29 juli

Nu under Ramadan har det blivit att vi ätit ordentlig mat varje dag till fotor. Soppa. Ris. Dolma. Kobba. Sås. Grillat. Burek. Igår tänkte maken dessutom att vi skulle äta extra vitaminrik mat. Bara för att vi fastar och inte hinner eller orkar äta så mycket. Idag blev det tvärtom. Var så sugen på snabbmat!

 

Blev cevapi. Salt, fettigt och mycket vitt bröd. Mums!

 

Sen har vi ätit vattenmelon. Hämtade vattenmelon från möllan. Köper mycket hellre vattenmelon från småbutikerna som har frukten utomhus. Enligt erfarenhet brukar dom vara mycket godare, rödare och sötare än dom man köper på stora butiker inomhus. Min teori är att dom mognar mer och blir sötare när dom får sola ute.

 

Riktigt gott och perfekt avslut på dagen.

 


Tamarind saft

Både idag och igår har det varit hur fint väder som helst. Typiskt. Bara för att vi fastar och inte kan gå och grilla på stranden. Men man gör väl det bästa av situationen. Älskar värmen ändå. Igår grillade vi utanför svärmor till fotor, när vi bryter fastan. Blev en massa gott. Brukar inte orka äta så mycket men bara för att det var grillat gick det ner lite extra.

 

Vissa saker, maträtter, sötsaker och drycker bara ÄR Ramadan för mig. Saker som är så goda, men som man i princip bara köper under Ramadan. Det är då Ramadan känslan infinner sig! En av dessa är såklart dadlar. Mjuka, saftiga ... mmm.

 

En annan sak är Tamarind saft. Drack det första gången när vi var i Syrien under Ramadan. Sen dess minns jag Syrien, värmen, känslan, synen av en man i traditionella arabiska kläder men en silverbehållare på ryggen, klingade glas... Tamarind saften med en aning av rosvatten. I Emiraten bjöd dom på Tamarind saft i plastmuggar i dom stora galleriorna på kvällarna under Ramadan. Också gott, även om det inte kändes lika genuint som i Syrien.

 

Köpte hem Tamarind saft häromdagen och den var precis så god som den ska vara. Väldigt populär under Ramadan. Ska drickas med mycket is. Så gott! Instruktionerna på hur den ska blandas är dock lite oklar. Pratade häromdagen med svägerskan om hur fastan gör att hjärnkapaciteten går lite långsammare. "20% syrup 70% vatten" ... Resten då? Is kanske. För visst räknar man fortfarande till 100%?

 


23 juli

Hej på er!

Fastan går riktigt bra. Alhamdulillah. Är man förberedd mentalt på att man inte ska äta så blir man inte så hungrig faktiskt. Är mest rädd för att jag ska råka dricka lite vatten. Av misstag. Det går ju så snabbt. Speciellt när man är törstig. Men har klarat mig hittills. Nu när Ramadan började så tänkte vi att det är bäst att inte göra så mycket mat. För man orkar ju inte äta så mycket. Sagt och gjort. Sen var det så att vi blev sugen på att göra dolma. Alltså fyllda rullade vindruvsblad. Sen kan man ju fylla en massa annat gott också så som mini auberginer, små zucchini, lök, paprika... Ja mer och mer blev det. Det är ju så gott!

 

Ta den stora grytan sa maken när vi hjälptes åt i köket. Stora grytan är en av de 10 liters grytor vi använder i princip endast när vi bjuder hem halva släkten på middag. När vi blev färdiga undrade han om det verkligen var största grytan vi har. Oj det blev rekord, hela grytan var fylld upp till kanten. Vad hände. Vi som inte skulle laga så mycket mat. Nu har vi dolma för en hela vecka. Stora serveringsfatet. Efter att vi ätit. Gott blev det i alla fall. Tack och lov.

 

Receptet på min irakiska dolma kommer snart...

 


Hemmafru

I veckan nu innan Ramadan började turades vi om att vara sjuka. Det började med att Jomi av okänd anledning fick feber en kväll. Det gick över dagen efter sen var det makens tur, därefter var Soso däckad i två dagar. Sen var det slut. Hoppas jag i alla fall. Vill inte bli sjuk, speciellt inte nu när det är Ramadan.

 

Hursomhelst så passade jag på att göra lite hemmafru-saker när vi ändå höll oss hemma. Som att rensa undan onödiga saker och laga lite olika mat att frysa in inför Ramadan. Ena dagen blev det burek (fyllda vårrullar) och andra dagen blev det kobba (irakisk variant av kroppkakor). Skönt att ha sånt i frysen eftersom det är SÅ gott med lite olika plockmat till soppan när man ska bryta fastan.

 

Laddade frysen, som man brukar säga.

 

 


Ramadan

Nu är vår fina fastemånad Ramadan här! Det blir långa dagar men tack och lov är man frisk och stark. Man klarar av mer än vad man tror. Alhamdulillah. Önskar er alla en trevlig Ramadan! Och ni som fastar, må Allah acceptera er fasta och underlätta för er!


15 juli

Senaste dagarna har barnens kusin varit hos oss. Dom bor i Köpenhamn och när dom skulle hem stannade han kvar här i Malmö ett tag till. Så senaste dagarna jag vi haft tre barn istället för två. Han är två år äldre än Soso och har varit så snäll. MashAllah. Många barn kan verkligen vara hur busiga som helst när deras föräldrar är med. Men när dom är själva är dom exemplariska, hjälpsamma och snälla. Har knappt märkt att vi hade ett till barn. Inte en sekund var dom ovänner eller ens kivades om någonting. Barnen har haft det riktigt roligt. Även om vädret varit lite si och så. Jaha så solen lyser idag. Ut och leka, passa på. En halvtimme senare har det från ingenstans kommit världens regnmoln och det börjar tokregna. Snabbt in igen. Och en stund senare lyser solen igen. Eh. Svensk sommar var det.

 

Bjuder på en bild som är en månad gammal nu. En av mina bästa vänner från Norrland kom ner till Malmö och hälsade på oss. Efter att hon varit i Västra Hamnen och Bo01 ("finare områden") och sett Turning torso tog jag med henne på en promenad till Rosengård. För att visa att det är ganska fint på sitt sätt där med. Och nåt att bocka av på turist-listan. Nåväl, efter att ha sett fin och billig frukt och grönt råkade vi hamna mitt framför ett blodigt slagsmål (!) Hoppsan. Efter sex år i Malmö och otaliga promenader på just denna sträcka, och på alla andra platser i Rosengård för den delen, har vi aldrig sett ett slagsmål ute på gatan. Varför just den dagen. Då jag skulle visa hur fint, lugnt och allt det där det är på Rosengård. Typiskt. Fel plats vid fel tidpunkt. Men annars är ju Rosengård fint, på sitt sätt. Jomi stod modell och jämförde sitt gap med Zlatan's.

 


Väderrapporten

Vädret, vädret. Kanske skulle blivit metrolog så jag fick vara på TV och presentera vädret. Minns att vi hade en kille i paralellklassen i skolan som kallades Pohlman. Bara för att han pratade så mycket om vädret när han var liten. Sen hängde namnet kvar. Ni vet, efter John Pohlman, metrologen som alltid presenterade vädret på den enda TV kanalen som fanns. Typ. Under hela 80 och 90-talet (det vill säga hela våra liv på den tiden). Han var ju vädret själv. Nu blir det alltså mer väder prat. Snart är det jag som får det smeknamnet.

 

Kan det inte vara fint väder snart?! Senaste dagarna har vädret varit så omväxlande (som det heter) att man bara vill skrika lite. Sol. Nu. Tack! Har ösregnat, lite sol, sen mulnat på igen. Ingen idé att göra något vettigt med andra ord. Man längtar efter sommaren hela året. Sen när den väl kommer är det inte ens som man föreställt sig, förväntat sig eller hoppats på. Nåja slut på gnäll. Har en massa jobb och andra saker som tynger ned kanske därför det känns bra att klaga lite extra på vädret. Hoppas bara att det hinner bli fler stranddagar innan Ramadan börjar nu i slutet av Juli.

 

Vet att den här bilden är lite uttjatad, men det stämmer ju. Hehe.


9 juni

Igår var det helt underbart väder här i Malmö! Äntligen riktig sommarvärme, som vi har längtat. Vi gjorde det enda rätta och åkte till stranden. Vi var inte dom enda kan jag ju säga. Hela parkeringen var full. Och mer därtill. Men nöden har ingen lag. Grilla och bada skulle vi ändå. Hittade en ny plats i arabiska viken som var helt perfekt.

 

Barnen badade och lekte och sen åt vi grillat, finns det nåt bättre! Man måste ju passa på, som det heter. Och mycket riktigt, idag var det halvmulet och blåsigt. Igen. Hoppas att det kommer fler fina dagar snart så man hinner känna att det är sommar innan sommaren är slut.

 


Äntligen!

Äntligen fungerar blogg appen igen! Nu blir det blogga av. Som normalt igen. Eller iallafall med lite mer bilder. Så bra!


3 juli

Idag har vi jobbat. Som vanligt. Soso har en klasskompis som flyttat in precis bredvid - och dom har gård - Lyckan är gjord! Så nu håller barnen till där om dagarna så ofta dom kan.
 
Dagens diskussion här hemma gick sen huruvida man skulle få glass eller inte om man inte ätit upp sin mat. Är inte den som försöker tvinga barnen äta mer än dom orkar. Men idag lämnade Soso  halva tallriken och sa att han var  mätt. Jaha sa jag, då orkar du inte nån glass sen heller. Efter några sekunder svarade han  "Jo men jag har bara lite till plats kvar i magen och den måste jag spara till glassen. Det är därför jag inte kan äta mer".
 
Mycket smart svar tyckte jag. Dessutom var glassen dom skulle få "nyttig". Enligt demonstratören på CityGross häromdagen. Isglass i en liten tetrapack som inte innehåller färgämnen, konserveringmedel eller andra konstigheter. Så nu frågar barnen efter nyttiga glassen, får vi ta en nyttig glass? 
 
Jaha och vad kontrar man med då? 
 
Smarta barn jag har. MashAllah. 

2 juli

I veckan fick vi besök av makens kusin och hennes son som är ett år yngre än vår Jomi. Dom var på tillfälligt besök här i Malmö så vi passade på att umgås så mycket vi kunde med dom. Riktigt roligt var det och barnen saknade sin kompis mycket när dom åkte hemåt igen. 

I lördags grillade vi en massa gott utanför svärmor. Och igår åkte vi och hälsade på svägerskan i Köpenhamn. Hade gärna handlat lite kläder i Nørrebro men det hann vi inte med. Vill köpa fina abayat i olika färger. Älskar modet i Köpenhamn. InshAllah åker vi snart dit igen.

Idag har Soso varit på ögonkliniken för att kolla sin syn igen och se om allt kämpande med lappen på ena ögat gett något resultat. Han har fått ha en lapp två timmar om dagen för att träna sitt svagare öga och idag visade det sig att det varit värt allt kämpande. Han ser bättre med det svagare ögat nu. Alhamdulillah. Tack och lov. Hoppas att det kan bli ytterligare lite bättre också om ett halvår till. InshAllah. 

Hoppas att Blogg.se fixar appen snart så det blir lite roligare inlägg...... 

RSS 2.0