Knafe

En riktigt god arabisk efterrätt är Knafe/ Knafa. Den passar särskilt bra nu under Ramadan (eller annars) när man bjuder hem folk t.ex. för det blir ganska mycket, och den är absolut godast att äta när den är nygjord! Så här brukar jag göra knafe...

Till denna efterrätt behöver man:

1 paket "kataifi pastry" (liknar minispaghetti) brukar finnas i frysdisken >>
1 förpackning halloumi ost
2-3 msk ghee smörolja (det går bra att använda vanlig olja också)
pistagenötter naturella



Smeten:

1 liter mjölk
1 st grädde på burk [kuchta] (liten burk som det står "puck cream" på) >>
1 ½ dl mjöl
2 msk socker
1 tsk rosenvatten
lite saffran (efter smak)

Sockerlag:
2½ dl vatten
5 dl socker
1 tsk rosenvatten
1 tsk pressad citron
lite saffran


Sockerlagen: Koka upp vattnet och sockret tillsammans. Tillsätt rosvatten och pressad citron. Citron behövs för att sockerlagen inte ska kristallisera sig. Och lite saffran (om man vill, efter smak). Låt svalna.

Smeten: Börja med att ta lite mjölk i en gryta och vispa ut mjölet i (så att det inte blir klumpar). Häll sedan i resten av mjölken och de andra ingredienserna. Värm sedan på medium värme, rör hela tiden tills den blir lite tjock. Låt den svalna.

Dela och riv isär "minispaghettin". Riv ner dom till några cm långa. Värm 2 msk smörolja (eller vanlig olja) och häll 2/3 delar och sprid ut. Blanda runt lite med händerna.

Sprid ut hälften av "minispaghettin" på en ugnsäker bricka eller bakplåt med kanter så att det täcker botten bra.
Lägg på smeten, sprid ut den jämt.
Dela halloumi osten med händerna till mindre bitar (mängd efter smak) och sprid ut.
Krossa pistagenötter och sprid ut.
Lägg sen på resten av "minispaghettin" ovanpå.
Häll sedan över resten av ghee/smöroljan.

Grädda i ugnen 200 grader, tills den blir gyllenbrun. Varje ugn är ju olika, men det kan vara bra om man börjar värma underifrån. Sen både uppe och nere. Om ni förstår vad jag menar. Så att det blir gräddad bra underifrån också.



Man kan sprida ut lite krossade pistagenötter ovanpå ocskå efter att man tagit ut den ur ugnen.
Häll på sockerlagen och låt den svalna lite, skär upp och den är färdig att avnjutas!

Tips! Om det skulle bli något kvar måste den förvaras i kylen. Vill man ha den dom nygräddad igen värm den en kort stund i micron.

--------------------------------------------------------------




Kommentarer
Postat av: Emma

Mm den såg jätte god ut, ska testa göra den någon kväll :)



Önskar dig en välsignad Ramadan, Inshallah !

2010-08-16 @ 14:12:56
URL: http://alhayaty.blogg.se/
Postat av: Sara

Ser fantastiskt gott ut!!!

2010-08-16 @ 23:31:27
URL: http://saraofgothenburg.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Hej/ salam aleikum! Gjorde denna knafe i helgen, har letat flera år efter ett bra och smidigt recept men ej hittat något riktigt bra. Detta recept var kanon, min man blev överlycklig och barnen med för den delen. 1000 tack. Ramadan Mubarak! Cecilia

2011-08-10 @ 19:39:37
Postat av: Camol

Cecilia

wa aleikom salam. Vad roligt att du gillade receptet!

Ramadan Mubarak!

2011-08-13 @ 02:00:21
URL: http://camol.blogg.se/
Postat av: Anonym

du gör knafe helt fel, svenne!!

2011-08-28 @ 19:52:37
Postat av: Camol

Anonym

Jaså tycker du? Receptet är inte från någon "svenne" iallafall ;) Dessutom blir det riktigt gott!

2011-08-29 @ 23:55:24
URL: http://camol.blogg.se/
Postat av: S.M

Det låter helt fantastiskt gott!! Måste prova nångång. Lägger till detta på min to-do-list.

2011-12-01 @ 14:38:32
URL: http://sugarmanias.blogg.se/
Postat av: Fatima E

Salam elikom!



Verkar så gott! Blev så glad att jag hittade här receptet och funderar på att göra det när mina föräldrar kommer hit nästa vecka från Irak Inshallah :-)



Fi amman iAllah

2012-06-02 @ 19:38:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0