Eid Mubarak!

Önskar alla som firar en riktigt trevlig Eid! Koll'am wa into b'sher! (Hoppas att varje år ska komma med lycka till er)



Eid Said!

----------------------------------------------------------------

Kledshe (Irakiska dadelkakor)

Många irakier gör dadelkakorna [kledshe] till Eid. Det är lite av en tradition. Inget går upp emot hemmagjord kledshe!

Det finns flera olika varianter, både på deg och fyllningar. Detta är mina favoriter:

Degen:
12 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver                      Blanda tillsammans först
1 tsk kardemumma
lite kanel (mindre än en tsk)

1 ½ dl vatten
1½ dl mjölk            Värm till fingervarmt (inte för varmt då dör jästen) och blanda
3 ½ dl olja
1 tsk jäst

Blanda sen allt tillsammans och knåda tills degen blir smidig. Lägg över en kökshandduk (ev också en plastpåse, ställ in i ugnen utan värme) och låt den jäst i minst 30 min.

Dadel fyllning:
mjuka dadlar (i vakumförpackning)
lite olja
kardemumma
kanel
(lite grann grovt hackade/delade valnötter)

Rensa bort kärnorna från dadlarna. Värm lite olja i en gryta och blanda runt dadlarna så att den blir en massa. Lägg lite kardemumma och lite kanel. Valnötterna är valfritt men det är riktigt gott att få en liten valnötsbit i kakan.

Valnöts fyllning:
valnötter
lite rosvatten
några msk socker
kardemumma
kanel

Mixa valnötterna i en mixer. Blanda i rosvatten, socker och lite grann kardemumma och kanel "Så att det luktar gott!"

När degen har jäst färdigt rulla bollar på ca 3 cm diameter. Lägg på en bricka. Pressa sedan ut plattor av bollarna i handflatan, lägg i en sked av fyllningen i mitten. Stäng den och ta bort ev överflödig deg. Forma sedan kledshen till en boll igen. Vi använde oss av en speciell form (direkt import från Syrien) som vi tryckte ut varje kledshe i men det går lika bra att låta dom vara runda. Lägg på en plåt och grädda i 175 grader tills de får färg. 5-10 minuter.



Så gott!

--------------------------------------------------------

Ramadan i Syrien

2008 spenderade vi Ramadan i Syrien, Damaskus. Vi bodde precis utanför stan i stadsdelen Sayda Zeinab. Stadsdelen har sitt namn efter moskén som finns där. Sayda Zeinab, som var profeten Mohammeds (fred över honom) barnbarn, är begraven där och moskén har därav fått hennes namn.

Att fasta och tillbringa dagarna i värmen (40 grader) kan tyckas låta plågsamt, men jag älskade det! Vi höll oss oftast inne mitt på dagen och gick ut på eftermiddagen. Det var underbart att promenera omkring bland alla små vagnar och affärer där de sålde allt möjligt.

Vi bodde ganska nära moskén och hörde böneutropen väldigt väl. Vi brukade sitta utanför moskén efter att vi bett så barnen fick springa fritt ett tag. Annars var det ont om utelekplatser.



Min man bodde här när han var liten och dom brukade också leka här. 

Har skrivit innan om Ramadan känslan. Det är något extra speciellt att tillbringa Ramadan i ett muslimskt land. Att höra böneutropet på kvällen när man får bryta fastan, värmen och alla människor som också fastar.

På dagen är det ganska lugnt ute och någon halvtimme innan fotor (när man får bryta fastan) stänger alla affärer. Sen på kvällen är det istället fullt med folk ute. Massor med små affärer och bagerier som säljer alla möjliga goda arabiska bakverk.



Dessa traditionellt klädda män sålde tamarind saft på gatan. Andra sålde arabiskt kaffe.

I Sayda Zeinab är det många turister som kommer från Saudi, Irak, Iran och andra länder för att tillbringa Ramadan. På natten innan sohor (frukosten innan solen börjar gå upp) gick en man runt med en trumma. För att väcka folk. "Vakna, ät, be och fasta. Ramadan Karim!"

Det var verkligen stämningsfullt!


------------------------------------------------------------------


Sista dagarna

Nu är det slutspurten på månaden Ramadan! Bara några dagar kvar till Eid. I fredags var vi hemma hos svärmor, igår bröt vi fastan hos svärfar och idag ska vi bjuda svärfar med familj och makens andra syskon på middag.

I fredags bakade jag och svägerskan [Kledshe]. Kakor fyllda med en blandning av dadlar, kryddor och valnötter. Dom blev verkligen jättegoda, ska lägga till receptet till min samling. Kakorna är ett måste till Eid!


------------------------------------------------------------------

Första skoldagen, 1 B

Igår började Soso 1:an! Spännande var det. Soso, som annars är så öppen och har så lätt för att ta kontakt och börja prata med både stora och små på allt ifrån tåg till lekplatser, sa "Mamma jag är lite rädd för att börja 1:an".

Eller som han sa när vi skulle åka och hälsa på några vi inte träffat på länge när vi var uppe hos mina föräldrar. "Jag kanske blir blyg när jag träffar dom" Men det blev han verkligen inte. Eller så glömde han att bli blyg när vi kom fram. Så jag påminnde honom om det. Nog skulle det gå lika bra att börja 1:an. Dessutom är det ju samma barn som han gått i förskoleklass med.

Mötte hans fröken (som var den enda nya) och stod och pratade lite innan dom skulle börja. Det gick ju hur bra som helst.



Min skolkille och lillebror som var med och hämtade honom.


------------------------------------------------------------------


Ramadan känsla!

Nu har Ramadan känslan äntligen infunnit sig hos oss. Familjen samlad och vi har varit hemma hos svärmor varje kväll. Linssoppa, olika huvudrätter och sen jättesöta sötsaker till efterrätt. Det är något speciellt att äta tillsammans när alla fastat hela dagen!

Fastan i år har gått överförväntan bra. Alhamdulillah. Trots långa dagar. Jag är helt övertygad att man klarar mer än vad man tror. Förra året blev jag så trött efter middagen på kvällen. Men i år går det riktigt bra. Tar mina vitaminer på kvällen så det kanske hjälper.

Ikväll har vi varit hos svärmor och igår var vi hos svärfar och hans familj men imorgon ska vi äta middagen här hemma. På måndag börjar barnen skola och dagis igen. Soso börjar 1:an! Så då måste dom ju gå och sova i tid. 

Tänkte skriva lite mer om Ramadan minnen här i bloggen. Nu innan Ramadan tar slut. Ramadan är ju en väldigt speciell månad för oss muslimer. Månaden då den heliga Koranen började uppenbaras. 



Fastan gör faktiskt att man blir mer medveten kring andra saker. Både hjärnan och hjärtat öppnas på ett helt annat sätt med en tom mage. Medvetenhet och medkänsla. Andra perspektiv på saker. Visst blir vi hungriga och törstiga. Men vi vet att vi ska få äta sedan på kvällen. Det är många som inte vet när de ska få äta nästa gång. Tänker bara på de i Somalia och den regionen som är aktuellt just nu.


--------------------------------------------------------------------------------


Hemma

Nu är vi hemma. Alhamdulillah. Kom hem igårkväll men åkte direkt till svärmor för att äta middag med dom där. Idag har jag packat upp och städat lite här hemma. 

I söndags blev vi inbjudna till min kusin, eller till hennes bror. Hon bor i Norge och vi lyckades för ovanlighetens skull varit uppe samtidigt, det var flera år sedan sist. Vi har haft det riktigt roligt iallafall under vår vistelse i norra Sverige men nu är vi alltså tillbaka! Tillbaka till vardagen som vi är vana vid. Inget älgbajs.


------------------------------------------------------------------------------





 


Fyrhjuling

I lördags hade dom ordnat med lite roligheter i byn som mina föräldrar bor i. Biluppvisning (gamla bilar) ponnyridning, godis och munk försäljning. Och så barnens favorit, mini fyrhjuling som även småbarn kunde köra. Jomi fick hjälp av min bror men Soso körde helt själv i banan dom hade gjort i ordning.



Brorsan har en stor fyrhjuling som han brukar ta med dom på åkturer i skogen med. Men denna kunde dom alltså köra själv. Hur kul som helst!

Lite senare på eftermiddagen kom min kusin och hennes man och hälsade på. Grillade och satt ute till sent på kvällen. Riktigt mysigt!


---------------------------------------------------------------------

Vardagsäventyr!

Idag har vi haft ett litet vardagsäventyr! Åkte till min bästaste barndomsvän (igen, men denna gången med barn) och hennes lille V. Har föresten märkt en tendens att många av mina vänner och släktingar som fått barn dom senaste åren har gett sina pojkar namn som börjar på V. Det är Viktor, Valter, Vilmer, Vincent och Valdemar. Vilket sammanträffande.
 
Nåja, denne lille V har mina pojkar sett fram emot att träffa mest under tiden vi varit här. Kanske för att han är äldst av alla småbarn och dessutom har en massa roligheter på hemma hos sig!

Hästar, en traktor och så det bästa av allt, enligt Soso iallafall, en hund! En liten som gillar att springa mycket och som han hålla i kopplet till. Än fast hon inte behöver ha koppel eftersom dom bor på landet.



Efter att ha matat hästarna med morötter promenderade vi till stranden och kastade pinnar till hunden som hoppade i och simmade efter en efter en med en massa energi. Sen promenderade vi genom skogsstigar och hittade älgbajs. Spännande!

Barnen fick sitta både i och ovanpå en traktor. Gick in i en hästtransport och lekte hästar. Blåste i en vuvuzela som lät som en älg. Kanske skulle vi kunna locka till oss någon till gården? Grannarnas jakthundar började skälla iallafall.

Många roliga saker som dom inte gjort förut iallafall. Riktigt roligt var det! Tyckte både jag och barnen.


-------------------------------------------------------------------------


11 Augusti

Nu börjar vi räkna dagarna innan vi ska åka hem igen. Är så nöjd över att vi kom hit iallafall, än fast det är Ramadan. Ramadan känslan här är lika med noll, men värdfullt både för mig och barnen att hälsa på mormor och morfar. Det blir inte så ofta eftersom vi bor så långt ifrån varandra.

Dagens bild



JomJom hjälpte till att rensa ogräs i potatislandet.

Igår hade vi en heldag ute på språng. Var och hälsade på både min kusin sen en kompis och hennes 1-åring. Roligt! Imorgon ska vi och hälsa på en annan kompis och hennes lille kille. Sen har vi gjort klart alla besök och utflykter tror jag för den här gången.


------------------------------------------------------------------

Nolia marknaden

Igår var jag och brorsan på Nolia marknaden i Umeå. Hade inte tänkt gå dit men blev lurad av honom att följa med eftersom han ville köpa något därifrån. Hittade det han ville ha och så blev det lite andra inköp också såklart. När man ändå var där. Hittade bland annat någon skrubbgrej till benen.
Gick omkring i mathallen men blev inte alls sugen på att köpa något. Tvärtom blev jag mätt av alla olika lukterna. Det enda som fick följa med hem var ett samiskt tunnbröds liknande bröd.
Utanför hittade vi däremot en vagn som sålde sockermunkar. Ett måste på marknader!


Minns min mormor som brukade göra dom när vi var små, mmm!


--------------------------------------------------------------------

Regn

Hej på er!
Senaste dagarna har det varit regn och grått, riktigt tråkigt väder. Barnen tycker att det spelar mindre roll. Häromdagen följde dom med mormor till affären några hunder meter bort. Dom lyckades övertala mormor att köpa glass (gissar att det var ganska lätt, hehe) sen hade dom suttit utanför affären och ätit glass. Uppehåll just då men annars riktigt grått och ruggigt.

Eller som min bror sa "det är för rått ute nu". Ordet "rått", som allstå betyder fuktigt och kallt, är nog ganska norrländskt och inget som jag brukar använda mig av heller. Barnen stod som stora frågetecken - "vadå förrått?"

Men det är ju inte bara tråkigt med regnet. Alla som har gräsmattor och trädgårdsland som varit krut torra är nog glada. Dessutom kan det se väldigt vackert ut i naturen också med regndropparna.



Igår var jag och hälsade på en barndoms kompis och fördrev några timmar. Satt och pratade och helt plötsligt hade det gått flera timmar. Minns när vi var små och var bästa vänner. Hela dagarna var vi med varandra och sen när vi kom hem kunde vi sitta flera timmar i telefon också. Nu är det lite annorlunda. Men det är alltid lika roligt att träffas även om det blir ganska långt mellan gångerna.


-----------------------------------------------------------------------

Snorkling

Idag har barnen badat på badstranden här i byn. Min bror gillar ju att dyka och hade en uppsättning snorkel till Soso också. Perfekt!
 

Så här ligger dom och fotograferar abborrar tydligen.


-----------------------------------------------------------------------

Junsele Djurpark

Igår åkte vi till Junsele Djurpark. En liten djurpark mitt i skogen men väl värt ett besök. Efter att barnen "Är vi framme nu?" ett okänt antal ggr - kom vi fram tillslut! Inte ofta vi sitter i bilen och kör mer än 20 minuter när vi är i Malmö så efter 2 timmar var dom ganska trötta på att åka bil.
Junsele Djurpark var riktigt mysig. Även om den är liten så hade den många sevärda djur. De flesta djuren såg vi riktigt bra, roligt och spännande när man kommer nära djuren!


Ett annat stort plus var att dom har tider när dom presenterar några av de mest populära djuren, vita tigrarna, björnarna och tigerungarna. Man får verkligen med sig så mycket mer när man får höra lite om djuren ifrån deras skötare. Information om djuren som art och även om just deras djurs personligheter!


Här presenteras en vit och en gul tiger. Dessa var ungar från förra året och deras skötare tog fortfarande hand om dom.


Björnarna fick man också en närmare presentation av. Ljusbruna hannen Loke är just nu Sveriges äldsta björn på djurpark med sina 32 år. Skötaren delade ut äppelbitar som vi fick kasta till björnarna och dom gjorde konster, satt på befallning och vinkade med båda tassarna innan dom fick äppelbitarna. Såg hur kul ut som helst!


Några andra djur som man kom riktigt nära var getterna. Soso älskade att klappa dom och hade nog kunnat stanna där resten av dagen.


Här är tigerungarna som är 6 veckor gamla. Deras mamma tog inte hand om dom så dom blev matade med nappflaska. Tyvärr fick man inte klappa dom, men man fick komma riktigt nära iallafall.
Det var verkligen en mysig djurpark och jag fick också känslan av att djuren har det bra också. Tillskillnad mot andra djurparker jag sett. Dom hade stora inhägnader men utan att man själv behövde gå jättelångt, eller ha med sig en kikare för att se djuren.
Verkligen värt resan dit - Rekommenderas!

--------------------------------------------------------------------

Ramadan!

Önskar er en välsignad Ramadan! Ramadan Mobarak, Ramadan Karim!
Alla som fastar, må Allah acceptera er fasta och underlätta för er!
Den bästa Ramadan jag haft hittills var när vi var i Syrien. Där var det verkligen Ramadan känsla! Adhan (böneutropet) från moskéerna. Alla människor runt omkring. Värmen. Alla små restauranger som serverade en massa små rätter när alla kom för att bryta fastan. Fullt med folk på gatorna kring marknadsstånd och småbutiker som var öppna långt in på kvällen. Sen innan gryningen gick en man runt med en trumma för att väcka folk. Vakna, sohor och be. Ramadan Karim!
Det var verkligen oslagbart!
Hoppas verkligen, InshAllah, att vi får möjlighet att åka dit nästa år igen.
-------------------------------------------------------------------------


I norra delen av Sverige

Hej på er!
Vi har rest till mina föräldrar och befinner oss sedan i fredags i norra delen av Sverige. Redan från första dag kändes det helt rätt, lämnade ett regnmulet Malmö och landade i ett solvarmt Umeå!

Vi passade in vår ankomst precis samma dag som mina föräldrar kom hem från sin semseterresa. Dom har varit två veckor i Afrika och har en vecka semester till så det passade bra att vi kom nu.
Idag har barnen  fiskat på bryggan med mormor. Soso älskar att fiska men Jomi är mer som mig, titta på är helt ok.
Katterna brukar också följa med ner till bryggan. Dom vet att det brukar bli mat.
Soso fick två fiskar idag och var helnöjd! Katterna också.
---------------------------------------------------------------

RSS 2.0