Rrrrrr

I torsdags gjorde Jomi något han aldrig gjort innan... Han sa R :D
När jag hämtade barnen på eftermiddagen ifrån fritids och dagis såg vi en lastbil varpå Jomi säger "Det är Lobban" Vadå Lobban sa Soso då, menar du Robban?" - "Rrrobban" sa Jomi då.

Inte helt perfekt R, utan det låter som amerikansk brytning, men ändå ett R! 



Hoppas ju att han utvecklas mer och mer så att han slipper svårigheter sen när han börjar skolan. Vi har ju fått remiss till logopeden men det är ganska lång väntetid så vi hoppas att han hinner utvecklas mer och mer tills dess.

Min lillkille som fyller 5 år snart!

------------------------------------------------------------------------- 

 


23 februari

Idag när vi tittade ut genom fönstret fick jag en mindre chock... Det har kommit en massa SNÖ! Det var alldeles vitt. Vi som haft bar mark mer än en månad och börjat tro att det skulle bli vår, värme och fågelkvitter. Nu är det minus 5 grader snö och slask, igen. Ganska deprimerande. Hoppas att det smälter bort och hinner bli lite varmt efter nästa vecka. Efter att vi kommer hem ifrån Norrland vill jag att jag ska mötas av vååååren! Som jag längtar! Både efter att träffa min familj och våren såklart :)

Idag har vi bara varit hemma. Spelat UNO, pysslat lite här hemma. Sen har vi varit på Sparta för Hoppa och leka och brottnings träning till barnen.
Nu ska jag läsa lite. Imorgon har jag skola så barnen ska till fritids och dagis även fast det är sportlov. Så är det ibland.

Vi hörs!

-----------------------------------------------------------------------------------

7 års kalas

I helgen har vi haft 7 års kalas!
19 februari var det 7 år sedan jag blev mamma. Soso's födelsedag! Lagade mat och bakade tårta sen kom makens syskon och hans kusin med fru och alla barn och bebisar. 

Soso ville ha spiderman tårta och jag gjorde mitt bästa för att fixa en såklart. 

Och så här blev resultatet:



Använde en massa blå karamellfärg i grädden så att den skulle bli riktigt blå (och att alla fick blå tungor sen). 
Men väldigt god blev den faktiskt! 

Presenterna blev förutom favoriterna Bakugan bollar/figurer och kort (som han önskat sig så mycket) lite olika spel. 



Alfapet tyckte jag var roligt eftersom han tycker om att skriva ord och fundera hur ord stavas. Råtfällan är ju en klassiker som passar även lillebror och till och med vi vuxna spelade det en massa. Och Uno har dom båda två spelat både på dagis och på fritids så den stod faktiskt med på önskelistan från början. 

Tycker själv också att det är roligt att spela med dom så nu har vi lite fler nya spel att nöta på här hemma. 


-------------------------------------------------------------------------

Försvunna saker

Är det bara jag?
När saker försvinner (mystiskt?) här hemma så antar jag att det är barnen som lekt med dom. Skyller på barnen eller kanske det är någon som lånat den utan att jag vet om det?

Nu senast hade usb sladden till kameran (så att man kan lägga in bilderna i datorn) försvunnit. Väldigt spårlöst. Eller inte. Det var jag själv som hade städat bort den och lagt den på ett annat ställe. Ett ställe som verkade väldigt bra just för tillfället men som jag sedan hade glömt.  

Så nu är den alltså tillbaka igen. Ska lägga in lite bilder nu så ni får se vad vi haft för oss i helgen!

---------------------------------------------------------------------------------


Resplaner

Hej vänner!
Här kommer en uppdatering. I lördags blev lilla JomJom sjuk. Helt plötsligt så kräktes han massor. Inte så roligt. Tack och lov är dom inte sjuka så ofta och magsjuka har vi klarat oss ganska bra ifrån. Alhamdulillah. Men i lördags var det alltså dags. Som tur var gick det över ganska snabbt så när han vaknade på söndagsmorgonen var han glad och pigg igen. Tog det ändå väldigt lugnt. Vädret har verkligen varit ruggigt. Flera minus grader och blåser väldigt starka vindar imellanåt så lika bra att vara inomhus.
En rolig sak som jag har gjort när vi varit hemma är att planera och boka in nästa resa norrut. Känns inte så lockande egentligen nu när man längtar efter våren att åka norrut. Igår hade dom MINUS 30 grader! Men det ska bli roligt ändå. Min mamma fyller jämt så vi ska åka upp för att fira henne. Hoppas att det blivit lite mildare iallafall när vi åker upp i början av mars.

Den här gången ska vi flyga upp istället för tåg.
Hittade erbjudnade på flygbiljetter hos Malmö Aviation som till och med var billigare än när vi åkte tåg upp sist. Inte helt fel. Eftersom vi inte kan vara borta så länge, bara över en långhelg, så känns det bra att det inte går så mycket tid på att bara resa.


Så snart åker vi upp igen! Det ser vi fram emot. Ska bli roligt att träffa alla igen!


------------------------------------------------------------------------------

Bobo

Ikväll har vi haft besök. Svägerskan kom med hennes flickor och så makens bror hans fru och deras lillbebis 1 månad. Många som har börjat tjata om när det kommer fler bobo. Bebis alltså. Inga fler bebisar här hemma? Nej inte som det verkar. Nöjer mig med att gosa andras bebisar så länge. Så praktiskt när dom blir för gnälliga eller blöjan luktar så är det bara att ropa på mamma. Som är någon annan. Skönt det ibland ;) 

Innan alla kom till oss så hann vi ut för att handla lite på Lidl. Hade bland annat lovat fredags-godis och det hade barnen inte glömt om man säger så. Eftersom vi skulle skynda oss så att vi skulle hinna handla innan vi skulle få besök så litade jag på JomJom när han sa att han inte var kissnödig innan vi gick ut. Inte bra. Efter typ en minut inne på Lidl så blev han akut kissnödig. Som tur var hade dom en toalett som barn i nödfall fick låna. Tack och lov. Påminnelse till mig själv - alla ska kissa - inga undantag - innan vi går ut!

Tog med barnvagnen föresten som vi har skräpandes i hallen när vi gick och handlade. Mycket praktisk när man ska handla tunga saker. Passade bland annat på att köpa deras erbjudande 2 kg äpplen och 2 kg apelsiner till billigt pris. Skämdes inte ett dugg heller när jag gick omkring med barnvagn fullastad med matkassar istället för barn. Det kanske jag borde ha gjort? 

Nej nu är det dags att sova!

--------------------------------------------------------------------------------

Het Biryani med räkor

Gillar mat inspirerad av Indien och Pakistan. Så här kommer dagens mattips! Som jag har skrivit innan så har vi en indisk/pakistansk affär nära oss som vi gärna köper olika kryddor och annat ifrån.

Denna burk är en favorit som jag brukar använda till bl.a. en variant av biryani (risotto) med räkor. Så gott!



Curry paste - cumin chili. Den är hot (så man behöver inte använda så mycket).

Till den här maträtten behövs:

ca 5dl basmati ris
500 gram skalade räkor
15 cm purjolök eller en röd lök
en röd paprika
minispaghetti (fidelini)
1 dl berberis (små röda sura torkade bär)
2 klyftor vitlök
2 msk curry paste - cumin chili
spiskummin
salt 

Koka basmati riset som vanligt. Blötlägg berberis bären i en skål. Strimla och stek löken och paprikan. Lägg sedan på en tallrik. Minispaghettin krossas och steks först så att den blir lite brun. Häll sedan på lite vatten så att den kokar några minuter i stekpannan. När minispaghettin nästan är klar häll i berberis bären så att de kokar en stund och blir mjuka.

Stek sedan räkorna snabbt med krossad vitlök och curry paste. Brukar ta ca 2-3 msk beroende på hur starkt man tycker om. Blanda sedan i alla stekta saker tillsammans med räkorna och krydda lite extra med salt och spiskummin. Tänk på att inte tillaga räkorna för länge bara (så att dom inte blir som gummi).

Sedan är det bara att blanda i alltsammans med riset.



Klart!

Några saker kanske är lite special saker som man inte har hemma alltid. Berberis bären ger en lite extra sting eftersom de är väldigt sura. De brukar oftast finnas i affärer som har utländska matvaror, men hittar man dom inte så går det nog bra att hoppa över också.

Man tager vad man haver. Hoppas ni blir lite inspirerade iallafall!

---------------------------------------------------------------------------


Rökelse

Jag har blivit beroende!
När vi var i Emiraten så köpte vi en riktigt god rökelse. Eller [buchor] som det heter. Det är inte pinnar utan bollar. Man tar en liten bit bollen, tar en bit glödande kol (samma som man har till vattenpipa) och lägger i en speciell behållare för rökelse... eller så tar man bara i en liten panna direkt på spisen och värmer så att den börjar ryka.




Fanns massor av speciella butiker för rökelser och parfymer där. Den lilla burken kostade ca 250 kr. Och det var ändå inte den dyraste sorten. Men den är väldigt dryg, man behöver inte använda en hel boll utan det räcker med bara litegranna för att det ska lukta gott i hela lägenheten. Perfekt när man stekt mycket för att få bort matlukten.

Bara älskar lukten av den!


-------------------------------------------------------------------


Helgen

Hej vänner!
Hoppas ni haft en trevlig helg! I lördags passade jag på att storstäda lite snabbt. Sen kom svägerskan och hennes flickor till oss på middag. Sen gick jag och svägerskan till "vår" indiska affär, Indo Pak, dom har ju allt möjligt. Kläder, kryddor och matvaror och inte minst skönhetsprodukter. Så det blev några inköp.  

Igår var dagen också fullbokad (som vanligt). Först var vi till barnens BJJ träning på Alliance. Sen till svägerskan för att laga dolma. Gjorde domla av vindruvsblad och det tar sin tid att rulla, så det är något som man gärna gör tillsammans. Det blev tillslut två stora grytor. Vindruvsdolma och fyllda lök, tomater och paprika. Åh så gott!

Sen när allt var färdigt så tog vi med oss maten till makens bror och åt middag tillsammans med alla där. Mycket fram och tillbaka. Tur att det inte är långa avstånd iallafall.

Idag har jag varit på biblioteket och varit effektiv med lite skolarbete och nu ikväll har vi varit på Sparta, brottningsklubben. 

Hann med att handla lite på Willys också. JomJom var överlycklig över dom nya små kundvagnarna.
 


Passade ju perfekt också eftersom det bara var några saker vi skulle köpa.


Så det var den dagen det. Känner mig färdig för sängen nu men ska planera lite inför kommande resa norrut... mammas födelsedag.

Ciao!

------------------------------------------------------------------

Äntligen!

Äntligen fungerar internet!

Tidigare i veckan har jag ringt två ggr till Tele2 teknisk support för att få veta hur det går, om internet kommer att dyka upp i vårt uttag någongång snart. Båda gångerna har dom, tjejer, sagt att dom inte vet någonting, teknikerna tar det i turordning och det är ingenting som dom kan veta någonting om. Nähepp. Idag ringer jag igen för att gnälla lite på dom, varför det tar sån tid o.s.v. Då är det en kille på teknisk support som svarar, ok säger han, har du datorn på? Gå in där, högerklicka där, vad står det där, gå tillbaka, skriv in det här... klick klick. Klart! Och så fungerar internet felfritt. Eh. Ja. Och så var den fördomen besannad. Tjejer är inget att lita på med tekniska saker. Det ska vara en kille som löser problemet.

Lite konstigt bara att dom inte har samma utbildning eller kunskap när dom jobbar på samma support. Så kan det vara.

Nu har jag iallafall fixat med router och adapter också så att vi slipper ha datorn i hallen också. Klappar mig själv på axeln lite. Men ska erkänna att det kändes som att jag mest chansade och provade saker som jag inte hade en aning om det skulle fungera eller inte. Men nu fungerar det alltså!  


---------------------------------------------------------------------------

Fortfarande inget

Hej! Har fortfarande inte nåt internet hemma. Har ringt flera ggr till teknisk support men dom har ingen aning om hur länge vi får vänta. Ingen bra start för Tele2...( Sitter med iphone nu. Blir mer och mer sugen på att skaffa en själv) Börjar fundera hur man egentligen klarade sig utan internet. Vad har man datorn till om man inte har internet? Skriva kan man ju göra men sen då? Ofta är det ju någon annan som ska ha det man skrivit. Har varit i skolan mest varje dag så har fått fixa det med usb minne och sitta extra i skolan istället. Föresten är vi inte helt utan hemtelefon. Det går fortfarande att ringa till oss. Men vi kan inte ringa ut. Så nu vet ni det. Vi hörs!

RSS 2.0