Ramadan i Syrien

2008 spenderade vi Ramadan i Syrien, Damaskus. Vi bodde precis utanför stan i stadsdelen Sayda Zeinab. Stadsdelen har sitt namn efter moskén som finns där. Sayda Zeinab, som var profeten Mohammeds (fred över honom) barnbarn, är begraven där och moskén har därav fått hennes namn.

Att fasta och tillbringa dagarna i värmen (40 grader) kan tyckas låta plågsamt, men jag älskade det! Vi höll oss oftast inne mitt på dagen och gick ut på eftermiddagen. Det var underbart att promenera omkring bland alla små vagnar och affärer där de sålde allt möjligt.

Vi bodde ganska nära moskén och hörde böneutropen väldigt väl. Vi brukade sitta utanför moskén efter att vi bett så barnen fick springa fritt ett tag. Annars var det ont om utelekplatser.



Min man bodde här när han var liten och dom brukade också leka här. 

Har skrivit innan om Ramadan känslan. Det är något extra speciellt att tillbringa Ramadan i ett muslimskt land. Att höra böneutropet på kvällen när man får bryta fastan, värmen och alla människor som också fastar.

På dagen är det ganska lugnt ute och någon halvtimme innan fotor (när man får bryta fastan) stänger alla affärer. Sen på kvällen är det istället fullt med folk ute. Massor med små affärer och bagerier som säljer alla möjliga goda arabiska bakverk.



Dessa traditionellt klädda män sålde tamarind saft på gatan. Andra sålde arabiskt kaffe.

I Sayda Zeinab är det många turister som kommer från Saudi, Irak, Iran och andra länder för att tillbringa Ramadan. På natten innan sohor (frukosten innan solen börjar gå upp) gick en man runt med en trumma. För att väcka folk. "Vakna, ät, be och fasta. Ramadan Karim!"

Det var verkligen stämningsfullt!


------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0