Ingen hemtelefon

Idag har vår hemtelefon stängts eftersom vi sagt upp abonnemanget. Var i valet och kvalet om vi skulle ha hemtelefon alls. Många verkar ju klara sig utmärkt utan och resonerar att har man mobiltelefon så är man kontaktbar iallafall. Men i sista stund så bestämde vi oss för att ändå ha hemtelefon, via bredbandet. Det kostar 69kr/månaden. Och det kan det väl vara värt.

Här hemma är det nog mest barnen som ringer från hemtelefonen, till mormor och morfar ;)
Men även när man ska ringa till myndigheter och företag så känns det bättre med hemtelefon. Idag skulle jag ju ringa till Tele2 för att felanmäla bredbandsuttaget (finns inget bredband där?). Började ringa från mobilen, "beräknad väntetid mellan 15 och 20 minuter" Nej tack. Gick till vår snälla granne och ringde därifrån istället. Har beställt hemtelefon via bredbandet men har inte fått det än. 

Hoppas att dom fixar bredbandet också. Annars är vi väl utan internet i veckan också. Så teknikberoende man är! 
 

----------------------------------------------------------------------------
 


Ny soffa

Har fått en ny soffa.
Eller inte fått utan köpt bättre beganat. Var så otroligt trött på vår gamla. Dessutom släppte den dun och maken som är allergisk emot kvalster kunde knappt sitta i den utan att nysa i hjäl sig... Nåja, ursäkter för att förnya hemmet lite kanske. Köpte denna av en kompis och sålde den gamla på mindre än en dag på Blocket. Snabbt och enkelt!



Den är svart/grå. Passar ganska bra in, även om jag först ville ha en som gick i brunt. Dessutom är den vänd åt andra hållet så vardagsrummet har fått ett annat utseende. Så här ser det alltså ut hemma hos oss.

Nu är det bara lite nya kuddar i lite varmare färger och ett soffbord i mörkbrunt trä som fattas!

Ikväll kom svärfar och en av makens systrar och hennes flickor hit. Konstaterar dock att soffan är en "mys soffa". Skön när man kan krypa upp i och kolla på film. Inte så enkel att "sitta fint" i. Men sitter hellre skönt än fint så den passar mig bra.
 
---------------------------------------------------------

Bredbandstekniker?

Skulle jag inte kunna kalla mig!
Håller på att försöka installera fast bredband och har köpt router med tillbehör "som skulle vara så enkelt att installera". Allt skulle gå så automatiskt och det skulle typ bara vara att stoppa in några sladdar så skulle resten sköta sig själv. Så klart var det inte så enkelt. Rätt som det var hade tangentbordet och ljudet kopplats ur på nåt vis också.

Dessvärre är jag den "mest tekniska" här hemma. Har därför fått lov att terrorisera min bror. Jag känner mig som en gammal tant som inte har haft dator i hela sitt liv (eller nåja). Självklara saker är inte självklara om man inte har någon förkunskap. Tangentbordet kom tillbaka iallafall. Inte ljudet än. Och inget fast bredband än.
Tele2 har ingen kundtjänst öppen nu heller nej. Så kommer nog inte längre med det för idag.

En som säkert komma kunna mer om datorer än mig snart är Soso, snart 7 år. Han har börjat intressera sig väldigt mycket för att läsa och skriva sen i julas då han spelade ett bokstavsspel med mormor. Läser allt allt han kan komma över. Reklam och på olika förpackningar. Han har t.o.m. börjat ropa på mig genom att stava. M-A-M-M-A.  

Började skratta när jag såg senaste sökningarna på google: Misterbin, mister bin, micterbin.
Tecknade Mr.Bean är en favorit ;)


-----------------------------------------------------------------

Måndag

Hej på er!
Idag har jag varit på biblioteket och pluggat med några klasskompisar. Vi läser om politik och migration, hur det ser ut i olika länder, och det är riktigt intressant! Har valt att inrikta mig på de länder som anses som motsträviga i sin invandringspolitik och presentationen är på onsdag så skolan rullar verkligen på i snabb takt.

Häromdagen var Jomi hos en Audionom på sjukhuset, första ledet innan man ska träffa en logoped. Men det var ingen fel på hörseln alls. Han hörde perfekt! Tycker också att hans tal har utvecklats en hel del sedan i höstas så att vi får se om han behöver en logoped när han blir kallad. Väntetiden var beräknad till 10 månader (nu har det gått ca 3 månader). Men det känns ändå bra att ha det bokat, om inte annat bara för att en utbildad logoped ska få lyssna på honom och göra en bedömning.

I fredags kom makens syster från Köpenhamn med hennes två pojkar till oss och sov över. Full fart, men barnen somnade i vettig tid iallafall. Förmodligen för att dom hade varit i skolan och redan var trötta. Jag var också övertrött men lyckades hålla ögonen öppna till sena natten. Vi hamnade bland annat i en diskussion som jag haft med hans andra syster också. Om ålder och hur vi räknar åldern. Rätt som det var var klockan 3! 

Diskussionen om hur "vi svenskar" och "dom som araber" beräknar åldern. Från det att barnet föds till 1 år räknas som första året. När barnet fyller 1 år så har det, enligt dom, fullgjort det första året och är då alltså inne på det andra året.

Hans andra systers dotter som är född i slutet av året har haft stora "problem" med att veta hur gammal hon egentligen är. Inne på 14:e året? Eller 13 år? Hon fyllde precis 13 år (enligt vårt svenska räknesätt) men dom säger att hon redan har avverkat 13 år, förvirringen är därmed total för henne! Stackarn, inte kul att inte veta hur gammal man är.

Diskussionen tog däremot snabbt slut när jag frågade hur gammal svägerskan själv var, hehe. Då ville hon genast ta mitt räknesätt, ingen vill väl lägga till ett år när man kommit över 30.

-------------------------------------------------------------------------- 

Onsdag

Hej vänner!
Har verkligen pluggat ihjäl mig senaste veckorna. Igår hade vi opponering på uppsatserna iallafall och det gick bra, alhamdulillah, tack och lov. Så nu jag slappna av lite, men bara lite. 

Det mesta av snön har smält bort här nu, iallafall på gatorna. Skönt att kunna parkera bilen någonstans. Men himmel vad smutsigt det har blivit! När det snöade var och varannan dag så såg allt så vitt och fint ut. Nu är de högar av snö som är kvar snarare svarta smutshögar. För att inte tala om gatorna som numera täcks av en massa skit och smuts istället. Det som göms i snö kommer fram vid tö hette det ja. Usch.  

Ikväll har vi varit på brottningsklubben. Förra veckan började Soso i Nybörjargruppen istället för Hoppa och leka gruppen. Som han har längtat! Jag blev förvånad också hur mycket han kunde när han började med de lite äldre barnen istället för att vara bland de som är mindre än honom. Innan blev det mycket trams men nu är han lika duktig som alla andra på att hänga med. Så nu fattas det bara ett par brottarskor då...


-------------------------------------------------------------------------------------


Indisk/pakistansk Kycklinggryta

Måste dela med mig av min favorit kycklingrätt med inspiration ifrån indien/pakistan. Gillar stark mat, men inte bara stark stark utan det ska vara mycket smak också. Som det är i indisk och pakistansk mat.
 
Är inte så duktig egentligen på att skriva mina egna recept till punkt och pricka. Tycker själv om att inspireras av andra och få tips hur man kan göra, sen gör jag min egen variant av det. Denna maträtt har jag fått inspiration ifrån pakistanska och indiska kryddor och saudisk matlagning. 


Den här kryddblandningen är min favorit av alla vi köpt (säkert 20 olika) på Indo Pak vid Dalaplan här i Malmö. Chicken masala heter den.



Det finns flera varianter av Chicken masala. Just detta märket är ifrån Pakistan. Och här har ni innehållsförteckningen om någon vill studera den närmare...




Och så här gör man en indisk/pakistansk het men smakrik kycklinggryta:

Detta behövs:
Kyckling (en hel)
Gul lök (ca 2 st)
Potatis (3-4 mellanstora)
Tomater (3 st)
Vetemjöl

Kryddor:
Chicken masala
Salt
Kycklingkrydda (vitpeppar, muskot, nejlika, vitlök och salt)
Curry

Kycklingen delas till mindre delar. Jag delar t.ex. klubban till över och under, filén i två delar (så där har ni vad jag menar med mindre delar). Skivar löken i tjockare skivor, potatisen tärnas smått, tomaterna i tjocka skivor. Steker på kycklingen snabbt i en stor gryta, kryddar med kryddorna. Sen i med potatis och lök, steker tillsammans med lite olja. Sist i med tomaterna, stek och krydda med mer Chicken masala, salt, kycklingkrydda och vanlig curry. Sen strör på med några matskedar vetemjöl, blandar runt och häller sedan på vatten så att det täcker precis (inte för mycket) och låter det koka så att kycklingen blir riktigt mjuk och allt kokats ihop (ca 30 min).

Chicken masala som vi köper är ganska stark så den kan man vara lite försiktig så att det inte blir för starkt.  Enligt förpackningen ska man hälla i allt i samma gryta, men då skulle det garanterat spruta eld ur munnen sen!



Till detta gjorde jag vanligt basmati ris, men kryddade med lite av Chicken masalan också. (Det är alltså inget skräp som skymtas i riset utan kryddor)

Det ser kanske inte så elegant ut, men det är väldigt gott!


------------------------------------------------------------------

En vecka

Hej på er!
Har haft fullt upp senaste veckan, pluggat en massa, sen har vi varit och hälsat på svärmor endel. Förra söndagen var hennes bror där. Han bor i Köpenhamn med sin familj men det blir ändå ganska sällan som vi träffar dom.

Sen i onsdags så kom min svärfar till Sverige från Syrien. Oannonserat som vanligt, men väldigt välkommet! Han gillar att överraska, han säger att han ska komma någon gång snart. Nu har vi hört att han ska komma snart väldigt länge så blev ändå ganska överraskade när han plingade på. Väldigt roligt, särskilt som det var över ett år sen sist.

Igår reste svärmor till Irak till hennes systrar för att vara hos dom ett tag. InshAllah, om Gud vill. Sådär var uppdateringen vad jag har haft för mig senaste veckan. 


Ska lägga in lite mer recept!  
Då kanske min blogg blir lite mer intressant för er som tittar in lite nu och då. Då får ni se vad jag gillar att äta och kanske få lite inspiration!


--------------------------------------------------------------------------


7 januari

Dagarna bara flyger iväg! Dags för en liten uppdate...

I måndags kom vi hem igen. Tåget var lite mer än 1 timme försenat när vi skulle hoppa på i söndagskväll och var alltså lika mycket försenat när vi kom fram till Stockholm. Men en timme var ingenting, hade vi åkt en dag senare var samma tåg försenat 8 timmar innan det kom fram till Stockholm. Usch! Tack och lov att vi åkte på rätt dag på hemvägen också.

När vi kom till Centralen i Stockholm så ombokade vi våra biljetter direkt och fick första bästa. X2000 gick ca 30 min senare kl 8,21. Eftersom vi hade fått en massa värdecheckar så passade vi på att shoppa loss frukost i biston. Lite smörgåsar, jucie och youhurt och en kaffe. Skulle aldrig köpt det om det inte vore för värdecheckarna, 200 kr skulle det gått på! Men med värdecheckarna blev vi rika och slösade på.

Även om vi fortfarande har en massa värdecheckar kvar så ska vi nog ta med oss en ordentlig matsäck nästa gång ändå, man kan ju som sagt inte räkna med att man ska sitta på tåget bara den tid som det ska ta att ta sig fram till målet. Utan tydligen får man räkna med eventuellt 8 timmar extra. Bistro-maten hade ju tagit slut för dom stackarna som blev sittandes på tåget som gick dagen efter vårt. Påminnelse till nästa gång!

En rolig nyhet, i söndags fick makens bror och hans fru deras första barn, en liten pojke. Så honom har vi varit och hälsat på igår. Annars har vi mest varit hemma. Har skrivit uppsats och fixat här hemma bara. Vill säga att jag inte gjort så mycket - eftersom jag mest bara varit hemma - men har ju haft fullt upp ändå!

Sen snön, att hitta en parkering till bilen är hopplöst. Snöhögarna längs med vägen är högre än bilarna själva på många ställen (!) Gah. Och det är längs med vägen, vägen har alltså blivit en snödriva smalare. Amatörer. Suck. Hoppas att snön smälter bort snart, snart!

-------------------------------------------------------------

Gott Nytt År!

Hej vänner!
Hoppas att ni haft det bra i helgen! Vi har haft det riktigt bra. Åt en massa god mat på nyårsafton och sen tittade vi på fyrverkerierna på 12-slaget. Det var första året som Jomi höll sig vaken, han undrade först om det åskade när vi skulle gå ut. Hehe, spännande med fyrverkerier ju.

Nu åker vi snart hemåt igen. Har haft det jättebra häruppe, men någongång måste vi ju hem. Senaste dagarna har vi varit ute och lekt i snön här på gården bara. Idag fick vi till och med morfar att åka i den lilla backen som egentligen var till barnen.

X2000 hade ju kraschat in i stoppblocket på Malmö central. Tack och lov att ingen blev skadad. Hoppas att det inte blir något problem när vi ska åka nu snart. Soso kom till mig igårkväll efter att morfar och han tittat på nyheterna "Han X2000 har kraschat mamma. Men hur ska vi komma hem imorgon då?"
Sen förklarade jag att det finns flera X2000 tåg, puh.

Nähepp, nu ska jag packa. Kl 22:17 ska vi sitta (eller ligga i vår sovvagn) på tåget.

Ha det bra!


---------------------------------------------------------------------

RSS 2.0