Trevlig Eid al adha

Idag firar vi Eid, Eid al adha, avslutet för de som gör vallfärden till Mecka.

Firar lite extra den här helgen med besök av familjen. Det är tänkt att det blir firande resten av helgen...

Men idag är det som sagt Eid al adha. InshaAllah får vi möjlighet att besöka Mecka och utföra vallfärden en dag.

Hoppas alla ni som firat haft en riktigt trevlig Eid!


21 oktober

Senaste dagarna har det varit förvånansvärt varmt. När jag hämtade Soso på skolan i fredags spelade dom innebandy (fast ute) i solen. 16 grader och strålande solsken!


Igår var det 19 grader. Varmaste sommaren... Nej jag menar oktober sedan 1949 enligt kvällstidningarna. Fortsätter vintern så här klagar man inte...

Inga tjocka vinterjackor behövs här inte.

 


Första brottningstävlingen

Förra söndagen var det nybörjartävling för små brottare i Vellinge här utanför Malmö. Soso har tävlat flera gånger förut men för Jomi var det första gången.

Det var flera av hans kompisar från klubben som skulle tävla och han tyckte det var roligt. Men i sista stund blev han osäker och sa, Jag vet inte om jag vill tävla. Jag kommer säkert att förlora.
Min lilla söt. Sa det gör ingenting! Det är bara för roligt och förlorar man så lär man sig någonting av det med. Dessutom får alla medalj bara man är med. Så han tittade på dom andra som var före och tyckte det var roligt i alla fall. När det var hans tur gick han in och kämpade min lilla fighter och vann!

Hur stolt som helst! Min stora kille. Och så fick han sin medalj...

 


Tidsplanering

Hej på er!

Hur får man tiden att räcka till egentligen? Okej sakerna man måste göra blir ju gjorda. Eller knappt det föresten. Sen sakerna man vill göra. Dom hinns ofta inte med. Så är det när man jobbar mycket.

Klockan och tider att passa. Känns som att vi inte gör annat. Vakna, skola, jobba, hämta, äta middag (laga middagen också!), läxor, träna, duscha, äta igen... Eh? Sitta och ta det lugnt Tack!? Sova. Zzz

Häromdagen kom Jomi hem med ett collage med klockan som dom gjort i skolan. Nu har vi den i köket och barnen snurrar på den för att ställa in olika tider. Roligt och samtidigt lärorikt för barnen att kolla vad klockan är och ställa in den rätt.

Till min inköpslista har jag lagt till en sån whiteboard tavla som är indelad efter veckodagarna så man kan ha lite mer struktur och kunna planera bättre. Då kan barnen också se vad som står på schemat.

Tipsa mig gärna om ni sett någon affär som har en sån!

Så länge får vi titta på Jomis fina klocka.

 


10 oktober

Igår slog hösten till på allvar. Blåsigt, kallt och regnigt. Med bara 8 grader är väl till och med den metrologiska sommaren över.

Idag var vi förberedda med höstjackor, då var det inte lika kallt. Men bättre mer kläder än mindre. Finns inget värre än att frysa.

På tal om höstklädd. Hittade den här utanför Jomis skola. Under Malmö festivalen (i slutet av augusti) fick dom klä in lyktstolpar, statyer och allt möjligt på festivalområdet. Den här hade nog blivit en stickad avstickare.

 


4 oktober

Vilken härlig morgon!

Nej nu var jag ironisk... Usch hatar att stressa. Idag kom Soso in till mig på morgonen, vad bra, bara det att klockan var lika mycket som när vi brukar gå ut hemifrån. Hoppsan hejsan! Min väckarklocka hade alltså inte ringt. Mycket mystiskt. Studsade upp ur sängen, fixade några smörgåsar lite snabbt att ta med och hoppade i kläderna. Typ.

Soso kom i tid i allafall. Inte Jomi men det gick bra ändå. Puh!

Sitter och funderar på vad jag ska laga för god mat idag... Måste få i oss något, sen ska jag träna. Fitness kickboxning. Så kul! Enda träningen som man faktiskt ser fram emot.

Så där har ni min dag!


Frågor kring min muslimska identitet

Tänkte dela med mig av mina tankar kring Islam och min muslimska identitet.

Har fått många nyfikna frågor. Många frågor kring Islam, varför muslimer gör eller inte gör på något visst sätt och hur kom det sig att jag blev muslim. I början var det många frågor. Efter ett tag lite färre. Tycker det varit mest naturligt att familj, vänner och bekanta frågar mig om olika saker. För visst måste folk undra när man går emot vad som anses normalt. När man konverterar och börjar praktisera en annan religion förväntar man sig nästan att släktingar och bekanta ska bli lite nyfikna. Ibland har jag nästan tyckt att det är konstigt att folk inte frågar. Nu pratar jag inte om främlingar på stan utan om släktingar, vänner och bekanta. För ibland händer det ju till och med att man får frågor av främlingar var som helst. Vilket också kan vara kul. Om man är på humör.

Många vet ju inte så mycket om Islam egentligen. Har jag märkt. Ska jag börja med föreläsningar varje gång jag träffar bekanta framstår man kanske predikande eller självupptagen. Därför kan det vara bättre att andra frågar om de är nyfikna eller har en uppriktig fundering. Eller så läser dom min blogg nu. Bättre det än att sitta och anta saker som inte stämmer och då kanske också sitta med en massa fördomar.

Fick en fråga från min granne för ett tag sen. Vi har känt varandra i sex år nu och har mycket bra kontakt. Men så en dag sa hon - Blir du inte less ibland på att ha slöja? ...för visst har du den för att du älskar din man så mycket?
Blev ganska förvånad faktiskt, men vi har väl aldrig pratat så mycket om religion så det kanske var därför hon trodde att hon förstod innan hon ens frågat. Blev glad att hon frågade för då fick hon ju höra varför jag är muslim och varför jag har slöja. Egentligen.

Har du blivit muslim på grund av din man?
- Nej, inte på grund av min man utan Tack vare min man. Ser ni skillnaden? Jag kom i kontakt med Islam när jag träffade honom. Det gjorde att jag blev nyfiken på Islam och ville lära mig mer. Jag hade inte tänkt bli muslim men när jag läste mer och mer om Islam så fastnade jag. Jag kände att alla mina tankar om livsåskådning föll på plats och att jag hittat den rätta vägen. Det var en underbar känsla. Och tack vare min man hittade jag den. Kanske hade jag hittat Islam på egen hand också men det hade nog tagit längre tid. Den Gud vill vägleda vägleder han. Är tacksam för att jag hittade och slapp vara sökande längre.

Måste man bli muslim för att man vill gifta sig med en muslim?
- Nej det måste man inte.
En kristen kvinna och muslimsk man kan gifta sig enligt Koranen. Finns inget som säger att hon måste bli muslim. Tvärtom är det förbjudet att tvinga en person att bli muslim. Också enligt Koranen.

[2:256] TVÅNG skall inte förekomma i trosfrågor. Vad som är rätt handlande är nu klart skilt från fel och synd. Den som förnekar de onda makterna och som tror på Gud, har sannerligen vunnit ett säkert fäste som aldrig ger vika. Gud hör allt, vet allt.


Måste man ha slöja?
- Vi är vuxna människor som själva väljer vad vi tar på oss. Måste man ha kläder på sig när man går ut? Det beror väl på vad man är bekväm i och hur man vill bli bemött. Vi tar ju på oss kläder som vi anser representerar oss själva. Enligt Koranen och hadith ska en kvinna klä sig så att hon skyddar sig och blir igenkänd som en troende kvinna. Även om det är ett påbud att bära slöja så är det upp till varje person att ta ställning till detta påbud. En vuxen människa har ansvar för sig själv och återigen, tvång finns inte. Bara påbud. Sånt som man borde göra.

Det var några frågor. Dom går såklart att utveckla ännu mer, men ibland är det ett kort och gott svar på en uppriktig fundering allt som krävs. För att stilla någons undran. Få det okända att bli lite mer känt. Få någon att säga "Jaha, för jag trodde kanske... blablabla. Men nu vet jag! Tack!" Kanske för att bryta någons fördomar. Vem vet

Tro mig många svenska muslimer är vana att få frågor av helt okända människor. Släkt och vänner vill man ju ska vara nyfikna! Tycker jag i alla fall.

Mitt muslimska jag (efter att ha lekt lite med fotoramar och effekter).


2 oktober

Idag när jag tittade på vädret så var det (enligt metrologiska mätningar) fortfarande sommar här i Skåne. Eftersom medeltemperaturen är över 10 grader. Varpå hon som läste upp det log och tyckte det var var mysigt, mmm ja det räknas fortfarande som sommar!

Eh? Nog för att svensk sommar brukar vara lite si och så. Men kallas detta för sommar flyttar utomlands genast. Depression!

Nej men visst är det skönt att hösten inte slagit till med full kraft än (och bara för att jag skriver detta nu är det väl minus grader imorgon när vi ska ut). Men är det regn, mulet och 12 grader så vill man inte gärna kalla det för sommar.

Energin är inte på topp nu. Brukar inte dricka kaffe så ofta men måste nog börja göra det så att man får lite tillfällig energi i alla fall.

Men det får bli imorgon. Nu är det dags att sova.

Hörs!


RSS 2.0