Sparken

Nu har vi varit och handlat. Så nu tror jag nog vi har allt för att göra en god nyårsmiddag imorgon. Och är man på landet så klart man ska ta sparken när man åker till affärn :) 
Mamma har t.o.m en cykelkorg på sparken. Så praktiskt!


-------------------------------------------------------------------

Bamse och Tiger

Mina föräldrar har två katter som är hur mysiga som helst. Dom är så goa. Ena är så go att han inte bara vill sitta i knät. Han vill sitta eller halvligga på ens axeln (!) Någon annan som sett en katt göra det?Kompisarna ligger och myser i värmen från elementet.

Nästan så att man blir sugen på att ha en egen kisse. Om man hade bott på landet.

------------------------------------------------------

29 december

Dagarna bara rullar iväg. Snart är det nyår också!

Häromdagen var min kusin och hennes familj här och hälsade på. Eftersom vi kände oss ganska nöjda med julmaten blev det pajbuffé istället. En stor sallad och hembakat tunnbröd till. Det blev riktigt gott!

Igår var jag till stan och hälsade på några kompisar. Jag själv, alltså utan barnen, annars brukar dom ju alltid följa med mig. Det var ganska skönt faktiskt att hälsa på kompisar utan barnen. Hur roligt det än är att ha dom med så känns det som att man inte hinner fördjupa sig i något samtal. Särskilt när barnen är små är det ju lätt att det händer något. Sen vill barnen också fråga saker, hur gammal är din mamma, var bor din mormor och sånt...

Jag och en till tjej var barnfria och den tredje har inga barn. Efterråt reflekterade vi över hur mycket vi hade hunnit prata. Annars när vi träffas så blir det mest kring barnen. Blir väl så när man har småbarn. Men nu blev att vi hann prata en massa minnen från när vi var mindre. När vi gick i högstadiet och umgicks hela dagarna och när vi väl kom hem så satt vi och pratade i telefon också flera timmar. Och så en massa prat om vad alla gamla klasskompisar bor och gör. Facebook är ju helt fantastiskt. Där kan man ju t.o.m. få veta vad dom äter till middag dag efter dag konsaterade vi ;)

Idag har jag planerat en trerätters middag till nyårsafton. Jag och mamma har varit och handlat men har kommit på några saker som vi måste köpa imorgon också.


-------------------------------------------------------------------------


Snöskor

Idag har jag provat brorsans snöskor. Jag köpte ju faktiskt ett par "snöskor" själv innan vi åkte upp hit. Har ofodrade stövlar annars och dom hade blivit för kalla redan när vi var i Malmö. Ska man till norra Sverige så får man ju räkna med att det ska vara betydligt kallare. Alltså funkar det inte med ofodrat. Ut ska man ju iallafall menar jag. Köpte alltså ett par skor som skulle klara av snön och kylan lite bättre, det blev ett par svarta "fejk-ugg's".

Har inte velat köpa sånna skor innan eftersom vintern i Malmö oftast består av en massa salt-slask. Skor i mocka och liknande suger ju åt sig så mycket och blir förstörda. Dömt att misslyckas. Dessutom har alla sånna fejk-ugg's jag provat hittills varit hårda och konstiga och sett ut som Kalle Anka fötter. Dom riktiga ugg'sen är ju så sköna men inte riktigt värt det...

Nu lyckades jag hittade jag dom på Skopunkten och provade utan några förhoppningar. Dom hade flera olika modeller och hittade faktiskt några som är lurviga och gosiga på insidan, t.o.m. sulan är mjuk och gosig. Stadig sula under och ingen Kalle Anka varning på bredden heller. Alltså fick dom bli mina nya snöskor. Att ha här uppe i norr när det är nedåt minus 10 grader. 

Dom snöskorna jag provade idag var dock riktiga snöskor, tennisracket-stilen. Brorsan är ju lite av en äventyrare gillar en massa olika aktivteter, bara det sker i skogen eller på något berg.Jag nöjde mig dock med att vandra omkring lite på gräsmattan för att se hur det gick. Snön är nog egentligen för lös och mjuk trots allt, men det gick ju betydligt bättre än utan snöskorna iallafall. Roligt att prova! Hade varit ännu roligare att vandra lite längre, men då får han fixa ett par till. Gillar inte att gå själv...
 

---------------------------------------------------------------------

Lite varmare väder

Idag har vi haft lite varmare väder. Eller vad säger jag? Det har varit minus 10 grader. Men annars har vi haft nästan 30 minus grader flera dagar. Då vill man verkligen inte gå ut alls. Har bara varit inne. Tur att mamma och pappa har stort hus.

Dagen innan julafton var vi och hälsade på en kompis och hennes lille pojke. Men annars vill man egentligen inte alls gå ut när det är så kallt! Dessutom kan det ju vara direkt farligt om man blir ståendes med bilen mitt ute i skogen.

Nåja, idag var det alltså lite humanare temperatur. Vi var ute på gården och barnen fick åka med brorsan på skotern. Så det var dagens höjdpunkt! Hann inte ta något kort på dom innan dom åkte iväg och sen när dom kom tillbaka hade jag redan hunnit gå in. 10 minus grader är trots allt ganska kallt det också.

---------------------------------------------------------------------------------------

Julafton

Hoppas alla haft en mysig julafton! Vare sig ni firat eller inte.
Det blir alltid en massa diskussioner om det här har jag märkt. Om det är OK för mulismer att äta julmat, klä en julgran eller ta emot presenter av icke-muslimska släktingar eller vänner.

Jag kan inte säga att jag firar jul. Jag firar inte att Jesus föddes (även om Jesus är en profet för oss muslimer också). Men myser gärna med familjen den 24 december. Äter julmat. Ger och tar emot presenter. Varför inte? Det är en svensk tradition och jag är svensk. Jag har konverterat till Islam, men jag är fortfarande svensk. Sådärja, då var det utrett.

Igår klädde vi julgranen. Så här fin blev den:Ingen trendig eller prydlig inrednings-tidnings-gran, utan en helt vanlig julgran. Pyntad av barnen, precis som det ska vara. Minns själv när man var liten, att pynta granen var det roligaste som fanns ju!

Idag har vi ätit risgrynsgröt till lunch. Tittat på Kalle Anka. Knäckt nötter. Ätit julmat och druckit julmust. Fått julklappar av jultomten. En helt vanlig julafton alltså!


Barnens favorit presenter var nog Buzzlightyear och Woody. Hittade den här bilden som någon tagit när jag kollade igenom dagens bilder nu efter att dom somnat.Sista bilden för dagen. Allt är slut. Till och med filmen vi höll på att kolla på. Hälsoresan.

Sovgott!


-------------------------------------------------------------------


Tack och lov!

Idag har jag fått glada nyheter! Alhamdulillah, tack och lov! Ni som vet vet, om inte så ska jag vara lite hemlig. Precis som det ska vara ibland när man bloggar eller...

Och en annan rolig nyhet jag kan dela med mig av, min svägerska (eller makens kusins fru, finns det något ord för ett sånt släktband?) har fått bebis, en liten flicka! Så henne och hela lilla familjen ser vi fram emot att träffa när vi kommer hem igen.

Pratade med henne igår och hon och lilla flickan mådde bra. Hoppas att hon får lugn och ro och får lära känna sin lilla bebis utan en massa stress. Det är en sak som jag tänkt mycket på när det gäller skillnaden mellan hur "vi svenskar" och araber agerar när någon i familjen fått barn. Vi svenskar är väl glada att dela med oss av goda råd men vi är oftast försiktiga med att tränga oss på. Väntar någon veckan åtminstone innan man går och hälsar på nyfödda bebisar.

För araber (generellt verkar det som) är goda råd mer som en order. Såhär ska man göra! Svärmor eller någon annan ska helst flytta in och ta hand om allt hemma precis efter förlossningen. (För att nyblivna mamman antas vara så medtagen av förlossningen?)

För mig känns det här mer som stress. Tycker det är bättre om man kan få ta det lugnt. Ta den tid man behöver för att komma in i sin nya roll och de omställningar som blir när man precis fått en ny familjemedlem. Lära känna sin bebis i lugn och ro. Sen får svärmor och resten av släkten gärna komma hälsa på.

Jag har ju den förmånen att jag är svensk. Alltså är det OK för mig att säga ifrån, vara lite annorlunda. För jag är ju svensk. Men tror inte att det är samma sak om man är infödd, så att säga.

Nåja, det finns fördelar och nackdelar med båda kulturer. Den stora fördelen med att vara mixfamilj är ju att man kan plocka det bästa ifrån bådas kulturer!


------------------------------------------------------------------------

Kallt!

Dagens vinterväder är kallt! Minus 23 grader och runt klockan 12 när solen borde stå som högst når solen ungefär så här högt.Nu ser bilden lite mörkare ut än vad det är ut i verkligheten. Men ändå.

Känner mig inte alls sugen på att gå ut när det är så kallt men barnen tjatar så det får bli utgång iallafall. Får se hur länge dom har lust att vara ute...

-----------------------------------------------------------------------------

22 december

Känner mig mer och mer tacksam för att vi kom fram med tåg förra veckan och inte väntade till efter helgen. Nu verkar det ju vara fullt kaos med tågen. Och vägarna också på vissa håll. Alhamdulillah, tack och lov att vi redan är framme. Lider med alla som är i snökaoset som blir i södra Sverige med oplogade vägar och salt. Här har det också snöat en massa. Men har en renplogad väg utanför huset iallafall så det gör inget!

Idag har vi varit och hälsat på min kusin och hennes man. Fick några jättefina julgrupper som hon gjort själv. Jättefina, tack så mycket!Sen var vi till stan och köpte dom sista julklapparna.

Föresten fick jag en överaskning när vi kom hit upp till mina föräldrar. Normalt sett så brukar mottagningen på mitt Comviq ta slut så fort man kör utanför stan. Men nu fungerar det helt perfekt till och med här uppe i skogen. (Innan har jag fått lov att byta till ett Telia-kort) Men nu behöver jag inte byta och hålla på. Skönt, och inte en dag för tidigt!


----------------------------------------------------------------------------


Mjuksnö var det här

Det har kommit en massa snö här uppe i norr. Tack och lov, där den ska vara. Ett tag hade vi ju mer snö nere i Skåne än vad dom hade här uppe. Men lämpligt nog dagen innan vi kom hit så snöade det flera dm så nu finns det lite snö att rulla runt i. Ja barnen alltså... Fast även vi "vuxna".

 

Min bror som leker kurragömma med barnen i snön. Mjuksnö. Eller kallsnö. Det är såhär snön ska vara! Inget salt eller slaskblask så långt ögat kan nå.


----------------------------------------------------------------------


Resan norrut

Hejsvejs! Här kommer en liten uppdatering igen. (Ska bli bättre på att uppdatera)

Har haft fullt upp senaste veckan. Med saker att göra och saker i allmänhet. Har varit i moskén flera dagar i rad när det var Ashura så det blev lite sena kvällar, har varit så trött i huvudet och ingen energi alls. Nåja. Även om det varit sorgetiden nu under Ashura så har jag blivit på bättre humör genom att gå till moskén. Inte bara har jag varit där med min kära svägerska utan också träffat bloggerskorna MammaMarie och Ala flera dagar, och dessutom en annan tjej som också var svensk konvertit, MashAllah. Jätteroligt var det att träffa er allihopa! 

Igår påbörjade vi så vår resa norrut mot mina föräldrar. Tog X2000 ifrån Malmö, sen skulle vi byta till nattåget mot Norrland. Men det blev inget nattåg. Tåget var mer än en timme försenat ifrån Malmö och innan vi kommit fram till Stockholm så hade det blivit tre timmar försenat. Det fanns inte med i planeringen. Nattåget hade avgångstid en timme efter att vi skulle kommit fram till Stockholm så det fanns inte så mycket marginal. För första gången så hoppades jag att tåget, nattåget alltså, skulle vara försenat så att vi skulle komma med det. Men det var det inte. Tur för dom som kom med det. 

Alltså blev det tvärstopp på Centralen i Stockholm. Kom fram klockan 23.30 så det var inte så roligt. Men SJ var faktiskt väldigt bra i sin information. Vi fick veta redan när vi satt på tåget hur vi skulle gå tillväga och SJ hade öppet på sitt kontor på Centralen för att ta emot oss. Bokade om biljetterna direkt när vi kom fram och fick sova på ett hotell mittemot. 
 


Utsikten ifrån vårt hotellrum. Efter att vi ätit en riktigt god hotellfrukost med allt man kunde tänka sig så checkade vi ut och tog tåget mot Sundsvall 10.30 idag. Ifrån Sundsvall blev det buss mot Övik. Tack och lov kom vi fram helskinnade för det har snöat konstant hela vägen. Från att vi lämnade Malmö igår tills idag när vi kom fram till mina föräldar.

Har släpat väskorna genom snön så att jag fått blåsor i händerna. Men fram kom vi alltså, tillslut.


---------------------------------------------------------------------------------

Lucia och Ashura

Hej på er!
Väldigt tråkig blogg jag har just nu. Men det har tyvärr hänt något som gjort att jag har noll lust att blogga. Men iallafall. Jag har ju några trogna som tittar in här, bland annat min kära familj, så lägger in en liten uppdatering.

Idag har det alltså varit Lucia. Och som svenskar boende i Sverige så är det ju klart att man ska vara med på ett hörn så vi har varit på Jomi's dagis för att titta på deras Luciatåg. Jomi har gått och sjungit "Vi komma vi komma" och "Litet hus i skogens slut" i flera veckor nu. I år hade dom slagit ihop två avdelningar och gjort Luciatåget utomhus. Det blev riktigt gulligt med alla barn i overaller och full mundering, och så på det tomte eller lucia kläderna!Jomi var tomtenisse med svartskägg. (Älskar dom här rånarluve-mössorna så himla bra, mössa och halsduk i ett)

Minus 3 grader var det. Och blåsigt. Riktigt kallt alltså för att vara här! Men man har väl kläder efter väder. Fast lite kallt blev det dock tillslut, trots allt. Lite kaffe, pepparkakor och lussebullar utan saffran (dagis-style) blev det sen åkte vi hem för att värma oss.

Annars är det ju Ashura nu. Vår sorgetid. Under Ashura minns vi hur Imam Hussein (barnbarn till Profeten Mohemmed) blev martyr när han dog när han försvarade Islam mot de som ville förtrycka och förstöra Islam. På den 10:e Ashura dödades han och den dagen är alltså lite speciell. Men alla andra dagar hålls också förläsningar i moskén. I lördags var jag där och hoppas hinna gå några ggr till innan vi åker upp till norrland på torsdag.


--------------------------------------------------------------------------------------

Sängbyte

Igår bytte killarna plats i sängen. Så nu sover lille Jomi på övre platsen. Stora killen. Det var Soso som ville byta. Han börjar vilja ha det mörkare i rummet än hans lillebror och i den nedre sängen blir det ju mörkare så. Bytt, bytt.Alla nöjda och glada.

Föresten byta, bytt, bytat heter det här nere i Skåne har jag fått lära mig? Dom har bytat. Ja så nu har dom alltså bytat säng med varandra. Soso har börjat prata mer och mer skånsk dialekt nu sen han började skolan. I fredes hade vi gympa. Inte i fredags. Eller i [fredass] som jag säger. Tills nu har jag lyckats påverka honom ganska mycket med min dialekt, men nu verkar det vara kört. Hehe. Nämen har hört många barn som byter dialekt beroende på vilka dom pratar med. Skånsk och norrländsk dialekt är ju ganska olika också så man hör skillnaden. För första gången får man höra att man pratar så rent. Norrländska är rent. Det är inte så ofta får höra det annars ;)

--------------------------------------------------------------------

Goda grannar

Igår kom vår snälla granne förbi med några julklappar till barnen. Så gulligt att jag blev alldeles rörd. Har hjälpt henne att köpa några småsaker eftersom hon hade skadat sig i höst här så hade hon lite svårt att ta sig ut. Men inte hade hon behövt köpa något. Bjöd in henne på fika och sen blev det att vi pratade bort resten av eftermiddagen. Tur det finns goda grannar också. Öppnas inte förrän på julafton! 

Imorgon är det bara en vecka kvar tills vi åker upp till mamma och pappa och lillebror. Längtar!


---------------------------------------------------------------------------

 

Föda-barn-prat

Idag har vi varit hemma hos svägerskan. Igen. Igår var vi också där. Svärmor opererade ju sig i veckan och bor tillfälligt hos svägerskan för att vila upp sig och bli ompysslad. Dom bor grannar så det är ju nära tillhands. Igår när svägerskan var ute och gjorde ärenden så lagade jag mat som vi tog med oss dit och åt middag tillsammans. Idag lagade svägerskan maten. Gott och mysigt att äta tillsammans!

Kusinen och hans fru kom också med oss. Hon är höggravid. Och väldigt mycket bokstavligen h-ö-g-gravid. När vi åkte för att hämta dom frågade maken när hennes beräknade dag var. Jag mindes fel och sa imorgon. (Det är idag!) Hans spontana svar var Va? Och hon ska ut? Tänk så föder hon. Hehe, nja riktigt så snabbt går det väl inte. Från första värken tills bebisen är ute. Eftersom brorsans fru också ska föda snart så blev det en väldigt massa föda-barn-prat. Helt plötsligt känner man sig gammal och erfaren. Jag som alltid har varit så "ung och oerfaren" eller? Kändes gött att få dela med sig av lite kloka råd iallafall. Och passade såklart på att skryta lite om att jag födde mitt andra barn helt utan någon som helst bedövning. Japp. För sån superwoman är jag. Eller så lägger jag till att det inte hanns med...

Bästa rådet till alla som ska föda barn tycker jag iallafall är att 

1. Alla är rädda för att föda. Det hör till och är fullt normalt. Men är kroppen byggd för att bli gravid så är den byggd för att föda ut ett litet barn också.

2. Ta det lugnt! Försök bara att ta det så lugnt som möjligt och hur ont det än gör så försvinner smärtan så snart bebisen är ute. Helt fantastiskt!  

Minns hur ont jag hade på min första förlossning. Aldrig mer! Aldrig, aldrig, aldrig mer, ett barn får räcka tänke jag när jag hade värkar hela dagen. Men när jag hade en liten helt fantastiskt bebis på magen på kvällen så var smärtan bortglömd. Så gott som. Och varför inte en till?

Vi har ju ett stycke barnvagn i hallen. Ja än. Jomi har inte åkt i den på säkert ett år.

 

Numera en väldigt praktisk inredningsdetalj i vår hall. Hm. Jack-betjänt?
Men man vet ju aldrig...


-------------------------------------------------------------------------------


Slask och vita stövlar

Vad är det här? Snart ska vi åka till Norrland men just nu verkar det som att det är vi här nere i Skåne som har mer snö. Ska det inte vara tvärtom? Idag har det varit en riktigt hemsk dag. Ja faktiskt, inte alls rolig. Har snöat och blåst massor. Har plumsat oss igenom allt snöslask som blir när man häller några kilo salt på alltihopa. Och nu är mina f.d. svarta stövlar vit flammiga istället.

Har varit iväg till svärmor för att hälsa på henne efter operationen men man vill egentligen inte alls gå ut utan bara stanna inomhus när det är sånt här. Imorgon ska vi vila upp oss hade jag tänkt. Sovmorgon blir det först för barnen har börjat bli förkylda så ska låta dom vara hemma ifrån dagis och skola.

Hörs!

--------------------------------------------------------------

RSS 2.0