Köttfärsgryta med kikärtshalvor

Den här maträtten har blivit en favorit hemma hos oss sedan jag fick recept och inspiration från den persiska grytan "Khoreshte ghime" på Alas blogg

http://www.regndroppe.me/index.php/2011/02/16/khoreshte-ghime-persisk-kottkottfarsgryta/

Tycker den påminner om den irakiska rätten med kött och kikärtor "Qime". Men tillskillnad mot Qime som tar flera timmar att laga (och måste förberedas från dagen innan) så går den här maträtten mycket snabbare att laga.

Såhär brukar jag göra. Låt er inspireras!

Till den här maträtten behövs:

500 gram köttfärs
2 dl kikärts halvor
1 hackad lök
4 msk tomatpure
5-6 dl vatten

Kryddor: torkad lime (krossad), sju kryddor (innehåller koriander, svartpeppar, kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma) salt

Skölj kikärts halvorna några ggr och koka i en egen gryta tills dom börjar bli mjuka (hur lång tid det tar beror på sort, ca 30-45 min). Stek köttfärsen med den hackade löken och krydda. Häll över till en gryta när den fått färg. Tillsätt tomatpure och vatten och kikärts halvorna.

Smaka av och krydda mer med torkad lime (detta är den viktigaste kryddan) Brukar ta extra koriander också. Låt det koka tillsammans 10-15 min tills det kokat ihop. Det ska inte vara för mycket vatten när den är färdig.

Till grytan har vi basmati ris med saffran. För att lägga saffran på riset brukar jag koka upp lite vatten i vattenkokaren, lägga lite saffran i ett glas och hälla på ca 1/2 dl hett vatten. Låt stå medan riset tillagas. När riset nästan är klart tar man undan några slevar ris till en djuptallrik och häller över och blandar ner saffrans vattnet i djuptallriken så att riset blir gult. Sedan blandar man ner saffrans riset med resten av det vita riset i grytan. Klart.

Mycket god och enkel maträtt!


Kommentarer
Postat av: Emma

Salam Aleikom Camilla!



Vart får man tag i kikärtshalvor? Vad är det? haha.. Har aldrig hört talas om. Är det på burk eller? Stora eller små kikärtor? För vanliga kikärtor är väl små? Blev helt förvirrad nu, men det är väl så när man aldrig hört namnet, men vet säkert antagligen när jag ser de.



Tack på förhand:)



Ma Salama

2012-06-06 @ 21:01:16
Postat av: Camol

Emma

wa aleikom salam!

Kikärtshalvor är delade kikärtor. Dom brukar finnas torkade på påse i butiker som har "utländska" varor :)

2012-06-10 @ 23:32:50
URL: http://camol.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0