Biryani med kyckling

Den här maträtten är en av mina barns favoriter. För det första är det russin i. För det andra äter man det med yoghurt. Detta är också en av de första arabiska maträtter som jag åt och en av mina favoriträtter också, så det klart att den måste finnas med på min blogg!

Biryani med kyckling

En hel kyckling
ca 7 dl basmati ris
1-2 gul lök
fidelini (minispaghetti)
gula russin (ca 1 dl)

Kryddor:
salt, kycklingkrydda, sju kryddor, krossad torkad lime, gurkmeja, hela kardemumma kapslar och hela nejlikor (ca fem st av varje). Kryddar gör man egentligen som man tycker, men spara inte på smaken!

Börja med att blötlägga riset. Brukar skölja det några omgångar med ljummet vatten så att man sköljer bort stärkelsen. Blötlägg också russinen i en liten skål (så att de blir mjuka).

Dela kycklingen till delar och koka den i en stor gryta så att vattnet täcker kycklingen. Krydda och låt koka ca 30-40 min (tills köttet blir mjukt och lossar ifrån benen). Ta upp kycklingdelarna och låt dom svalna lite på en tallrik.

Spara vattnet och sila bort ev. små bitar och de stora kryddorna med en liten sil. Lägg sedan i riset och koka några minuter. Häll av i ett durkslag. Lägg lite olja (ett par msk) i botten på grytan och lägg i riset på svag värme.

När kycklingen svalnat lite dela den till små strimlor med fingrarna (enklast). Stek sedan och krydda.
Strimla löken och stek tillbehören var för sig. Krossa fidelinin till cm långa. Stek tills de blir bruna och häll sedan på vatten så att de kokar några minuter. Lägg i russinen på slutet i fidelinin. Blanda sedan alla tillbehören och kycklingen tillsammas och krydda alltihopa igen. Häll sedan i blandningen med det färdiga riset. Blanda runt och låt stå en stund innan servering.


Äts tillsammans med naturell yoghurt och sallad! Jättegott!

I Biryani kan man egentligen ha i lite av varje. Andra saker som är goda att ha i är morötter, ärtor eller andra grönsaker. Mandel (flagad) eller pinjekärnor och potatis (små tärnade) ... Bara fantasin och smaken sätter gränser!

Hoppas att ni blivit inspirerade!

---------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer
Postat av: Setareh

Ååh älskar biryani, blev så sugen nu haha ^^

2011-04-03 @ 15:20:02
URL: http://bittersweetsymphonyy.blogg.se/
Postat av: Khaduja

Men ÅH det har var ju PRECIS vad jag vill ha! Älskar biryani. Undrar om ras el hanout också fungerar? I stället för sju kryddor. Ska testa ditt recept inom kort. Tack!

2011-12-07 @ 12:33:48
URL: http://www.konvertitakuten.se/blogg/
Postat av: Camol

Khaduja

Vet inte vad det är för kryddor i ras al hanout. Men gillar du den smakar det säkert gott i Biryani också! :) Lycka till!

2011-12-09 @ 12:16:27
URL: http://camol.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0