när jag såg att det stod "Broloppet 2010" på Sydsvenskans hemsida så tänkte jag direkt på Kronprinsessans bröllop. Ja ja, det är väl "årets bröllop" tänkte jag.

Och det är därför jag känner mig så glad och lättad över att vi fått en plats åt Soso på en skola där det kanske kommer finnas hälften svenskar iallafall. Ringde idag igen bara för att kolla att alla papper, registreringar och sånt gått från den andra skolan till denna nya. Nu är vi (ja jag också) redo för förskoleklass!

----------------------------------------------------------------------


En helt vanlig måndag

Idag var jag med barnen till dagis. Dom älskar att vara där och träffa deras kompisar så dom var bara glada över att gå dit... än fast jag inte har något vettigt för mig om dagarna nuförtiden.

Blir så himla varm i mammahjärtat när jag ser hur flera av deras kompisar kommer emot dom när dom kommer "åh, heej, jag har saknat dig" och ger dom en kram. Annars ät det väl något som jag som många andra föräldrar oroar mig för. Att något av mina barn ska bli mobbat eller utstött. Men jag tror och hoppas att jag uppfostrar två snälla men starka barn som har lätt för att få kompisar och inte låter sig bli trampad på. 

Var och tränade istället med min mans brors fru. Finns det något namn för detta kanske? Lyckas alltid krångla till det. Inte svägerska väl? Nåja, sen blev det hem och förberedde middagen. Ikväll har vi passat på att vara ute eftersom det var någorlunda fint väder.

Cyklade iväg till makens brors fru (samma som innan) och passade på att kompensera upp för alla förbrända kalorier från förmiddagen. Hm. Ja fikat hade man kanske kunnat hoppa, men men. 

 

En fyraåring på cykeltur. Ibland viker man in i nån buske för att kolla på nåt intressant.

-------------------------------------------------------------------

Resa

Igår när vi hade besök av familjen så planerade vi lite inför vår (eventuella, inte alls bestämt än men Inshallah, om Gud vill...) resa till AbuDhabi. Kollade biljetter och insåg att resan dit i och för sig kommer ta lite tid, men inte kommer kosta så mycket mer än vad det gör att flyga till mina föräldrar.

Blir aldrig klok på hur det kan vara billigare att resa utomlands än upp till Norrland?

Idag skulle det vara fint väder men det är inte alls. Tråkigt. Algeriet spelar VM match mot Slovenien, men måste erkänna att jag inte alls är så väldigt intresserad av att titta fotbollsmatch själv. Maken har gått till jobbet. Ska fixa klart middagen sen åker vi till svärmor en stund.

Hörs!

-------------------------------------------------------------------------

Kladdkaksmuffins

Älskar choklad och kladdkakor i alla dess former. Dessa är en av mina favoriter, kladdkaksmuffins!




Spritsade grädde ovanpå, himla gott!


Detta recept måste jag ju bara ha på min blogg... om ni också blir väldigt sugna på att göra dessa godsaker menar jag.

Kladdkaksmuffins (blir ca 12 st)

175 gram smör
100 gram mörk choklad
2 ägg 
2 ½ dl socker
1 tsk vanlijsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl

Smält smöret och chokladen i en kastrull på svag värme.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vaniljsocker, salt, vetemjöl och chokladblandningen i socker-äggsmeten.
Häll upp smeten i muffinsformar och grädda 17 min i 200 grader. 
Garnera när muffinsen svalnat med grädde! MUMS!

Ett tips, om ni gör muffinsen i pappersformar så glöm inte att ta bort formarna innan ni spritsar på grädden. Bara ett tips för er som vill ha lite mindre kladd.

----------------------------------------------------------------

Lördag

Ja idag är det lördag ja. Och jag undrar bara... Var är sommaren egentligen? Regn, blåser, lite sol, sen ännu mera blåsväder, lite regn på det igen och så 13 futtiga grader. "Svensk sommar" när den är som bäst eller?

Igår kväll stack vi iväg till svärmor och satt och fikade. Idag bjöd vi hit alla på middag så har haft fullt upp med att laga mat och sånt. Blev ghorma Sabzi (persisk spenatgryta), jättegott! Vattenmelon och en massa sötsaker till efterrätt.

-----------------------------------------------------------------------------

Fredag

Idag har vi slagit rekord i sovmorgon. Barnen också. 11:15! Det ni, det trodde man aldrig när man skaffade barn. Men så är dom ju 6 och 4 år nu så...

Det blev ju ganska sent igår efter bröllopet väntade jag tills min man kom hem ifrån jobbet runt halv 3 sen satt vi och pratade en massa.

Hade ställt klockan och ringde och felanmälde lite saker i morse...innan jag somnade om igen. Tvättningen igår var t.ex. en mardröm. En maskin stannade hela tiden, hakde upp sig, men hade efter 3 timmar äntligen gått klart hela programmet. Sen fungerade inte torktumlarna eller torkrummen! Så hann bara tvätta hälften och inget som var torrt.

Har påpekat förut till fastighetsskötarna att dom borde sätta upp reglerna för tvättstugan på olika språk eftersom det bor många ifrån andra länder här som inte alls kan svenska. Sen kan man ju undra om det beror på det eller om folk bara får hjärnsläpp så fort dom kommer in i tvättstugan. Igår när jag kom in i tvättrummet var det faktiskt ganska rent (ovanligt rent) men då hade nån nöt inte bara spolat vatten på golvet utan även på, OVANPÅ, tvättmaskinerna och torktumlaren. Eh. Kortslutning. Ja förmodligen. Inte ens en bild på en tvättmaskin och vattenslag med ett kryss över hjälpte här.

Lampan i vårt badrum har också fått nån kortslutning (ingen som sprutat vatten på den iallafall) Igår small glödlampan sen vill den inte fungera mer trots byte av glödlampa (som fungerar på andra ställen) och ingen säkring som gått. Ingen som känner för att duscha i mörkret.

Idag regnar det för full, barnen är hemma från dagis idag också och sitter och spelar PS3. Får se vad vi kan hitta på idag då.

Hörs!

-------------------------------------------------------------------------------------


Bröllopsfest

Ikväll var jag och tjejerna på bröllopsfest. En tjej som jag inte känner men som är granne nånting till svärmor som gift sig. Kul var det iallafall.

Arabiska bröllop är kända för att vara värdiga en prinsessa. Typ. 



Brudens plats under festen. Här sitter prinsessan i väntan på prinsen ;) 


-------------------------------------------------------------------- 


Torsdag

Idag har vi haft sovmorgon här hemma. Skönt, även om jag inte har någon skola nu så lyckas jag fylla mina dagar med en massa olika ärenden och måsten. Nu håller jag på och tvättar samtidigt som jag sitter i telefonkö. Sen måste jag hinna till banken och fixa med en grej. Laga mat och sen ikväll efter kl 18 nångång ska vi iväg på en bröllopsfest med tjejerna.

Hörs!

-------------------------------------------------------------------------

Bokat biljetter

Nu har jag bokat tågbiljetter till mig och barnen till Norrland. Det blir midsommar på landet så det ser vi fram emot. Hela tågresan känns som att det kommer bli ett äventyr i sig, men det kommer nog att gå bra. Sist när vi skulle flyga upp så blev Soso sur över att vi skulle flyga. Nästa gång vill jag åka tåg! Så nu blev det som han ville.

Känner mig helt slut i huvudet efter kvällens bestyr med biljettbokningen. Tågrälsen (inlandsbanan) går genom den lilla byn som mina föräldrar bor i. Tågstationen har dock sedan länge varit nedlagd men nu har dom byggt en perrong igen. Dock gick det sämre att boka en resa där tåget faktiskt stannar och släpper av någon på den lilla perrongen. Nej istället fick jag förslag att vi ska hoppa av någon helt annanstans för att sedan göra ca 5 byten för att åka 30 mil med buss innan vi kommer fram till målet. Nej det var inte riktigt så vi hade tänkt det.

När jag ringde till SJ's kundtjänst så var den ingen som ville kännas vid att tåget faktiskt ibland, vid speciella omständigheter faktiskt stannar och släpper på och av folk där. Dock verkade det som att man måste vara minst 10 personer. Pratade nog minst en timme med olika avdelningar, blev kopplad, vänta, kopplad igen... Hann t.o.m. prata med makens syster mellan varven för att planera inför morgondagen.

Med två busiga barn som ville visa diverse trix under tiden, en lur i varje öra och en datorskärm framför kände jag mig aningens slut i huvudet efterråt. Det blev ingen avstigning direkt hos mina föräldrar utan en större station 5-6 mil bort? Sånt är livet i Norrland. Fram kommer vi väl tillslut iallafall.

------------------------------------------------------------------------


Fyllda minizuccini

Idag har jag gjort fyllda minizuccini, en av mina många favoriträtter! Så nu ska jag slänga in mitt första recept som jag gör den här maträtten (finns många olika varianter).



Det ser kanske inte så "fint ut", men det är väldigt gott! 
 
Till den här maträtten behöver man:

små ljusgröna zuccini ca 10 st
köttfärs 500 gram
ris 1 dl
tomatpure
bladpersilja
lök
citron

kryddor: salt, svartpeppar, torkad lime (krossad), paprikapulver stark, gurkmeja, sjukryddor, koriander

Man börjar med att tvätta och skala minizuccinin försiktigt med en potatisskalare. Skalet kan vara lite beskt eller skadat eftersom dom är ganska känsliga. Sen skär man av toppen (att ha som lock sen) och gröper ur minizuccinin med samma potatisskalare.

Man ska gröpa ut ganska mycket så att det blir ganska tunna väggar, men utan att gå sönder. Det är en konst det där.

Fyllningen blir köttfärsen blandat med ris och kryddor. Använder rå köttfärs och okokt ris. Finhackar persiljan (ganska mycket) och mixar en medelstor gul lök. Pressar i ca en halv citron och kryddar med lite sjukryddor, lite paprikapulver, lite gurkmeja och mycket torkad lime (detta är min favorit!). Salt och svartpeppar och några matskedar tomatpure. Blandar ordentligt.  

Sen fyller man zuccinin, sätter fast locken med en tandpetare. Jag brukar också pricka dom med en liten kniv (svärmorstrix så att såsen och smaken ska gå in ordentligt i zuccinin). Lägger dom sen i en stor gryta.

Såsen som dom ska koka i ska vara vatten så att det täcker alla zuccini, tomatpure, en pressad citron, en halv hackad gul lök, salt, svartpeppar och torkad lime. Sist av allt lägger man en tallrik ovanpå inne i grytan så att zuccinin inte flyter upp, öppnar sig o.s.v. Sen låter man det koka på medelvärme i 30-45 minuter. Man kan prov sticka zuccinin för att se om dom blivit genommjuka.

Ett tips om man får köttfärsfyllning över kan man ta några tomater, skära av ett lock och gröpa ur och fylla dom också. Mycket enkelt och blir också väldigt gott.

När dom är färdiga lägger man upp dom i en djuptallrik, häller på såsen - Klart!


--------------------------------------------------------------------------------




Onsdag

Lägesrapport. Idag regnar det förfullt. Känner mig ganska nöjd över att vi verkligen tagit vara på dagarna när det var fint väder. Igår efter middagen cyklade JomJom och jag till min mans bror och hans fru och satt och fikade ett tag. Storebror ville mycket hellre följa med pappa till en liten svettig träningslokal för att vara med på hans träning. Hehe, nåja han börjar bli stor ju och det klart pappa är roligast att vara med.

Jag har tydligen semester hela sommaren. Pratade med en tjej ifrån Sveriges Radio om hur det är att söka jobb med slöja. Jag tycker ju i mitt naiva jag att mina erfarenheter och personlighet ska vara viktigare. Det som finns innuti huvudet, inte vad som finns utanpå huvudet? Men fick alltså inte jobbet jag hoppats på. Dock var det för att de fått lov att minska på personalen p.g.a. ombyggnationer och sånt. Men det känns ändå surt och det klart att man undrar ibland vad som snurrar runt i en arbetsgivares huvud när man kommer till intervjun med slöja... Tack och lov att jag har en hårt arbetande man som kan ta extra pass så att hans fru kan vara sommar-hemmafru :)

Idag ska jag boka biljetter så att jag och barnen åker upp till mormor och morfar några veckor i sommar. Det ser vi fram emot!

Nu ska jag gå och klippa mig. Tyvärr blir det ingen före och efter bild. Men nu vet ni! 

Hörs! 

----------------------------------------------------------------------------------

Kroko

Soso har kommit hem med en jättefin krokodil som han gjort på dagis. Så nu har jag förevigat den... innan dom tar sönder den.



Det är ju han som bestämmer över den! Även om jag skulle vilja att den fick vara hel och sparas. Det är ju sååå kul när dom kommer hem med saker som dom gjort själv. Tyvärr får ju sakerna inte så ofta förbli hela särskilt länge...

Minns när JomJom var runt två år och hade målat trekantiga knäckebröd med grön färg, glitter och rött band(julgranar). Dom blev det bara några kantbitar kvar av efter ett tag. Han gillar knäckebröd ju och det ska väl ätas inte bara ligga och vara "fint". Hm.   

-------------------------------------------------------------------------


Kryddor

Handlade hem lite kryddor häromdagen. Älskar kryddor! Har massor av olika blandningar som jag använder flitigt. Dessa är mina favoriter dessutom. Framförallt sjukryddor och torkad lime...



Utan dessa kan jag inte laga mat. Ska nog köpa med mig mer när vi åker upp till mina föräldrar om några veckor.

------------------------------------------------------------------------------


Välkommen till min nya blogg!

Hej, här hittar ni mig! Min egen personliga blogg där jag kommer skriva vad jag hittar på om dagarna, vad ungarna hittar på för bus, eller vad jag lagar till middag...


Mycket nöje!  

--------------------------------------------------------------------

RSS 2.0