Bagille b'dihin

Idag gjorde jag bagille b'dihin [Bondbönor i olja] nja låter inte sådär jättegott. Men det är det! Det är typisk irakisk frukost, men det är som en hel måltid. Alltså mer som frukost-lunch-i ett.


Till detta så behöver man: (detta blev två stora potioner)

Bondbönor på burk (brukar jag använda iallafall)
Citron
Lök
Smörolja [dihin al hurr]
Spiskummin
Salt
Arabiskt bröd



Börja med att värma/koka upp bönorna snabbt i en liten gryta. Riv ner arabiskt bröd i en djuptallrik (ca ett bröd, men man kan ta mindre). Häll på lite av bönornas vatten på brödet (så att det inte blir så torrt). Ta bort skalet på bönorna och lägg dom sedan ovanpå brödet. Krydda med salt och spiskummin och ca en halv pressad citron. Strimla och stek en halv gul lök och lägg på bönorna. Värm smörolja (några msk) och häll försiktigt på. Och sist av allt, vispa upp och stek två ägg och lägg ovanpå. Klart!

Smörolja är något som är kännetecknet för Bagille b'dihin.



...Och såhär ser det färdiga resultatet ut.



Väldigt gott och mättande, minst sagt! Äts med sked ... eller med händerna om man är en riktig iraqi.

------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Fatima

Detta är bland det godaste jag vet - mums!

2010-06-18 @ 10:57:07
URL: http://fatimajohansson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0